CETIN poskytuje nejlepší technologii internetové budoucnosti

Společnost CETIN a.s. vlastní, staví a provozuje největší telekomunikační síť v ČR a přivádí tak stabilní rychlý internet do českých domácností. Společnost vznikla v roce 2015 a navazuje na dlouholetou tradici bývalého Českého Telecomu, stará se tak i o sítě v jeho původním majetku.

Cílem CETINu je přivést nejlepší současnou technologii internetového připojení (optiku) co nejblíž k uživatelům, ideálně až do zásuvky v jejich bytě. Jedině to jim totiž do budoucna zaručí možnost mít doma nejkvalitnější a nejrychlejší internet.

Možnost bezplatného napojení na optickou síť CETIN

Již čtvrtým rokem společnost CETIN investicemi do optické sítě zrychluje český internet. Letos se navíc rozhodla přiblížit optiku ještě blíž k zákazníkovi a zahájila tak masivní výstavbu optických sítí až do zásuvky v bytě (FTTH - Fiber to the Home).
 
Pro koncové uživatele to znamená nejen možnost nejkvalitnějšího a nejrychlejšího optického připojení k internetu, ale také možnost prakticky neomezené přenosové kapacity i pro televizi (např. s možností zpětného zhlédnutí pořadů), multimédia, hraní her, streamování videí nebo třeba pro aplikace chytré domácnosti. To vše v rámci jediné optické přípojky, která nahradí stávající metalickou síť a nebo jinou, zpravidla méně kvalitní technologii připojení (např. WiFi). Zavedení optiky do domu přitom nabízí CETIN bezplatně!
 

Proč se připojit na optiku?

Optika má celou řadu výhod. Ty hlavní jsou následující:
  1. Doménou optiky je rychlost. Dosahuje až 1Gb/s, navíc internet nepadá a je stabilní. Okamžitá je i odezva, což ocení hlavně hráči PC her.
  2. Optika je odolná vůči jakýmkoliv typům rušení, včetně počasí. Data jsou navíc v bezpečí a je téměř nemožné je odposlouchávat.
  3. Výhodou je také nízký útlum, což znamená, že se data přenáší i na dlouhou vzdálenost.
  4. Nízká poruchovost a dlouhá životnost jsou další dobré vlastnosti optických kabelů. Vydrží desítky let.
 
 

Jak se připojit? Je to jednoduché

Cesta za optickým připojením do pevné sítě CETIN začíná podpisem souhlasu s realizací optické přípojky. Je dobré hned na začátku vědět, že se jeho udělením vlastník nezavazuje k objednávce žádných konkrétních služeb. Jedná se pouze o vyjádření souhlasu k připojení domu na optickou síť CETIN. To následně obnáší nutnost vybudovat vnitřní rozvody. Samotný souhlas slouží k tomu, aby mohla být jednání vůbec zahájena. Lze jej předat přímo kontaktní osobě, která souhlas v místě distribuuje, nebo jej poslat emailem či klasickou poštou. Po obdržení souhlasu bude vlastník v řádech měsíců kontaktován specialistou CETINu, který zodpoví případné otázky. Následně je navrženo konkrétní technické řešení pro daný dům a jeho realizace je podmíněna oboustranným odsouhlasením vlastníka domu a specialistou společnosti CETIN.
 
Navrhované technické řešení zahrnuje mimo jiné technické provedení kabelových přípojek či podobu vnitřních rozvodů. Vlastník nemusí mít obavu, že by se s případnými dotazy neměl na koho obrátit. Společnost CETIN chce k vlastníkovi přistupovat od počátku jako k partnerovi a celou akci jako institut zastřešit. Technická řešení jsou navrhovaná individuálně našimi odborníky, ať už jsou jimi přímo projektanti nebo přípraváři našich zhotovitelů. Vždy se jedná o maximálně kvalifikované profesionály s bohatými zkušenostmi z praxe. Jejich cílem je najít spolu s vlastníkem shodu a poradit, jak připojení optimálně realizovat dle jeho konkrétních potřeb. Nebojte se proto využít zkušeností těchto profesionálů a nechte si od nich poradit.

Na obrázku níže je celý proces připojení přehledně znázorněný.
 
 

Technické řešení CETIN vždy přizpůsobí konkrétnímu domu

Konkrétní řešení prostupů kabelových přípojek obvodovými stěnami se vždy navrhuje podle typu nosné konstrukce domu a s přihlédnutím k užité izolaci. Výsledné řešení musí samozřejmě odpovídat všem platným předpisům a ustanovením. Problém nenastane ani při různých nestandardních způsobech technického provedení. Zhotovitel má možnost takové případy konzultovat přímo s kompetentními zástupci technických útvarů CETINu. Co se týče harmonogramu realizace přípojky, opět je to na domluvě vlastníka a zhotovitele v závislosti na umožněných podmínkách. Zhotovitel se standardně přizpůsobuje požadavkům daného vlastníka, samozřejmě jsou-li realistické.

 

Standardní technické řešení v pěti krocích

  1. Optiku do domu technici přivedou průvrtem z ulice.
  2. Nejčastější a nejdoporučovanější místo průvrtu je provedeno vedle stávající metalické sítě, případně v souběhu se vstupy ostatních inženýrských sítí do objektu.
  3. Prostup do objektu technici standardně vodotěsně a plynotěsně utěsní.
  4. Trasa optického kabelu od místa prostupu je vedena provařovací skříní. Provařovací skříň je umístěna dle potřeb vlastníka, nejčastěji v suterénu objektu – na co nejméně omezujícím místě.
  5. Kabely z provařovací skříně jsou dále vedeny způsobem, který si obě strany odsouhlasí. Zakončeny zůstanou v rezervě. V případě zájmu majitele o zřízení aktivní služby je rezerva kabelu zavedena přímo až do zásuvky v bytě.
 

Finální protokol o provedené realizaci

Po dokončení všech prací podepíše zhotovitel s vlastníkem protokol o rozsahu umístění vedení a zařízení. Vlastník tak obdrží všechny potřebné informace o provedení stavby. Vlastník podpisem zároveň potvrdí zhotovené provedení vnitřních rozvodů. Tím práce CETINu na výstavbě optické sítě končí.
 
 

Od koho a jak si objednat připojení k internetu na nové optické přípojce

Samotné připojení k internetu je možné si objednat od celé řady poskytovatelů nabízejících služby v pevné síti CETIN. Jejich počet přitom stále roste, dohromady nabízejí asi stovku různých služeb, balíčků a akčních nabídek. Právě variabilita služeb a cen je jedna z hlavních výhod, kterou optická síť CETIN uživatelům přináší. Zároveň platí, že nově vybudovaná optická přípojka už zůstává napořád, ať už si službu uživatel objedná hned a nebo až prostě bude chtít. Stále platí, že její vybudování je zdarma a bez závazku.
 
Již teď si na webu www.zrychlujemecesko.cz/chcioptiku můžete ověřit, zda plánujeme na optiku připojit i váš dům. Na stejné adrese se také můžete rovnou zaregistrovat a nechat nám na sebe kontakt, příp. rovnou udělit i souhlas s napojením vaší nemovitosti.
16.07.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444