Víte, co jsou biopotraviny?

Potraviny s označením BIO se stále častěji objevují v našem okolí a dostávají se do povědomí stále více lidí. Víme ale vlastně, co tento pojem znamená? Bydlínek navštívil Biojarmark, který se nedávno konal na Zelném trhu v Brně, kde se pokusil zjistit základní informace o ekologickém zemědělství, biopotravinách a dalších "zdravých" věcech.

Co vlastn znamen oznaen BIO?

Produkty ekologickho zemdlstv Produkty ekologickho zemdlstv
Pod oznaenm biopotravina si mnoho lid pedstav sojov produkty, tofu sry, msli tyinky, asto sp nco neslanho-nemastnho, nepli chutnho. Pedpona Bio - m vak jin vznam. Pod oznaenm BIOPRODUKTY se skrvaj suroviny kontrolovanho ekologickho zemdlstv, tedy zpsobu hospodaen s kladnm vztahem k pd, rostlinm, zvatm. Samozejmost je, e pstovn i chov se dje bez pouit postik, chemickch ppravk i umlch hnojiv a ltek, take nedochz k pokozen ivotnho prosted. Tyto bioprodukty jsou pot vchoz pro vrobu BIOPOTRAVIN.
Na prvn pohled nerozeznme potravinu zskanou z ekologickho zemdlstv a tu normln, vda vak dokzala, e se biopotraviny vyznauj vysokou kvalitou a vraznou chut. Pokud jde nap. o ovoce a zeleninu, ty vyrstaj do zralosti pomalu, nejsou tedy tzv. vyhnan vodou a obsah vitamn a ltek vhodnch pro n organismus je tak mnohem koncentrovanj.
Vroba potravin ze surovin pochzejcch z ekologickho zemdlstv je upravena v podmnkch uvedench v Nazen Rady (EHS) . 2092/91 a v zkon . 242/2000 Sb., o ekologickm zemdlstv, na kterou bylo vydno osvden o pvodu biopotraviny.

Co vechno mohou bt biopotraviny, jak je poznm a kde se daj sehnat?

logo eskch biopotravin logo eskch biopotravin
znaen biopotravin v EU znaen biopotravin v EU
Mezi biopotraviny meme zaadit mnohem vc vrobk ne zeleninu a obiloviny. Me to bt tak ovoce, luskoviny, olejniny, syrov mlko, vejce, maso, vno, ... Na nedvn nvtv Slavnost Jablka v Hosttn (www.tradicebk.cz) Bydlnek objevil i takov speciality jako jsou bioklobsky i biogul.
Jednotnm eskm logem, kterm jsou certifikovan biopotraviny oznaeny, je tzv. biozebra s npisem BIO - Produkt ekologickho zemdlstv. Oznaen mus t obsahovat identifikan kd kontrolnho orgnu (CZ-KEZ), kter zaruuje kontrolu cesty potravin od vrobce a ke spotebiteli. Potraviny, kter z ekologickho zemdlstv nepochzej, se jako BIO oznaovat nesmj. A se tato pseudoekologick oznaen dve pouvala, ve zmnn zkon o ekologickm zemdlstv i kontroln organizace KEZ o.p.s. (Kontrola ekologickho zemdlstv, obecn prospn spolenost) by mly podobnm pokusm zamezit.

Fair Trade neboli frov obchdek

vrobky frovho obchodu jsou oznaeny logem FairTrade vrobky frovho obchodu jsou oznaeny logem FairTrade
Jednm ze stnk, kter se objevily na Biojarmarku v Brn, byl ten, kter propagoval FairTrade. Spravedliv obchod - Fair trade je podle definice obchodn partnerstv, jeho clem je pm a inn podpora znevhodnnch vrobc z rozvojovch zem. Sna se poskytnout frov podmnky pro vrobce, pedevm klade draz na dodrovn norem pracovnho prva a ochrany ivotnho prosted. Nkupem vrobk s logem Fair trade se tedy podlte na projektu, kter klade draz na sociln a ekologick rozmr vroby i obchodu. Vrobky s logem Fair Trade mete zakoupit ve specializovanch obchodech a na internetu. Cena se stejn jako u biopotravin pohybuje ve ne u bnch produkt, avak kva z frovho obchdku m nepekonatelnou chu a vni a okolda se sama rozplv na jazyku...
bydlnek

Uiten odkazy

Pokud chcete zskat vce informac, a u o biopotravinch, Fair Trade i ochran ivotnho prosted, Bydlnek pro vs vyhledal nsledujc odkazy:

www.veronica.cz - Veronica - esk svaz ochrnc prody, spolenost podajc jak Biojarmark v Brn, tak mnoho dalch aktivit

www.bio-potraviny.cz - zkladn daje o biopotravinch a bioproduktech

www.biopotraviny.info

www.fairtrade.cz

www.kez.cz - oficiln strnky KEZ o.p.s.

www.lipka.cz - kolsk zazen pro enviromentln vzdlvn Brno
09.10.2006 | Petra Beníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444