Bezpečnost domácností: Češi se bojí vykradení a věří bezpečnostním kamerám

Každému šestému Čechovi byl někdy v životě vykraden byt či dům a téměř dvě třetiny Čechů mají ve svém okolí přátele či známé, kteří zažili vykradení domácnosti. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost ASSA ABLOY vypracovala agentura IPSOS. Podle něj se také pětina Čechů obává, že by se mohla stát obětí vykradení.

Při zabezpečení domácností spoléháme především na bezpečnostní dveře a další mechanické prvky, ale stále častěji také na systémy chytrého zabezpečení. Obavy jsou bezpochyby na místě, protože i přes setrvalý pokles počtu krádeží vloupáním do nemovitosti (Policie ČR jich v loňském roce řešila přes 4 700) roste průměrná výše škod, která loni činila 64 000 korun.

  • 16 % Čechů zažilo vykradení domu či bytu, někteří i opakovaně
  • 20 % Čechů se obává, že by se mohli stát obětí vykradení
  • 59 % Čechů by využilo kamery pro dohled a zabezpečení své domácnosti

Podle průzkumu má bezpečnostní dveře instalováno 42 % domácností, kvalitní cylindrickou vložku používá 32 % a na přídavný mechanický zámek spoléhá 19 % respondentů. Plných 39 % Čechů ale má již instalován některý ze systémů chytrého zabezpečení domácnosti, chytrý zámek nebo kamerový systém. „Elektronické zabezpečovací systémy zásadně posilují klasická mechanická řešení ochrany bytů a domů. Navíc poskytují možnost vzdálené kontroly domácnosti. Můžete například ověřit, že se děti včas vrátily ze školy, jestli jste doma nenechali rozsvíceno nebo zda jsou vůbec zamčeny dveře,“ říká Antonín Terš, bezpečnostní expert značky Yale.

Inteligentní bezpečnostní systémy, chytré zámky a bezpečnostní kamery ovládané prostřednictvím mobilních telefonů upozorní majitele nemovitosti na pokus o neoprávněný vstup. Následně je možné pomocí záběrů bezpečnostních kamer ověřit skutečnou situaci a reagovat na ni. Moderní bezpečnostní kamery jsou pro případ neoprávněného vstupu vybaveny nejen detekcí pohybu a systémem nočního vidění, ale také například funkcí obousměrného přenosu zvuku a výkonnou sirénou. „Instalace chytrých bezpečnostních kamer je velmi snadná a při jejich nastavení i obsluze si vystačíme s mobilním telefonem. Díky připojení k internetu prostřednictvím domácí Wi-Fi sítě lze kamery ovládat a sledovat jejich záběry skutečně odkudkoli,“ dodává Antonín Terš, bezpečnostní expert značky Yale. Chytré bezpečnostní systémy a kamery navíc pokryjí nejen interiér bytu či domu, ale také jeho okolí, typicky garáž či zahradu. Komplexní inteligentní bezpečnostní systémy zahrnují dále například senzory pohybu a otevření oken či dveří, detektory kouře či zaplavení a další prvky, které lze vzájemně propojit a centrálně ovládat.

O instalaci bezpečnostních kamer mají zájem především muži (přes 64 % dotazovaných), kteří se zároveň méně než ženy obávají, že by tato zařízení mohli napadnout hackeři a narušit tak soukromí jejich domácnosti. Celkem takovou obavu sdílí 26 % respondentů aktuálního průzkumu. „Ochrana bezpečnostních kamer i dalších inteligentních řešení zabezpečení domácnosti před zneužitím je úkolem pro výrobce i uživatele těchto zařízení. Výrobce musí ošetřit všechny potenciální mezery v zabezpečení softwaru a přenosu dat, zatímco uživatelé musí chránit samotný přístup k jejich ovládání – zejména silným uživatelským heslem,“ vysvětluje Antonín Terš. Domácí bezpečnostní kameru by si nepořídilo necelých 16 % respondentů průzkumu, kteří chytrým technologiím v zabezpečení domácnosti nedůvěřují.
 
Více informací a tipy pro zabezpečení vaší domácnosti najdete na www.yale.cz.
12.06.2019
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444