Bydlíte v paneláku? Rady, podle čeho vybírat vstupní dveře a na co si dát pozor

Vchodové dveře jsou místem, které vás ochrání před nezvanými návštěvami, ale také před požárem a zároveň mohou eliminovat hluk i případný zápach.

Typy dveří

Do panelákových bytů vybírejte zásadně bytové dveře, nikoliv venkovní vchodové dveře. Jejich vlastnosti jsou totiž rozdílné. Bytové dveře splňují požadavky na hlukovou izolaci, která je zvlášť v panelových domech žádaným prvkem ale i protipožární normy. „U bytových vchodových dveří musíte vždy splňovat protipožární normy, dveře by měly mít protipožární odolnost minimálně EI 30, EW 30*, tedy 30 minut,“ upozorňuje Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT.
 

Bezpečnostní prvky

Kvalitně zabezpečený panelákový byt by měl mít dveře ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním alespoň ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře. Takové dveře disponují mnoha jistícími body, pevnou kostrou, oboustranným celoplošným oplechováním, zesílenou ochranou zámku i dalšími bezpečnostními prvky. Přídavné závory na stávající vchodové dveře rozhodně nedoporučujeme, pouze jimi zeslabíte konstrukci obyčejných dveří a tím paradoxně usnadníte zlodějům práci.

 

Vlastnosti dveří

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitních vstupních dveří, vyplatí se zvážit i další vlastnosti, které dveře nabízejí kromě bezpečnostního a protipožárního základu. Mohou být například také zvukotěsné, kouřotěsné, tepelně izolované, případně mohou disponovat speciálními designovými prvky, jako jsou skryté panty, zamykání pomocí čtečky otisků prstů, kamera v kukátku a další. Zvažte tedy, jaká investice se vám vyplatí, abyste se ve svém bytě cítili bezpečně i komfortně.
 

Poraďte se s odborníky

Při výběru nových dveří dejte na doporučení a nechte si vypracovat nabídky od různých firem. Kvalitní bezpečnostní dveře vám budou sloužit mnoho let, proto doporučujeme pečlivě zvážit veškeré parametry, ale i poprodejní služby, jako je servis a záruka. Nákup u renomované firmy se v tomto případě určitě vyplatí.
06.04.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444