Bydlete dřív než za to zaplatíte

Blížící se léto a hezké počasí přímo vybízí k dlouho odkládaným stavebním úpravám. A proč to platit ze svého, když můžete využít stavební spoření, přesněji řečeno úvěr od stavební spořitelny! Stavební spořitelny jsou na rostoucí zájem o úvěry připraveny.

Ať už hodláte rekonstruovat koupelnu, kuchyň, nebo dokonce celý byt, či rodinný domek, tak se musíte připravit na to, že půjde o poměrně dost peněz. Pokud už máte stavební spoření a nárok na řádný úvěr, řešení je nasnadě. Pokud ne, tak nemusíte zoufat. Naštěstí je dnes nabídka úvěrů jednotlivých stavebních spořitelen a hypotečních bank již tak daleko, že, nemusíte spořit předem, abyste mohli byt nebo domek opravit či koupit. Vyřešit problematickou bytovou situaci vám pomůže například překlenovací úvěr od stavební spořitelny Wüstenrot nazvaný SUPERÚVĚR. A to i v případě, že nemáte žádné vlastní prostředky. Proč tedy nevyužít příležitosti a nebydlet kvalitně dřív, než toto bydlení začnete splácet.

SUPERÚVĚR mohou využít všichni účastníci stavebního spoření (tedy nejen klienti stavební spořitelny Wüstenrot), kteří mají uzavřenou smlouvu o stavebním spoření nejméně po dobu jednoho roku. Tato podmínka je splněna i v případě, že je smlouva o stavebním spoření uzavřena na manžela/ku či nezletilé dítě žadatele.

Úvěr je poskytován i bez akontace. V tomto případě za úvěr zaplatíte o něco vyšší úrokovou sazbu než u úvěru s počátečním vkladem. Není však třeba věšet hlavu, protože právě varianta bez počátečního vkladu umožňuje optimálně využít dvě smlouvy o stavebním spoření – původní pro spoření a novou pro úvěr. Tak můžete získat potřebné peníze levněji za nižší úrokové sazby. Ty se v současnosti díky příznivým úrokovým sazbám ČNB pohybují na historických minimech a v případě SUPERÚVĚRU začínají na 2,5 % a končí na 4,8 % při nulové akontaci. Samozřejmostí je neměnnost úrokové sazby po celou dobu splácení a možnost výběru mezi variantou s kratší či prodlouženou dobou splatnosti.

O SUPERÚVĚR žádá klient v případě, že ještě nenaspořil předepsanou částku nutnou pro přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření (u stavební spořitelny Wüstenrot stačí při tarifní variantě OK- kreditní naspořit jen 30 % cílové částky). Překlenovací úvěr SUPERÚVĚR je řešením také v případě, kdy smlouva ještě nedosáhla tzv. ohodnocovací číslo, které je nutné pro přidělení řádného úvěru. Úvěr je možné získat i v případě, že nemá klient naspořeny žádné prostředky. V takovém případě budě v první fázi platit úroky z přiděleného úvěru a pravidelnými splátkami dospořovat do doby přidělení cílové částky. Od tohoto okamžiku pak splácí řádný úvěr ze stavebního spoření. V případě, kdy má klient naspořeno např. 30 % z cílové částky a žádá o překlenovací úvěr, nemusí již dospořovat a platí jen úrok z překlenovacího úvěru.

Výhodnou úrokovou sazbu dostanou klienti, kterým zbývá šest měsíců do přidělení úvěru o stavebním spořeni a to ve výši 2,5 %!

Pro čerpání úvěru je nutné prokázat jeho účelovost (kupní smlouvou, rozpočtovými náklady,…). Žadatel může překlenovacím úvěrem financovat také bytové potřeby osob z přímé linie rodiny (sourozenců, rodičů, prarodičů). Dále musí prokázat platební schopnost, která je zjišťována individuálně pro různé výše úvěru dle příjmů žadatele. Dle výše úvěru je pak žádáno jeho zajištění (to není vyžadováno do výše 200 000 Kč pro jednotlivce a do 300 000 Kč pro manžele).
Modelový příklad

Modelový příklad je vypočítán pro manželský pár, kdy není nutné daný úvěr zajistit a pro tarifní variantu OK. V případě cílové částky 300 000 Kč, minimálních úspor 30 % z cílové částky (90 000 Kč) a zvoleného 1 % úroku z úspor klient splácí překlenovací úvěr částkou 1125 Kč měsíčně. Přibližná doba splácení je 6 let. Úroková sazba ze SUPERÚVĚRU činí v tomto případě 4,5 %. Řádný úvěr ze stavebního spoření pak bude splácet po přidělení cílové částky 2 100 Kč měsíčně. Po celou dobu splácení, která bude trvat přibližně 10 let, má garantovanou sazbu 3,7 %.
22.05.2006

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444