Blogujeme: Seminář Interiéry 2015

Naše redaktorky Soňa s Terkou se vydaly na dvoudenní seminář Interiéry 2015 do Volyně, ze kterého zasílají aktuální příspěvky a dojmy o proběhlých přednáškách. Sledujte nás.

08:00 - Soňa

Zdravíme všechny 'bydleňáky'! S mojí kolegyní Terkou K. jsme se právě vydaly na dvoudenní odborný seminář Interiéry 2015!

Program letos slibuje spoustu zajímavých informací o materiálech, nových trendech a rad zkušených interiéristů... a my Vám z Volyně ty nejzajímavější informace zprostředkujeme. Dokonce se potkáme s autorem Expo pavilonu ... no nemůžeme se dočkat!

Zatím bojujeme na pražských komunikacích mezi ranními vzteklouny, tak nám držte palce, ať s naším 'archikár' dojedem! :)

13:00 - Soňa

Co je to vlastně osobní styl? Je důležitý mít svůj autentický přesvědčivý styl? Jak nám pomáhá vizuální dojem v dnešním bussiness prostředí?

Na to se nám snažil v prvním bloku odpovědět Petr Lukeš s prezentací 'Styl a image jako pomocník k získávání zakázky'. Nejde o to, CO oblékáme, ale JAK to oblékáme. Zajímavým faktem je, že 75 % celkového dojmu tvoří právě vizuální vjem, získaný v prvních pěti vteřinách. To stihnete říct sotva pár slov. První dojem můžete přelepovat nálepkami, ale již se ho nezbavíte. Řídíme se smysly, a tomu, co vidíme, zkrátka přikládáme velkou váhu. A proto je to tak důležité - dobře vypadat a působit. Kennedyho živé vystoupení pomohlo zvrátit výsledky voleb a vyhrát nad Nixonem, dodnes je tento fakt využíván při volbách.

Přednášku doplnilo video, které zachycuje zajímavý experiment, provedený v Praze.

14:00 - Terka

Poté, co jsme se posilnily kávou z tradiční termosky evokující v nás socialistická léta, nás čekala velmi vtipná přednáška docenta Reného Baďury ze Slovenska na tíma Dizajn -  preco?, který nám vysvětlil, že ačkoliv existuje spousta definic designu a co všechno bychom měli dodržovat, tak design je prostě vše, co se líbí mně, vám nebo i ostatním. Ukázal nám praktické ukázky ze svých cest v Číně či ve Švédsku. Nejzajímavější bylo to, ze Číňané jsou posedlí vším, čím mohou být blíž k Evropě. Tak si do obáváku prostě pořídí naši klasickou velikánskou rohovou sedačku, která je měřítkově jinde než malinká postava Číňana a který by se na ni vešel minimálně desetkrát... Ale líbí se jim náš evropský design, tak proč to nemít?! Je to prostě dizajnové! :-)

A záchody do pasu Číňanů tuto přednášku ukončil .... a poučení? Interiér je krásný, pokud je zároveň FUNKČNÍ a pokud respektuje měřítko člověka. 

'Kdyz se stehujeme do noveho bytu, mame tendenci vsechno koupit nové, a ty staré věci, co nás obklopovaly, nechat v tom starém. S tím se ale zbavujeme vzpomínek a vlastně i části identity.'

Mgr. art. Michal Staško

15:00 - Terka

„Pouhých 5 sekund stačí k tomu, aby se z kontaminovaného povrchu přeneslo až 99 % všech bakterií na lidský organismus." 

Pan Novak z firmy AGC prezentuje antibakterialní sklo, které se využivá například v koupelnách či nemocnicích a funguje na principu antimikrobialním účinku iontu stříbra uvnitř skla, a dokonce zabraňuje i tvorbě plísní. Pro alergiky jak dělané. ;-)

16:00 - Soňa

Za 136 let, co existuje žárovka, se převrátila situace - dříve 90 % lidí pracovalo venku, nyní je 90 % pracovníků zavřených v celý den v kanclu, kde jim za krk svítí místo sluníčka zářivka.

Při práci je důležité používat světlo, které se co nejvíce podobá přirozenému (Index podání barev Ra by se měl co nejvíce blížit 100), důležitá je také teplota barvy. Vyhneme se únavě zraku, snížení napětí a pálení očí. U dětí nevhodné světlo způsobuje hyperaktivitu. Slyšeli jste někdy o zimni depresi z nedostatku světla? Ta je spojena právě se špatným zdrojem světla. Až se vrátíme z odborného semináře, donutím šéfa vyměnit naše zářivky v práci!:) 

Den druhý

 

12:00 - Soňa

Druhý den jsme odstartovali prohlídkou českého pavilonu EXPO, postaveného v Miláně.

Autor Ing.arch. Kryštof nastínil varianty návrhu, které předcházely konečnému řešení. Třešničkou na dortu byl skypový přenos Ing.arch. Chybíka, který už čekal přímo v pavilonu a naživo nás provedl interiéry. Autopták, koňopták a další autorské skulptury ho krásně doplňují.

Miluju přímočaré názvy věcí!

13:00 - Soňa

Místo posledního bloku přednášek jsme si nechali ukázat vystavované produkty do interiérů. Ing. Tomáš Pospíšil z firmy Amtico mi například vysvětlil výrobní postup a hlavní výhody PVC. Samozavlažovací květináče, pracovní desky, obklady, dlažba a mnoho dalších produktů. Volný prostor v místnosti byl doplněný autorským nábytkem místních studentů. A dokonce máme i kachničku !;)

15:30 

Co říci závěrem? Bylo to báječný. Tolik lidí, nadšených pro interiérový design, tolik zajímavostí a poznatků. Řítíme se domů. Cestou se nám mezi lesy vyloupla tahle zajímavá realizace ... tak jsme zastavily a 'lozíme' po poli a kocháme se. To přisazení k lesní enklávě má strašnou sílu. 
 
Krásná tečka za seminářem. Ale teď už .... ahoj Praho! :-) Na malebnost Volyně budeme dlouho vzpomínat.
27.10.2015 | Soňa Formanová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444