Bydlíte v bytě se čtyřnohým kamarádem? A netrápí vás něco?

Mnoho psů a koček sdílí s majitelem společnou domácnost a jsou spolu ve velmi úzkém kontaktu. Majitelé mají hodně příležitostí všimnout si, že s dechem jejich čtyřnohého spolubydlícího není něco v pořádku. Stále častěji chodí do veterinárních ordinací právě s tímto problémem. A to je jedním z důvodů, proč se v poslední době na tento problém zaměřuje stále více pozornosti a začíná se rozšiřovat povědomí o nutnosti péče o zuby u psů a koček.

Možná si říkáte, jaká péče o zuby psů a koček?

Tolik let se jim o zuby nikdo nestaral a teď najednou by se mělo začít? Mezi chovateli stále panuje přesvědčení, že zvířecí chrup se čistí sám a není potřeba o něj dále pečovat. Ale pozor, složení a struktura potravy psů a koček se za posledních 50 let výrazně změnila.

Divokým zvířatům zuby nikdo nečistí

Lovení potravy není zrovna jednoduchá činnost, proto lovci ohlodají svou kořist opravdu pečlivě a tím si zároveň i mechanicky zuby očistí. Zatímco domácí zvířata přijdou k misce, kde ve většině případů mají nasypané granule, nebo uvařené maso a nějak moc snažit se při jeho požírání nemusí. Tímto způsobem stravování se jim zuby moc nevyčistí.

A co se tedy v dutině ústní vlastně děje?

Proces vzniku zápachu a parodontózy je u zvířat stejný jako u lidí. Na zubech se usazují bakterie, zbytky potravy a chemické látky ze slin. Z těchto složek se na zubu vytváří zubní plak. Pokud se zuby nečistí, postupem času vrstva zesiluje a mineralizuje – vzniká zubní kámen. Přidávají se další druhy bakterií, místo jejich působení se zvětšuje a bakterie zasahují až pod dásně. V okolí zubu vznikají záněty – dásně jsou zarudlé a mohou krvácet. S pokračujícím zánětem se dásně od zubu odchlipují a vzniká prostor, do kterého se mohou usazovat zbytky potravy. Produkty metabolismu bakterií právě společně se zbytky potravy vytváří ten nepříjemný zápach!

Jak poznáte, že vašeho mazlíčka něco bolí?

Psi a kočky mají proti lidem tu nevýhodu, že o své bolesti nemohou mluvit. Pokud je bolí klouby, projeví to kulháním, ale s bolestí zubů je to horší. Kvůli bolesti zvířata postupně mohou přestávat žrát či měnit své chování. Proto je lepší problémům předcházet preventivní péčí a nečekat až bude pozdě. Neřešené problémy v dutině ústní mohou vést k rozvoji parodontózy a posléze až k vypadnutí zubu.

Jak pečovat o zuby?

V ideálním případě je dobré začít s péčí již od prvních zubů. Jde o to, aby si zvíře zvyklo, že mu někdo sahá do tlamy a seznámilo se s kartáčkem. Po výměně zubů začněte pečovat o zuby pravidelně. Nejlepší je čistit zuby kartáčkem a speciální zubní pastou dvakrát až třikrát týdně. Také denně dávejte zvířeti žvýkat dentální tyčinky. Tyčinky zabraňují ukládání zubního plaku a kamene a pomohou mechanicky zuby očistit. Pozor ale na složení, vždy si při nákupu důkladně prostudujte, zda tyčinky obsahují aktivní látky. I přes poctivé čištění zubů nezapomínejte na pravidelné kontroly u veterináře. Ten zkontroluje stav dutiny ústní a případně očistí zuby od zubního kamene.
18.09.2017 | PR
  • Aktivní zvíře

    Veterinární přípravky Aktivní zvíře vyvíjí a dodává na trh česká výzkumná a výrobní firma Contipro. Jejich unikátní složení zajistí maximální péči o zdraví vašich domácích mazlíčků i užitkových zvířat. Společnost se na světové úrovni zabývá využitím kyseliny hyaluronové.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444