Bez ostrého nože se v kuchyni neobejdete

Ať už chystáme nedělní oběd nebo zeleninový salát, dobře nabroušený nůž je v kuchyni nezbytností. Nejen že práce s ním je svižnější, ale ostrá čepel nás také chrání před úrazy, na nůž nemusíme při práci tlačit a tak je méně pravděpodobné, že nám sjede. Kvalitní ostří jako od profesionála mohou mít i nože v naší kuchyni. Chce to jen dodržet několik jednoduchých pravidel.


Proč se nože tupí?

Žádný nůž si neudrží ostří věčně, ale jako uživatelé můžeme tuto dobu značně prodloužit. Důležité je věnovat náležitou péči uložení, protože nože naházené v šuplíku jeden přes druhý se tupí navzájem. Pokud ukládáme nože do dřevěného stojanu, dáváme je vždy ostřím nahoru, abychom je netupili při každém vytažení či uložení. Nože také myjeme zásadně ručně, mytím v myčce trpí. Postupnému otupování ostří se však přesto neubráníme z těchto dvou důvodů:


Úhel řezání - velký vliv na tupení nože má technika krájení. Pokud nevedeme řez ideálně kolmo k podložce, pocítíme to při velkém počtu opakování poměrně brzy.

Chemikálie v čistících prostředcích a soli - agresivní chemikálie a soli mohou poškodit povrch a přispět tak ke korozi a následnému ztupení nože. Nejlepší je vyhnout se použití těchto prostředků a nůž bezprostředně po použití ručně omýt a utřít.

Ostření zvládneme sami

Otupení ostří našeho nože poznáme snadno. Tam, kde jindy stačil jeden čistý přesný řez, musíme říznout několikrát, na nůž je třeba více tlačit a práce s ním přestává být pohodlná a bezpečná. Jaké máme možnosti rozhodneme-li se obnovit ostří sami?

Ocílka

Klasický nástroj pro ostření nožů. Skládá se z rukojeti, záštity, která zabraňuje sklouznutí nože na ruku, a vlastní ocílky. Ta může mít kulatý či čočkovitý průřez a jednotlivé typy se od sebe liší hrubostí tahu, tedy množstvím kovu, které je při ostření odebíráno. Ocílky mohou být chromované, keramické, diamantové, karbid wolframové ...

Jak správně brousit nůž ocílkou
Ocílku opřeme v kolmé poloze o podložku, např. kuchyňské prkénko a pod úhlem 15 - 20 stupňů (nebo 10 stupňů např. pro japonské nože a nože Zwilling Santoku) k ní přiložíme nůž. Plynulým tahem přejedeme nožem po ocílce ostřím napřed, na ocílku zbytečně netlačíme. Opakujeme 10 krát rovnoměrně z obou stran nože. Provedeme test ostrosti a celý proces případně zopakujeme.


Brusné kameny

Pomocí brusných kamenů se nože brousily od pradávna. V dnešní době se kromě přírodních materiálů používají pro výrobu kamenů i materiály syntetické. Jejich výhodou je konstantní kvalita, špičkový brusný výkon a jedinečný poměr ceny a kvality.

Brusné kameny se od sebe liší různou hrubostí, podle které se používají v různých fázích broušení. Běžně lze zakoupit brousek, který je oboustranný - na každé straně má rozdílnou velikost brusných zrn. Záleží na druhu kamene, ale zpravidla brousíme na kameni, který je navlhčený nebo předem namočený do vody. Kámen vlhčíme i během broušení.

Jak správně brousit nůž brusným kamenem
Rozhodujícím faktorem při broušení nože na kameni je dodržení úhlu, pod kterým přiložíme ostří ke kameni. Broušení provádíme tahem proti ostří, nejprve na kameni s větší zrnitostí. Je důležité dodržovat stále stejný úhel a pravidelně střídat strany broušení. Ve druhé fázi broušení použijeme jemný kámen a stejným postupem ostří vyhladíme.

Zajímá vás víc?
Pokud se chcete dozvědět více k tématu broušení nožů, navštivte facebookové stránky společnosti Potten & Pannen - Staněk nebo některou z kamenných prodejen. V e-shopu www.vasekuchyne.cz najdete špičkové nože největších světových výrobců.


29.11.2017

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444