Bydlení v barvách

Interiéry dnešních domácností mohou být stejně zajímavé, jedinečné a rozličné jako zvyky, vkus, zájmy a životní styl lidí, kteří v nich žijí. Jsou rodiny, které přenechávají vzhled svého domova odborníkům, převládají však ty, které mu z různých důvodů vtiskují podobu podle svého vkusu a z větší či menší části také vlastní rukou. "Udělat si sám" patří u mnoha lidí k životní potřebě. Je nenahraditelnou možností zásadně se podílet na něčem, co vede k viditelnému výsledku, tento výsledek vidět, osahat si ho a mít z něj užitek.

Malování a natírání pro radost
Na truhlářské, montérské, klempířské nebo zednické práce si každý netroufne. Mnoho lidí však využívá dnešní nabídky kvalitních malířských a nátěrových barev, s jejichž pomocí lze poměrně snadno dotvořit atmosféru místa, které sdílíme se svými blízkými, a kam si zveme přátele.
Abychom v tomto směru uspěli, je samozřejmě nutné získat předem alespoň základní poučení o správných technologických postupech. K dispozici je řada příruček pro kutily - malování stěn či nátěrům podlah a nábytku bylo z větší části věnováno také např. 3. číslo letošního ročníku časopisu Udělej si sám, v nakladatelství Grada vyšla před časem praktická příručka Malujeme a tapetujeme, kde se zájemci dočtou vše o přípravě povrchů i o technice malování a natírání.
Rozhodně bychom měli předem vědět něco i o ladění barev a jejich působení na psychiku - před několika lety např. vyšel český překlad knihy Gisele Watermannové Barvy pro váš byt. Inspirovat se můžete nejen v knížkách a časopisech, ale třeba i na výstavách výtvarných děl. Většinou si ani neuvědomujeme, nakolik nás při vytváření prostředí domova ovlivňují třeba i zcela neuvědomělé otisky estetických vjemů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Barva je známa jako vizuální vjem, který se vytváří na sítnici působením světelných paprsků o různé délce. Je vlastně jen dojmem daným schopností povrchu určité části bílého světla odrážet a jiné pohlcovat. Kromě toho, že jsou barvám přisuzovány také ezoterické vlastnosti, prokázala řada seriozních výzkumů, že naše smysly jsou určitým způsobem propojeny, že jimi vnímáme v jednotě. Znamená to, že např. poslech hudby může vyvolávat barevné vjemy, že pohled na určitou barvu v nás vzbuzuje pocit chladu nebo naopak tepla atd. Na základě této teorie smyslové jednoty vznikla řada různých návodů, jaké barvy jsou pro obytné místnosti vhodné a jak nejlépe je sladit, ale jako všechna pravidla mají své výjimky. V tomto směru je úspěch závislý především na proporcích, na vzájemných poměrech barevných ploch.
Máte právo využívat svůj vkus, svoji představivost a řídit se svými pocity. Přesto ale volte barvy pro svůj domov uvážlivě a pečlivě. Co je příjemné a hezké na první pohled, může po delší době unavovat, obtěžovat a rozčilovat, co může být podle obecných pravidel vkusné a ladící, nemusí těšit oko každého. Někteří odborníci radí barvy a jejich kombinace nejprve vyzkoušet na větším kusu bílého balicího papíru. Připíchněte jej na zeď a zkuste se zvolenými odstíny strávit několik dní. Pokud jsou vám stále stejně milé, je pravděpodobné, že jste se nemýlili.
Barvy jako lék na neduhy interiéru
Použití vhodných barev v místnosti může pomoci překonat některé její nevýhody. Pokud má například místnost málo přirozeného světla, volte bílou, krémovou nebo odstíny žluté, které prostor prosvětlí. Světlá by měla zůstat i podlaha. Studeně působí místnosti, obrácené na sever. Proteplit je můžete žlutavými až naoranžovělými odstíny, ale také použitím textilií ve vybavení, pocit chladnosti pomáhají přebít také vzorované plochy. Potřebujete-li zútulnit místnosti s příliš vysokými stropy, volte tmavší odstíny pro vymalování stropu (vhodnější jsou teplé, ale v některých případech to mohou být i tzv.studené barvy), stejnou barvou pokračujte i na horních částech zdí. Tmavá by měla být i podlaha. Naopak pocit příliš nízkého stropu lze potlačit světlými a spíš studenými tóny stropu, použitím stejné barvy na případné obložení stěn, vertikálními vzory tapet a pokud možno nízkým nábytkem v místnosti. Optického rozšíření příliš úzkých prostor dosáhnete použitím příčně pruhovaného pokrytí podlahy, pokud zvolíte jednobarevnou, stejná barva by měla pokrývat i obložení nebo část stěn nad podlahou. Zvětšení příliš malého prostoru napomáhá drobný světlý vzorek na zdech, spíše studené odstíny a umístění zrcadel.
Pár zlatých pravidel
Pokud jste se už rozhodli pustit do malování nebo natírání, mohlo by se vám hodit ještě pár rad:
Všechno, co budete k práci potřebovat si předem promyslete a připravte. Měli byste mít také dostatek barvy - přikupování a domíchávání může způsobit, že nedosáhnete stejného odstínu.
Pořiďte si co nejlepší nářadí a když už investujete vlastní pracovní sílu, využijte nabídky kvalitních materiálů - usnadníte si práci a dosáhnete kvalitnějšího výsledku.
Dodržujte instrukce výrobců, i když samozřejmě např. návodu na ředění se nemusíte držet doslova.
Nezapomeňte, že to, co přináší růže, je trpělivost. S prací nespěchejte, nechte každou vrstvu řádně vyschnout, abyste se nakonec mohli těšit z dokonalého výsledku.
A pokud rozhodně nepatříte k těm, kterým práce se štětkou či válečkem, štaflemi a barvami přináší pocit aktivního odpočinku a uspokojení, přenechte ji povolaným. I potom však stojí za to zajímat se, jakých odstínů použijí a také s jakými materiály pracují.
04.06.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444