Buddhistické centrum jednou ze Staveb roku

Pozvánka na den otevřených dveří

Nedávno byly vyhlášeny výsledky soutěže Stavba Jihomoravského kraje za rok 2011, v níž jedno z ocenění získala nová budova centra buddhismu Diamanantové cesty v Brně.


Tato moderní stavba odkazující k funkcionalistické tradici města bude ve středu 9. května od 15 hodin přístupná pro veřejnost. Buddhistické centrum s velkými okny a zahradou stojí na Trtílkově ulici v Divišově čtvrti právě rok, a to na místě bývalé mateřské školy. Návštěvníky možná překvapí, že dům v ničem nepřipomíná tibetské kláštery, ale je zcela funkční a moderní budovou pro dvacáté první století.


O tom, jakým způsobem se v posledních čtyřiceti letech praktikuje buddhismus v různých evropských zemích, pojednává dánský dokument Buddhismus v moderním světě, který se u příležitosti dne otevřených dveří bude v brněnském centru promítat od půl páté odpoledne. Buddhismus Diamantové cesty si získal tisíce příznivců po celém světě především díky tomu, že neobsahuje žádné zákazy ani omezení. Během posledního sčítání lidu se k Buddhismu Diamantové cesty přihlásilo 3 487 lidí, z toho 509 v Jihomoravském kraji.

Den otevřených dveří brněnští buddhisté pořádají již od roku 2004 – tradičně vždy v květnu,kdy se po celém světě slaví nejvýznamnější buddhistický svátek Vesak, který oficiálně uznala také OSN. Připadá vždy na květnový úplněk, kdy se narodil historický Buddha Šákjamuni. O třicet pět let později opět během květnového úplňku dosáhl osvícení a ve věku osmdesáti let ve stejný den zemřel. „Je důležité chápat, že Buddha nebyl bůh, ale učitel. Svým žákům potom předával vždy taková učení a meditace, která je samotné také dovedou k rozpoznání vlastní mysli – osvícení,“ popsal cestující učitel buddhismu Diamantové cesty Roman Virt, který bude o životním příběhu Buddhy přednášet od 19 hodin.


Program dne otevřených dveří

07.05.2012 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444