Byt versus dům - 7 kroků k rozhodnutí

Jedním ze životních milníků je pořízení vlastního bydlení. Na začátku se vždy objeví otázka – dům nebo byt? Okolí nemovitosti, poloha, obytná plocha a další faktory mohou mít vliv nejen na kvalitu vašeho života, ale i na hodnotu domu či bytu, nebo například na cenu pojištění domácnosti. Peníze ale nejsou všechno, tak si dobře rozmyslete, kde vlastně chcete žít. Srovnejte si myšlenky a rozhodněte se podle našeho jednoduchého návodu v 7 krocích.

1. Cena na prvním místě

Podle ceny se rozhoduje při koupi nemovitosti většina budoucích majitelů. Domy jsou zkrátka dražší, a tak se předem rozmyslete, zda můžete do koupi vysněného bydlení vložit více finančních prostředků. Nezapomeňte, že budou následovat další výlohy, které závisí na velikosti, stavu a poloze objektu – opravy, stěhování, pojištění domácnosti, nemovitosti a další.

2. Lokalita: město, nebo příroda?

Jste každý druhý večer s přáteli v restauraci nebo na kulturní akci, či spíše dáte přednost procházce po poli hned za vstupními vrátky? Při pořizování nemovitosti myslete na její okolí a vybavenost. Ověřte si dopravní dostupnost, abyste do práce nedojížděli hodinu a půl třemi dopravními spoji. Třeba se vám podaří najít i dům ve městě nebo byt v těsné blízkosti přírody, roli pak budou hrát další faktory.

3. Prostor s duší v novostavbě nenajdete

Toužíte spíše po bezproblémovém moderním bydlení v centru města, nebo po domku s duší, který už má za sebou letitou historii? Cena bytů v novostavbě se často rovná ceně menšího domu v odlehlejších částech města. Do starších nemovitostí je ale potřeba vkládat další finance– prostor si ovšem můžete upravit podle svého vkusu, a pokud se rádi realizujete v ručních pracích, v rekonstrukci najdete i radost. Nákladnější nové domy nebo byty oproti tomu nepotřebují v začátcích mnoho péče ani času.

4. Aby se tam všichni vešli

Velká rodina vyžaduje více prostoru. Máte-li děti, které chtějí každé svůj vlastní pokoj, budou pro vás rozměry bydlení hrát důležitou roli. Podobně uvažujte, jestliže rádi hromadíte různé kousky a nedokážete se jich zbavit. Do bytu se zkrátka vejde méně lidí i věcí než do velké chalupy.V potaz vezměte i možnosti parkování zdarma na vždy volném místě přímo u domku – u městského bytu v činžovní budově takové štěstí mít nejspíš nebudete.

5. Balkon není zahrada

Dovádění ratolestí a domácích mazlíčků, vlastní ovoce a zelenina, spousty záhonků a kvetoucích květináčů… V bytě tohle zkrátka nezažijete. Na balkonech nebo terasách budete vždy limitováni místem a orientací bytu. Zahrada ale znamená také starost– baví vás sekat trávu a udržovat zeleň pod kontrolou?

6. Sousedé vás mohou rušit

V bytě, zejména v panelových domech, uslyšíte každé šustnutí. I vy můžete být zdrojem nesvárů, jestliže máte neposedné skákavé děti, rádi si pustíte muziku nahlas nebo pracujete dlouho do noci. Pokud je vám nepříjemné, že byste se sousedy sdíleli blízký prostor, přemýšlejte o bydlení v samostatném domě. 

7. Vytápění domu stojí úsilí

Když nastane zima, v bytě jen otočíte kohoutkem u radiátoru a rázem máte teplo. V domě to tak snadné není – orientujete se v plynových kotlech, vytápění tuhým palivem a podobných záležitostech? Spočítejte si, kolik by vás stálo vytopení rodinného domu peněz a úsilí.Naopak letní horka určitě lépe přežijete u zahradního bazénu než v na jih orientovaném bytě přímo pod střechou.

Rozhodněte se podle svých potřeb

Na nic nespěchejte, rozhodujte se pomalu a zvažte všechny možnosti. Pokud si stále nemůžete vybrat, sepište na papír všechna pro a proti a nechte si čas na rozmyšlenou. Svou pozornost obraťte zejména na sebe a své potřeby – ať konečně bydlíte v místě, které vás naplní radostí.
14.10.2019 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444