CEMEX vylepšuje receptury potěrů, věnuje se i správné pokládce

Správný návrh a kombinace kvalitních materiálů, ale také odborné provedení, to jsou předpoklady kvalitní a spolehlivé podlahové konstrukce. Ta patří mezi nejvíce namáhané části stavby, vlivem vystavení zátěži, teplotním změnám, vibracím a dalším vlivům po mnoho desítek let. Společnost CEMEX patří mezi přední výrobce podlahových potěrů. Kromě vývoje a vylepšování receptur materiálů podporuje také jejich správnou aplikaci. Také proto CEMEX nově pro realizační firmy přináší certifikační systém CEMEX Xperts®.

Finální nášlapné vrstvy podlah, jako je dlažba, parkety nebo PVC, ale i další materiály, vyžadují rovný a pevný podklad. Lité potěry jsou moderní samonivelační směsi se snadným transportem a vysokou přesností aplikace, které vytváří požadovanou rovinnost povrchu. Díky tomu lze nášlapné vrstvy realizovat bez nutnosti dodatečného vyrovnávání. Podlahové vytápění v kombinaci s litými potěry vykazují lepší účinnost a regulovatelnost topných systémů. Společnost CEMEX je v současnosti jedním z předních výrobců litých potěrů: anhydritové AnhyLevel a cementové potěry pod označením CemLevel.

Tam, kde nehrozí riziko trvalé vlhkosti, se zpravidla volí samonivelační potěry na bázi anhydritu, které vynikají svou bezproblémovostí. Do vnitřních prostor s vysokou vlhkostí, jako třeba potravinářské provozy, prostory bazénů, garáže, sklepy apod., projektanti navrhují potěr na bázi cementu. 
 

Lité potěry snižují časovou i materiálovou náročnost

Lité potěry díky samonivelační schopnosti eliminují lidský faktor, snadno se zpracovávají a pokládají s velkou přesností. Běžná stavba je realizována v řádu několika hodin. Kromě časové úspory je třeba zmínit i redukci tloušťky, což je výhoda při rekonstrukcích, kdy každý centimetr výšky podlahy hraje svou roli – potěry je možné aplikovat již od tloušťky 25 mm. Redukcí tloušťky je navíc sníženo zatížení stropní konstrukce i podlahových izolací více než o polovinu. Nižší vrstva materiálu vysychá kratší dobu, zatěžuje méně stavbu vlhkostí a je možné dříve pokládat podlahové krytiny a zahájit užívání.

Mezi výhody speciálně modifikovaného cementového potěru CemLevel patří:

  • rychlá a snadná pokládka, 
  • vysoká přesnost a rovinnost povrchu, 
  • dokonalé samozhutnění a 
  • vysokoupevnost. 
Cementový potěr může oproti anhydritu při pokládce krytin obsahovat více zbytkové vlhkosti, čímž umožňuje časnou pokládku např. dlažby. Anhydritový potěr AnhyLevel zase vyniká takřka nulovým smršťováním a prováděním velkých ploch bez dilatací. Oproti cementovým potěrům lze anhydrit rychle a intenzivně vysušovat pro včasnou pokládku např. paroneprodyšných podlahovin. 
 

AnhyLevel Thermio má nejlepší tepelnou vodivost na evropském trhu 

Podlahový potěr AnhyLevel Thermio je potěr vyvinutý speciálně pro podlahová topení. Vykazuje nejlepší tepelnou vodivost na evropském trhu – hodnota dosahuje až 2,5 W/m.K., což zaručuje min. 2,5x rychlejší prostup tepla než u klasické mazaniny a intenzita tepelného záření (uvolňování tepla) je více než dvojnásobná. AnhyLevel Thermio umožňuje provádění ve velmi malých tloušťkách, což vytváří s podlahovým topením velmi efektivní a úsporný poloakumulační systém. Reálná měřená úspora nákladů za vytápění dosahuje cca 8 %, díky snížení povrchové teploty 3 až 5 °C, prohřívání menšího objemu materiálu a celkovému dynamickému provozu.

 

Kvalifikované zpracování zajistí realizační firmy – členové CEMEX Xperts

Provedení podlahového souvrství je vhodné svěřit odborné realizační firmě. Nejen z důvodu požadované rovinnosti, ale hlavně spolehlivosti. Zkušení profesionálové dokážou správně zhodnotit a navrhnout nejvhodnější řešení pro konkrétní typ stavby, stavu podkladu, použitých izolací apod. Podlaha je konstrukcí s plánovanou životností mnoho desítek let. Z praxe víme, že drobná úspora za kvalitní provedení podlahy často přináší mnohonásobně vyšší náklady na odstranění vad z toho plynoucích.

CEMEX neustále zdokonaluje své materiály a technologie, ale i ten nejkvalitnější materiál může být znehodnocen neodborným zpracováním. Proto byl vytvořen certifikační systém CEMEX Xperts®, jehož členy se mohou stát jen firmy, které absolvovaly nadstandardní vzdělávací proces a přísný audit, dodržují technologické postupy, pravidla bezpečnosti práce, čistotu na stavbě, jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí a poskytují odpovídající zákaznický servis. Certifikace není vázána na velikost firmy ani objem nákupů, členy sítě CEMEX Xperts® jsou firmy s historií, stabilitou na stavebním trhu, a hlavně vysokou kvalitou práce. Za splnění přísných pravidel mohou využívat označení mezinárodní značkou kvality CEMEX Xperts®.

Více na www.cemex.cz.
01.06.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444