Bruselský sen obrazem

Stolek, UP závody, po r. 1958. Foto: Archiv Moravské galerie

Stolek, UP závody, po r. 1958. Foto: Archiv Moravské galerie

Průmyslový design, sklo, porcelán, hračky, tapiserie a další výtvarná díla, architektonické řešení pavilonu, skvělá kuchyně v oblíbené restauraci a naprosté novinky jakými byly Polyekran a Laterna magika - tím vším dokázala před padesáti lety oslovit celý svět československá expozice v Bruselu.

Výstava, která připomíná podobu této expozice a zároveň řadou exponátů z pozdějších let zachycuje vznik a projevy tzv. bruselského stylu v designu, architektuře a výtvarném umění v 60. letech, se po úspěšné pražské premiéře přesunula do Brna. V Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně, která byla jedním z iniciátorů této retrospektivy, ji můžete navštívit do 1. března 2009.

Brněnská verze výstavy se ve větší míře zaměřila na moravské realizace bruselského stylu - především v architektuře. Větší důraz klade na soubor děl grafického designu (ten pochází z větší části právě ze sbírek MG) a je rozšířena o fotografickou sekci, v níž snímky slavných i neznámých fotografů ze 60. let přinášejí přesvědčivou charakteristiku doby.

 

Československý pavilon v Bruselu získal hlavní ocenění odborníků a stal se také nejoblíbenější expozicí návštěvníků, kterým byl prezentován jako pohled do běžné každodenní reality v tehdejším Československu. Ta však byla ještě poněkud jiná, vždyť řada politických vězňů mezi nimiž byli i výtvarníci a architekti, zůstávala dosud ve vězení. A vystavované výrobky, jejichž designéři dokázali navázat na předválečnou úroveň, nebyly ani zdaleka běžně dostupné. Účast na výstavě EXPO 58 však poskytla zúčastněným tvůrcům jedinečnou možnost ukázat potenciál, který země měla a který se pak rozvinul v letech šedesátých, což retrospektivní výstava přesvědčivě dokládá.

 

Foto: BYDLENÍ.CZ

28.11.2008 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444