Budete mít doma školáka? Začněte s přípravou na nový režim co nejdříve

Měsíc duben je ve znamení zápisů do prvních ročníků základních škol. Tato etapa pro rodiče začínajícího školáka mnohdy představuje větší stres než pro samotné dítě. Musí nakoupit potřebné školní pomůcky, přestěhovat a dovybavit dětský pokojíček a začít dítě zvykat na pravidelný režim. Když začnete pozvolna a co nejdříve, nebudete prvního září zaskočeni.

Trénujte nový režim

S povinnou školní docházkou se podstatně změní denní režim dítěte. Pravidelné vstávání v danou hodinu, přesný odchod z domu, psaní domácích úkolů a příprava na druhý den a samozřejmě včasné ukládání ke spánku. To vše může dítěti zvyklému na volný režim působit nemalé obtíže. Začněte dítě zvykat na povinnosti zavčas.

První školní dny mohou být pro dítě stresové také ze sociálního hlediska. Především pokud bude navštěvovat třídu bez svých přátel z mateřské školky. Zkuste zjistit, se kterými dětmi bude vaše dítě třídu navštěvovat a pozvěte je, aby se spřátelili. 
 

Připravte se večer, aby ráno nebyl chaos

Ruku na srdce, jak nyní vypadá váš večer? Necháváte dítě dívat se na televizi a ráno ho nemůžete probudit? Dítě by mělo chodit do postele ve zhruba stejný čas, aby do školy vstávalo odpočaté.

Na začátku školního roku vás mohou zaskočit chaotická rána, kdy musíte zvládnout připravit snídani a zabalit svačiny do školy, zkontrolovat úkoly a včas se vypravit. Zkuste co nejvíce úkonů provést ještě večer. Zkontrolujte úkoly, školní tašku, nachystejte svačiny a připravte dítěti oblečení. 
 

Přizpůsobte dětský pokoj školákovi

Dětský pokoj, který donedávna sloužil jen jako hrací dílnička, se musí proměnit v místnost, která poskytne školáčkovi prostor k plnění školních povinností. To nejdůležitější představuje pracovní stůl a židle.

Soustřeďte se na správné sezení. Výška stolu a židle by měla přesně odpovídat výšce dítěte, proto specialisté doporučují rostoucí nábytek, který můžete libovolně nastavovat.

Víte, jak nastavíte správnou výšku židle?

Přední okraj sedadla dosahuje úrovně zadní části kolene. Výška sedadla je správně nastavena, pokud úhel mezi stehny a trupem je vyšší než 90 °a chodidla jsou v plném kontaktu s podlahou. Správnou hloubku sezení poznáte, jestliže jsou stehna v plném kontaktu se sedadlem a nevzniká tak žádný tlak na přední okraj sedadla. Opěradlo nastavte tak, aby zádům poskytovalo oporu přímo pod lopatkami. Tak bude zaručena stabilita i při opření. 

Společnost MOLL, německý výrobce rostoucího nábytku pro děti i dospělé u rostoucích stolů představuje další praktickou vychytávku. U stolů je vedle výšky umožněno nastavit také sklon pracovní desky, a to až do 20°. Tak můžete stůl přizpůsobit konkrétní činnosti dítěte, aby vždy sedělo v uvolněné pozici. Pro malování je ideální pozice 0 - 5°, pro psaní asi 10° a pro čtení asi 20°.

Stůl by měl také poskytovat dostatek prostoru k uložení všech školních pomůcek a výtvarných potřeb. Stoly moll jsou proto vybaveny ergonomickými zásuvkami, přídavnými policemi, nástěnkami nebo kontejnery v líbivém designu.
 

bydlinekZískejte šuplík zdarma! 
Potřebujete dítěti vybavit dětský pokoj? Využijte speciální akce, kterou v období od 10. dubna do 5. května nabízí všichni prodejci nábytku MOLL. Šuplík zdarma získáte k nákupu stolu a rostoucí židle. Navštivtě některého z prodejců.


11.04.2017 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444