Bydlení v pronájmu vs. koupě vlastního bydlení v roce 2022

Během posledních dvou let došlo na realitním trhu k velkým změnám. Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila mnoho odvětví včetně trhu s nemovitostmi. Výrazně zvyšující se prodejní ceny bytů i rodinných domů mají za následek, že mnoho lidí na vlastní bydlení nedosáhne. Vyplatí se v roce 2022 pronájem bytu více než koupě vlastního?

Ceny na realitním trhu spíše přejí nájemníkům

Ceny nemovitostí k prodeji jsou na svém rekordním maximu. Za středně velký byt 2+1 v Plzni zaplatíte až o 30 % více než tomu bylo před pandemií. Navíc kvůli rozhodnutí ČNB o zvýšení úrokové sazby bude pro mnohé získání hypotéky velký problém. Mnoho Čechů tak na vlastní bydlení bohužel nedosáhne. Řešením je nájemní bydlení.

Ceny nájemného bydlení, stejně jako vše ostatní, se také zvyšují. Jejich nárůst ovšem není tak markantní, jako tomu je u nemovitostí k prodeji. V případě, že se roční výše nájmu pohybuje do 2 % z ceny nemovitosti, dává smysl spíše uvažovat o nájemním bydlením.
 

Nabídka se rychle mění

Pronájmy bytů jsou často závodem: kdo je rychlejší, vyhrává. Nabídka bytů v Plzni se rychle mění a co je volné dnes, nemusí být zítra k mání. Nemusí to však být pravidlem. Sledovat nabídku bytů pravidelně se rozhodně vyplatí. Jakmile se vám byt v inzerátu zalíbí, domluvte si prohlídku s realitním makléřem. Připravte si také případné dotazy, na které vám váš realitní makléř rád odpoví.
 
 
Pokud se vám byt zalíbil, ale někdo jiný byl rychlejší než vy, nezoufejte. Domluvte se s vaším realitním makléřem a zanechte mu na sebe kontakt a také mu sdělte své požadavky na pronájem bytu. Poté co se v nabídce realitní kanceláře objeví podobný byt, může vás buď on nebo někdo z jeho kolegů a kolegyň kontaktovat přednostně.

V případě, že  sami vlastníte nemovitost, kterou nevyužíváte, neváhejte a zajistěte si pasivní příjem v podobě pronájmu svého bytu.
 

Plánujete koupit nemovitost?

Pokud jste se rozhodli koupit nemovitost v Plzeňském kraji, pravděpodobně jste se začali porozhlížet, kde sehnat nemovitost vašich snů. Ať už se jedná o rodinný dům, chatu nebo zahradu, vaše pomyslné kroky by měly směřovat na webové stránky odborníků v oboru - realitní kancelář Pubec.

Jelikož se jedná o plzeňskou realitku můžete očekávat skvělý přehled o nemovitostech v celém Plzeňském kraji. V nabídce realitní kanceláře Pubec momentálně najdete zajímavé nemovitosti ke koupi, jako je chalupa s výhledem na Berounku nebo další chalupa trochu dále na Šumavě. Najdete zde i krásné rodinné domy v přilehlých obcích kousek od Plzně.

Volit můžete mezi novostavbou i stávajícím domem. Na své si přijdou i lidé shánějící zemědělské usedlosti, polnosti nebo louky. V neposlední řadě se momentálně v nabídce Pubec nachází i několik stavebních pozemků pro stavbu domu.
 
 
Nabídka realitní kanceláře může být zajímavá také pro investory, kteří chtějí své peníze uložit do nemovitosti. Trh s nemovitostmi je tomuto trendu investování velmi nakloněn a některá z nemovitostí v nabídce vám může pomoci tento záměr realizovat.
 

Jakou nemovitost zvolit?

Záleží pouze na vašich preferencích a životním stylu. Pro rodinu s dětmi mohou být zajímavé rodinné domy, pozemky pro stavbu nebo velké byty. Mladé páry nebo také senioři naopak uvítají menší bydlení v bytě nebo malém domečku. Podnikatelé potřebují kanceláře nebo jiné komerční prostory pro své podnikání. Výběr je pouze na vás a rozhoduje o něm vaše možná cenová relace, lokalita nemovitosti, stav objektu a vaše zájmy.
 

Nejlepší čas pro prodej nemovitosti

Pokud zvažujete prodej ať už bytu či domu, vybrali jste si ideální čas. Ceny nemovitostí jsou na svém maximu a další vysoký nárůst spíše nečekejte. S prodejem vaší nemovitosti vám nejlépe pomůže realitní makléř, který se postará o její profesionální prezentaci na trhu, najde kupce a provede vás i právními záležitostmi spojenými s prodejem.  

Ať už se nacházíte v jedné či druhé roli, využijte služby profesionálů z realitní kanceláře Pubec. V Plzeňském kraji většího odborníka na reality s takovým množstvím zkušeností zkrátka nenajdete.
10.02.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444