Bezúdržbový hliník v exteriéru a krásné přírodní dřevo v interiéru

Je to ideální kombinace pro vaše okna?

Většina lidí si při zařizování či rekonstrukci svého bytu nebo rodinného domu klade stále stejnou otázku. Jaká okna budou nejvhodnější? Ideální okna jsou taková, která dobře izolují, nemusejí se opakovaně natírat a současně pěkně vypadají. 

Jaké máme možnosti? Jaká okna nabízí trh?
Delší dobu jsme měli tři možnosti. Mohli jsme si vybrat okna plastová, dřevěná nebo hliníková. Každý z těchto typů však má své nevýhody. Plastová okna „stárnou“ a v interiéru vypadají poněkud „uměle“. Naopak dřevěná okna působí velmi hezky a i když jejich údržba nevyžaduje takové nároky jako dříve, přece jen je třeba je po nějaké době přetřít. Hliníková okna jsou sice prakticky bezúdržbová, ale je známo, že jejich tepelně-izolační vlastnosti nedosahují kvalit předchozích typů oken. Navíc hliníkový design nemusí být optimální k designu interiéru. S ohledem na popsané výhody a nevýhody jednotlivých typů oken se dřevohliníková okna jeví jako ideální kombinace. 
Dřevohliník jako zajímavý produkt 
Je to prosté - spíše bychom měli psát „dřevo-hliník“. Jde totiž o kombinaci obou materiálů, která našla unikátní uplatnění při výrobě oken. Z obou materiálů je využito těch nejlepších vlastností. Za všechny jmenujme především bezúdržbovost hliníku a krásu přírodního dřeva, ale svou roli hrají samozřejmě například i tepelně izolační vlastnosti. Díky tomu nabízejí dřevohliníková okna těm, kdo si je zvolí do svého bytu či domu, maximální kvalitu a užitnou hodnotu.

V interiéru vidíme dřevo – rám okna z dřevěného masivu, který působí přirozeně a každému interiéru přidá na kráse a útulnosti. Zvenku je pak toto okno chráněno hliníkovým opláštěním s možností barevného odstínu dle vašeho výběru a plně v souladu se stylem vašeho domu.
 
Hliníkové opláštění zvýšilo užitnou hodnotu dřevěných oken
Dřevěným základem okenního rámu jsou zaručeny výborné tepelně izolační vlastnosti těchto oken. Nespornou výhodou dřevohliníkových oken oproti čistě dřevěným oknům je jejich „obrovská“ životnost. Tato okna lze zasklívat izolačními dvoj i trojskly.

Interiérová část okna může být z mnoha druhů dřevin, s různou texturou i barvou. Na výběr jsou české dřeviny jako borovice, modřín či dub, nebo též exotické dřeviny jako meranti a mahagon. Design dřevěného profilu může být stejně jako design vnějšího hliníkového opláštění, buď elegantně zaoblený, nebo moderně hranatý. Dřevěné profily jsou tradičně v rozích do sebe začepované, což zajišťuje vysokou stabilitu okna. Hliník lze dokonce vyplnit izolační pěnou, a pak dřevohliníková okna splňují i přísné normy pro nízkoenergetické a pasivní domy. Hliník je povrchově upraven tzv. komaxitem (vypalovanou barvou), což ještě násobí životnost materiálu. Je možné využít také nadstandardní možnosti rohového spojení hliníku před jeho povrchovou úpravou - nejprve jej tedy svařit a až poté povrchově upravit. Po této úpravě nejsou v rozích hliníku viditelné žádné spoje a hliník působí naprosto celistvě.
Jsou tedy dřevohliníková okna okny budoucnosti?
Všechny popsané výhody dřevohliníkových oken tomu s ohledem na požadavky trhu plně nasvědčují. Dřevohliníková okna lze použít prakticky do všech druhů staveb. Každý investor ocení jejich estetiku, kvalitu a životnost. 
A jedna zajímavost na závěr
Za dobu, co jsou dřevohliníková okna na trhu, se již mnohokrát výborně uplatnila v kombinaci s moderními posuvnými a skládacími stěnami. V každém případě vám doporučujeme se před finálním rozhodnutím o typu oken pro vaše bydlení či stavbu poradit s odborníky. Jistě se shodneme na faktu, že ve chvíli, kdy otázku typu oken řešíte, se zabýváte něčím, co ocení především generace příští. A nejen z toho důvodu se dřevohliníková okna jeví jako ta pravá. 
14.08.2014 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444