Budoucnost patří ekologickým úsporným stavbám

RD Rýmařov 50 let na trhu

Společnost RD Rýmařov, specialista na dřevostavby, roku 2018 oslavila své 50leté působení na českém i evropském trhu. Při založení podniku firma čerpala know how od západoněmecké firmy OKAL a na jeho základě postavila první patrový dům 117. Stal se velmi oblíbeným – ročně RD Rýmařov těchto domů postaví až na 1 000. Díky nadčasovosti je tento typ domu oblíbený dodnes. O historii i současnosti vypráví obchodní ředitel RD Rýmařov Ing. Jiří Pohloudek.

Nejdříve byly rýmařovské domy určeny především na export do celé Evropy. Až kolem roku 2005 se pozornost firmy obrací na český trh, kterému může nabídnout mnohem větší zkušenosti, nové technologie i postupy, rýmařovské dřevostavby jako jedny z prvních řeší energetickou náročnost.

 
 Ing. Jiří Pohloudek,
obchodní ředitel RD Rýmařov
 
„Za 50 let jsme postavili přes 24 000 objektů. Stavíme nejen rodinné domy, ale také dodáváme sestavy panelů jiným firmám, které je pak montují. Ročně expedujeme až 550 panelů. RD Rýmařov má současně 450 kmenových zaměstnanců. Spolupracuje však s dalšími montážními firmami a podniky. V celém tomto řetězci pracuje minimálně 800 až 1000 lidí,“ říká obchodní ředitel RD Rýmařov Ing. Jiří Pohloudek
 

Proč dřevostavba?

Dřevostavba je mezi zákazníky stále více oblíbená, a to hned z několika důvodů. Její stavba je rychlá, díky sendvičovému systému energeticky úsporná. „V Rýmařově máme nejnovější výrobní technologie, které jsou v oboru možné - dvě automatické linky, díky kterým zvyšujeme přesnost vyráběných dílů, a tím i kvalitu provedených prací. Výhodou je také rychlost vzniku stavby - je hotová v průměru do dvaceti až pětadvaceti dnů od zahájení montáže,“ říká Ing. Pohloudek.

Také financování dřevostavby se obejde bez problémů. Díky tomu, že při podpisu smlouvy zákazník zná finální cenu domu, banky nedělají potíže s hypotečními úvěry.

RD Rýmařov dnes

Jak Ing. Pohloudek přiznává, kvůli obrovské poptávce a nedostatku kapacit se v tuto chvíli v dodávkách firma zpožďuje až o čtyři až šest měsíců oproti nasmlouvaným termínům a nové smlouvy už uzavírá na rok 2020. Aby firma získala nové zaměstnance, spolupracuje se studenty, které seznamuje s problematikou a snaží se je získat pro projekční a konstruktérské obory.
 

Vedou bungalovy a stojednička

O jaké domy z nabídky je největší zájem? Mezi 30 typovými domy se na špičce oblíbenosti drží bungalovy o 98 m2 zastavěné plochy a patrové domy o zastavěné ploše 63 a 74 m2, jejichž obytná plocha se pohybuje mezi 100 až 120 m2. „Úspěšná je také takzvaná stojednička, typ domu, který máme na trhu už 7 let. Ve stojedničce dokonce bydlí už 1000 rodin! Díky podkroví a garáži vyhovuje i náročnějším klientům,“ dodává obchodní ředitel. 
 

Výhled do budoucna

Budoucnost patří udržitelnému stavebnictví. A proto i RD Rýmařov stavby projektuje v souladu s ekologickým smýšlením. „Po roce 2020 bychom se měli blížit domům s nulovou spotřebou energií. Přejeme si, aby v našich stavbách začala bydlet i čtvrtá generace našich zákazníků,“ uzavírá Ing. Jiří Pohloudek, obchodní ředitel RD Rýmařov.
10.01.2019

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444