Ceny za energie rostou, nezoufejme

S novým rokem se znovu zvýšily ceny za elektrickou energii. Domácnosti vytáhnou z peněženky přibližně o sedm procent více než v loňském roce, firmy sáhnou do podnikové kapsy ještě hlouběji.

Důvody zdražování můžeme hledat zejména ve štědrém státním příspěvku na obnovitelné zdroje a v navýšení DPH. Spekulujeme, zda se nám nevyplatí přejít ke konkurenčnímu dodavateli, ale bojíme se podmínek psaných malým písmem pod čarou nebo samovolného navyšování cen ve chvíli, kdy je smlouva podepsána. Nejefektivnější způsob, jak ušetřit, je začít s úsporami u sebe.

Inteligentní elektroinstalace šetří za vás

Zkušenosti ukazují, že pokud o možných úsporách za energii přemýšlíme, dokážeme ušetřit čtyřicet až padesát procent veškerých nákladů, aniž bychom se museli nějak zásadně omezovat. Stačí nesvítit v místnostech, kde nikdo není. Nevytápět prázdné pokoje po celý den, ale přitopit si jen chvíli předtím, než v nich plánujeme pobývat. Stejně tak je zbytečné využívat žárovky v každou denní dobu na 100 %, protože většinou stačí pouze zlomek celkového výkonu. Kromě toho existuje samozřejmě také celá řada praktických relé, spínačů, ovladačů, jež je možné nastavit a automatizovat.

„Naši zákazníci se často bojí, že úspory automaticky znamenají ztrátu domácího pohodlí a komfortu. Přitom je to přesně naopak. Tím, že si do domu přidají inteligentní prvky, nemusí nad šetřením tolik přemýšlet a dům šetří za ně. Pokud jsou navíc tyto prvky propojeny inteligentní elektroinstalací (iNELS), vidí majitelé domů vše neustále na svém počítači nebo chytrém telefonu,“ říká Jiří Konečný ze společnosti ELKO EP, která ovládá český trh s relé přístroji a za rozvoj inteligentních elektroinstalací získala ocenění Firma roku 2012.  
Praktické tipy, jak ušetřit 

Pokud patříte mezi ty zapomnětlivé a stává se vám, že zapomínáte zhasnout v místnostech, do kterých moc  často nechodíte, určitě uvítáte tzv. „časové relé", které rozsvítí vždy jen na omezenou dobu a po uplynutí této doby automaticky zhasne. Automatický regulátor pro změnu reaguje v každou denní dobu na venkovní osvětlení a uchovává v místnostech stále stejnou intenzitu světla. To není jen zdravé, to je především velmi úsporné, protože žárovka jen málokdy vyžaduje plný příkon elektrické energie a většinu času tak šetří rodinný rozpočet. Pokud máte v domě deset takových žárovek, pohybuje se roční úspora okolo hranice 1500 až 2000 korun. Ti, co mají v domácnosti dvoutarifní sazbu za dodávku elektrické energie, mohou přesunout energeticky nejnáročnější činnosti jako je praní či vaření, do levnějších pásem. Kontrolovat správné využívání těchto tarifů umí přijímač HDO, který dává signál nejrůznějším zařízením a umí provoz v období vysokého tarifu zamezit. 

Podobným zlepšovákem je posunutí paušálu hlavního jističe o řád dolů. Jak to funguje? Jednoduše. Součástí poplatku za distribuci je paušál, který odpovídá hodnotě hlavního jističe v domě. Jeho hodnota se volí tak, aby vám hlavní jistič jen tak „nevypadl“, pokud zapnete všechny spotřebiče najednou. Jenže to děláte skutečně málokdy. Proto se dá využít prioritní relé, které dokáže pohlídat okruhy s velkým odběrem a určit jejich priority. Díky tomu můžete snadno přejít na finančně dostupnější paušál.
Na topení chytře

Hlavním žroutem energií (a vašich peněz) je však neregulované vytápění. Běžně se stává, že zapomenete utáhnout kohoutky a přicházíte do přetopeného bytu, ve kterém dobrých deset hodin nikdo nebyl. To je energie, která odčerpává peníze z vašich kapes jako vysavač, aniž by přinášela jakýkoli užitek. Ale spokojení nejsou ani ti, kteří kohoutek utáhnout nezapomněli. Hned po příchodu  naráz zapínají všechna domácí topení, aby si už za půlhodiny mohli užívat prvního tepla. Obojí je zcela zbytečné, protože automatické spínače lze jednoduše nastavit tak, aby začaly vaši domácnost vytápět hodinu před plánovaným příchodem domů. Navíc je samozřejmě možné mít i modul topení na vašem chytrém telefonu. Když se rozhodnete vrátit domů dříve než obvykle, stačí jediný dotyk na přehledné vizualizaci.
  
Díky této vychytávce tak mohou ti nejzapomnětlivější počítat s až dvoutisícovou úsporou během jednoho roku. Další úspory je možno docílit například výměnou klasických či halogenových žárovek za dnes nejúspornější typ – LED žárovky. Ty dokážou v průměrné domácnosti uspořit ročně dalších několik set korun. Jejich vyšší pořizovací náklady se tak vrátí už za necelého 1,5 roku. Ve firmách jsou pak tyto úspory ještě vyšší. 

Pokud se chcete dozvědět více o inteligentní elektroinstalaci, navštivte interentové stránky www.inels.cz.
20.03.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444