Bydlet v rodinném domě nebo v paneláku?

Mnoho rodin žijících v současné době v rodinných domech by své bydlení nejspíše už nevyměnilo. Většinou se jedná o rodiny, které se přestěhovaly z panelového domu do svého vlastního bydlení se zahradou a tím si splnily svůj velký sen – mít vlastní rodinný dům.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Oba tyto způsoby bydlení mají samozřejmě své výhody i nevýhody. Někdo stále upřednostňuje život v panelovém domě, protože mu přijde pohodlnější a méně náročný, jiný si život jinde než v rodinném domě neumí představit. Jsou však mezi námi i tací, kteří by chtěli panelákové bydlení vyměnit za bydlení v rodinném domě, ale ze strachu, že jim to finanční situace nedovolí, v bytě i nadále setrvávají. Pokud však využijete výhodných služeb společnosti Ekonomické stavby, nemusíte se nedostatku financí, ani stavby rodinného domu bát.

Výhody a nevýhody bydlení v panelovém domě

První výhoda bydlení v panelovém domě již byla zmíněna výše, tj. menší náročnost na údržbu. S menším prostorem je toho samozřejmě i méně na úklid. V panelovém domě si navíc nemusíte sami shánět dodavatele energií, zajišťovat odvoz odpadu či čištění septiku, jako je tomu u bydlení v rodinném domě.  Další výhodou panelákového bydlení může být pro někoho i cena, kterou za něj platí. Cena nájmu bývá často nižší než splátka hypotéčního úvěru společně s poplatky za provoz rodinného domu. Kromě těchto ocenitelných plusů má ale bydlení v panelákovém bytě i své mínusy. Žádnou vzácností nejsou třeba špatné sousedské vztahy, kdy si jeden soused na druhého stěžuje kvůli rušení klidu či  nadměrnému hluku. V panelovém domě musíte dbát na ohleduplnost a stále myslet na to, že v domě nežijete sami. Stejné problémy vznikají i s hlučnými domácími mazlíčky. Vznikají také situace, kterým se musíte přizpůsobovat a být v bytě k dispozici. Může se jednat například o odečet plynu nebo vodoměru. Stejně tak případné datum rekonstrukce vašeho bytu musíte předem konzultovat se svými sousedy. Život v panelovém není špatný, jen se musíte neustále ohlížet na své spolubydlící a sousedy.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Výhody a nevýhody bydlení v rodinném domě

Jednou z hlavních výhod, kterou tento způsob bydlení poskytuje je ta, že je všechno vaše. Ve vašem vlastním rodinném domě si můžete dělat prakticky vše, co se vám zlíbí. Sousedy většinou nemáte hned za zdí, jako je tomu u panelového domu, proto máte větší svobodu a nemusíte se bát, že byste někoho rušili. Rekonstrukce, revize a další nezbytné technické záležitosti si můžete naplánovat sami, podle toho, jak vám se to hodí. Další výhodou, kvůli které lidé často mění paneláky za rodinné domy, je větší prostor, ve kterém mohou žít. Dispoziční řešení rodinného domu si ve většině případů majitel domu volí sám, a proto plně odpovídá jeho potřebám a požadavkům. Nevýhodou bydlení v rodinných domech je však fyzicky i časově náročnější údržba domu i přilehlé zahrady.

Pomoc s financováním

Pořízení rodinného domu není levná záležitost, ale Ekonomické stavby vám s financováním mohou pomoci. Nabízejí celou řadu finančních i stavebních programů. Nejnovějším z nich je program Chytrý nájem, při němž splácíte svůj vlastní rodinný dům nájmem. Investujete však do svého vlastního bydlení, nikoliv do kapsy pronajímatele panelákového bytu. Výhodou je, že můžete kdykoliv v průběhu placení nájmu svůj rodinný dům za zůstatkovou cenu odkoupit.  A to stojí jistě za zamyšlení.

Co ještě mohou Ekonomické stavby nabídnout?

Ekonomické stavby nabízejí především stavbu moderních rodinných domů a samozřejmě i kvalitní doplňkové služby se stavbou domu spojené. Jedné se například o projektování rodinných domů, vyřízení stavebního povolení, zajištění financování stavby, stavbu domu samotnou, vyřízení kolaudace a  následní bezplatné servisní prohlídky rodinných domů.

Rodinný dům si můžete vybrat jednak na webových stránkách Ekonomických staveb nebo si můžete nechat zdarma zaslat katalog rodinných domů. Pro ty, kteří chtějí bydlet úsporně, nabízejí Ekonomické stavby domy nízkoenergetické.

Společnost Ekonomické stavby také připravila pro své klienty a stavebníky nový stavební portál o bydlení, stavbě domu, zařizování interiéru a projektování zahrady, který najdete na adrese Stavba-domu.cz.

22.08.2012 | PR - Ekonomické stavby

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444