Celulozová izolace jako bojovník proti rýmě a kašli

Pro vytváření zdravého domácího klimatu je velmi důležitá vlhkost, která se do našich obydlí dostává větráním. Snížením vlhkosti v interiéru se změní pocit vnímání tepelné pohody a zvýší se problémy s drážděním sliznic ze suchého vzduchu. Takové prostředí je pak velmi zatěžující pro lidi s dýchacími obtížemi, alergiemi a dalšími obtížemi, ale i pro lidi zdravé, kteří se tak stávají náchylnější k různým respiračním onemocněním.

Dříve se tento problém řešil tak, že se v zimě prádlo věšelo ve světnici, kde všichni bydleli, v létě se pak nezavíraly dveře. Dnes odborníci doporučují různé zvlhčovače vzduchu, aroma lampy či klimatizace se zvlhčovači apod., které by měly zajistit potřebné přirozené klima i ve vašem příbytku. Nakolik tyto pomocníci skutečně dokáži navodit přirozené klima, ponechme na vaší důvěře, pravdou ale je, že to také znamená dodatečné přímé i provozní náklady.

Nastuzení a dalším respiračním chorobám vychazejícím z nespravného poměru tepla/chladu se dá jednoduše zabránit správnými teplotními výkyvy. Podívejme se například na prostředí, které všichni dobře známe. Klimatizace v automobilech nás nabádají, aby rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř vozu nebyl extrémně velký a optimálně nepřekračoval rozpětí 6-7 °C. Když je venku 35 °C a vy si nastavíte klimatizaci v autě/bytě třeba na 20 °C, pak je dobré si při vystoupení rovnou do ruky připravit kapesníčky. Existuje ale východisko, které umí řešit problémy tepla, chladu, vlhkosti i „tepelného skoku“ zároveň a inspiraci čerpá opět v přírodě.


Přímo od přírody, konkrétně tedy ze stavby stromů, si své unikátní vlastnosti vypůjčila také foukaná celulózová izolace Climatizer Plus. Stromům totiž před teplotními výkyvy umožňují ochranu vlákna celulózy. Půl miliardy let investovala příroda do jejich vývoje.

Přírodní celulózová vlákna lze získat i jiným ekologickým způsobem, aniž by díky tomu padl jediný strom. Druhotně získaná celulózová vlákna se po zpracování aplikují do našich difúzně otevřených staveb – staveb, které dýchají. Stlačeným vzduchem se zafoukávají i do těch nejmenších škvír izolovaných půdních prostor či svislých konstrukcí. Climatizer Plus vyniká vysokou měrnou tepelnou kapacitou, která je až dvojnásobkem běžných izolačních materiálů. Co to znamená? Dokáže velmi dobře zadržet venku nechtěné horko v létě a s velkou tepelnou setrvačností zadrží a následně do místnosti sálá ze stěn příjemné teplo. Materiál je schopen zadržet až na 7 hodin denní dávku sluneční energie, aniž by se teplo dostalo do interiéru. V zimě proces funguje opačně.

V létě šetříte za klimatizaci: venku je 30 °C – doma 23 °C. V zimě zas nemusíte přetápět. Postačí levnější a méně výkonné topidlo s nižšími provozními náklady.


Unikátní je schopnost celoroční regulace vlhkosti: když je jí příliš mnoho, pojme Climatizer Plus část do své buněčné struktury. V opačném případě vypouští vlhkost zpět do interiéru. Udržuje se tak stálé, celoročně příjemné, ale především přirozené a zdravé mikroklima.

Zateplit Climatizerem Plus se dá během několika hodin, bez stavebních úprav a s dvacetiletou zárukou.
21.01.2021 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444