Bydlení s vůní dřeva

Pojem dřevostavba dnes zahrnuje celou škálu zajímavých možností staveb na bázi dřeva. Řekne-li se ale srub nebo roubenka, je naše představa daleko jednoznačnější - bezprostředně spojená s příjemným dotekem opracovaného dřeva a prosycená jeho vůní.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Stavby ze dřeva mají v našich zemích, kde byl tohoto stavebního materiálu vždy dostatek, dlouhou tradici. Dodnes u nás najdeme historické dřevěné stavby staré i víc než 300 let, které dokazují, že se jedná o materiál jedinečný nejen svojí přirozenou krásou, ale i odolností a dlouhou životností.

Bydlení v roubence nebo ve srubu má nenapodobitelnou atmosféru a nabízí mimořádně příjemné vnitřní klima, což je dáno schopností dřevěných stěn "dýchat" a uvolňovat tak kyslík do prostředí, ve kterém žijí lidé. Dřevo má také dobré tepelně izolační vlastnosti, což se příznivě odráží v nákladech na provoz roubeného domu. V této tradiční stavbě navíc můžete využívat všech vymožeností moderního bydlení. Snad jedinou nevýhodou je, že se nehodí do jakéhokoli prostředí, není ale pravda, že by bylo vhodné jen pro rekreační nebo individuální bydlení. Touto technologií je možno stavět a také se staví i komerční budovy pro nejrůznější účely.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Na mimořádné vlastnosti dřeva a vzrůstající zájem stavebníků o dřevostavby i srubové bydlení vsadila společnost Kanadské sruby Tábor. Navzdory názvu jde o ryze českého dodavatele. Zpočátku společnost nabízela jen výstavbu hrubých staveb, v posledních letech si zde však můžete objednat dům počínaje individuálním projektem až po kompletní stavbu na klíč. Rozsah dokončenosti si přitom může zákazník určit sám. Jak nám řekl majitel firmy pan David Javorský, ve firmě věnovali v posledních letech hodně energie také zaměření na dokončovací práce, zákazníci od nich proto těchto prací požadují stále víc.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

"Snažíme se zaměřovat na použití přírodních materiálů, při zateplování staveb preferujeme izolace z technického konopí. Samozřejmostí je u nás záruční i pozáruční servis a poradenství spojené s dokončováním a následným užíváním našich staveb a zpracování cenových nabídek zdarma. Rozsah našich služeb navíc není omezen pouze na sruby a roubenky, jsme schopni realizovat i samostatné střechy na klíč, doplňkové stavby jako jsou garážová stání, zahradní domky, pergoly, altány atd."

Společnost Kanadské sruby Tábor klade rovněž velký důraz na přípravné fáze stavby a zejména na projekt. Vysokou úroveň této fáze zde zajišťují tři projektanti, kteří jsou kmenovými zaměstnanci firmy. Ještě k tomu ke všem srubům získáte projekt pro stavební povolení zdarma v rámci ceny stavby, u roubenek slevu 50% z ceny projektu. Samozřejmostí je návštěva místa stavby a to nejen v případě objednání projektu, ale i před ním, tedy zcela nezávazně.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Výroba srubových staveb probíhá tradiční řemeslnou technologií, kdy se dřevo ručně zbaví kůry a poté, co se naimpregnuje se do každého trámu vyřeže drážka, jejíž tvar kopíruje spodní kládu a tím dojde k přesnému spasování všech stěn srubu. Výroba roubenek se realizuje na špičkovém dřevoobráběcím zařízení, které umožňuje kvalitní a velmi přesné opracování dřeva. Díky tomu není problém vyrobit jakékoliv rohové spojení, zvládnout většinu spojů na tesařské bázi, připravit střešní a podlahové konstrukce tak, že navazující řemesla mají velmi usnadněnou práci a provedou jí s tou největší přesností. Elektrorozvody jsou vedeny pouze vnitřkem stěn a to i s bohatou rezervou do budoucnosti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Ke kvalitě a jedinečné kráse hotových staveb přispívají i použité materiály. Na sruby se používá smrková kulatina nejčastějí o průměru 30-35 cm. Dřevo se těží v nadmořské výšce nad 600 m, což zaručuje jeho vysokou hustotu a pevnost. Na výrobu roubenek se používá dřevo červeného cedru, které má mimořádně atraktivní vzhled a zároveň dokonalou rozměrovou stabilitu. Dalším materiálem je polární lepená borovice, případně smrk, které se speciální technologií vyrábí hlavně ve Finsku již několik desetiletí. Při výrobě se vždy lamely dřeva otočí tak, aby eliminovaly praskání a kroucení. Zároveň se před lepením dřevo vysuší na rovnovážnou vlhkost okolí a tím se podstatně snižují problémy se sedáním stavby.
Jak se staví srub se můžete podívat zde
02.08.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444