Bydlení v nájmu? Standard, nikoliv neobvyklost

Středoevropskému trhu s nemovitostmi se nevídaně daří. V souvislosti s tím stoupají i ceny za bydlení. Co se týče České republiky, je nárůst cen nejvíce vidět v Praze, kde se nyní ceny za m² pohybují až v rozmezí 300 až 450 korun měsíčně. A podle expertů na realitní trh v dlouhodobém výhledu dále porostou. Odpovědí na rostoucí ceny nemovitostí, je bydlení v nájmu. Podle analýzy realitní kanceláře LEXXUS bydlí v nájmu zhruba 25 procent obyvatel.

V zahraničí jde o trend ještě mohutnější. Například ve Francii, Německu nebo Velké Británii dosahuje podíl lidí preferujících nájemní bydlení až 50 procent. Příčin, proč obyvatelé v současné době vyhledávají spíše byty k pronájmu, existuje více. Na prvním místě je stále větší nedostupnost vlastnického bydlení, ale roli sehrává také změna životního stylu. Zadlužení na další desítky let už zkrátka tolik netáhne. V růstu cen klíčovou roli sehrává to, že Praha se dlouhodobě potýká se zásadním nedostatkem bytů. Jak ukazuje analýza přední české realitní společnosti LEXXUS, developerské firmy loni dokončily o 9 % méně bytů než v roce 2018.

Spolu s neustále rostoucím počtem lidí, kteří se stěhují do Prahy, je na trhu zkrátka přetlak. Své udělalo také zpřísnění hypoték, které předloni prosadila ČNB. Stoprocentní hypotéka je prakticky nedostupná a banky běžně požadují více než milion korun vlastního kapitálu. Platí, že zatímco dříve bylo nájemní bydlení spíše doménou nižších sociálních vrstev, dnes se jedná o standard střední třídy.  

Rostoucí zájem o nájemní bydlení a podstatně vyšší kvalita nájemníků je skvělou příležitostí pro bezpečnou a výnosnou investici. Vlastníci nájemních bytů mohou vydělávat na svých investičních nemovitostech, a zároveň vzhledem ke stabilnímu přírůstku obyvatel nečelí významnému riziku. Není divu, že počet bytů, které se kupují jen za účelem nabídky nájemního bydlení, rychle roste. A podle Denisy Višňovské, partnerky realitní kanceláře LEXXUS, ceny bytů ještě dále porostou:

„Neexistuje žádný důvod, proč by se měl růst cen nájmů zastavit. Rozsáhlé obecní bydlení ani velké projekty, které by díky efektivnější správě dokázaly cenu nájmů stlačit, nejsou v plánu,“ dodává. 


Tuzemští developeři sice podle analýzy společnosti LEXXUS chystají výstavbu nových bytů, nicméně ta bude určena primárně k prodeji do přímého vlastnictví. Proč? 

„Velké nájemní projekty nevznikají z několika důvodů. Hlavním problémem je velmi dlouhá finanční návratnost, náročná kritéria bank pro financování takového investičního záměru, která vyžadují především silný vlastní kapitál, zkušenost v tomto segmentu a především velmi kvalitní lidské zdroje připravené poskytovat servis 24 hodin denně ke spokojenosti zákazníku tj. nájemců. Také nutnost řešit výměnu nájemníků, náklady spojené s vybavením a údržbou bytů nebo vymáhání pohledávek. Zkrátka byty k přímému prodeji se vyplatí víc,“ říká Denisa Višňovská.

Spolu s tím se středoevropský trh potýká i s neustále sílícím trendem poskytování bytů ke sdílenému pronájmu, konkrétně Airbnb. Rostoucí požadavky na počet i kvalitu nájemních bytů, které přichází ze zahraničí, s sebou přinášejí i nové možnosti, jak působit na českém trhu. Čím dál obvyklejší investice v soukromém nájemním sektoru umožňují realitním společnostem nabízet výnosné a bezpečné investiční bydlení a zároveň držet tempo evropského trendu.


To, jak nabídnout co nejlepší možnosti českým obyvatelům, vyřešila realitní společnost LEXXUS strategickým spojením se světovým odborníkem na luxusní nemovitosti Savills. Díky zahájení spolupráce se pozice tuzemské realitní společnosti ještě více upevní a poskytne zdejším investorům možnost expandovat také na světový trh. Nedávno uzavřená spolupráce nepřináší jen rozšíření portfolia služeb pro klienty, ale také záruku kvality poskytovaných služeb:

„Vážíme si toho, že se můžeme připojit k mezinárodní síti takového světového odborníka, jako je Savills. Těšíme se na nové společné obchodní příležitosti na rychle se rozvíjejícím místním i mezinárodním trhu rezidenčních nemovitostí. Čeští individuální investoři často hledají příležitosti investovat v evropských hlavních městech a vyhledávaných prázdninových lokalitách, a naše partnerství se společností Savills nám nyní umožní poskytovat jim prémiové rezidenční poradenství nejvyšší úrovně přímo z naší pražské kanceláře. Globální dosah Savills bude atraktivní i pro naše developery a partnery mezi majiteli nemovitostí a dodá přidanou hodnotou námi poskytovaným službám,“
komentuje uzavření spolupráce se Savills ředitel společnosti LEXXUS Peter Višňovský.
22.01.2020 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444