Baťův mrakodrap rozsvítila světla společnosti Zumtobel

K celkovému nasvícení budovy slouží 20 venkovních svítidel Thorn Altis, směrových LED modulů, které přinášejí oproti původnímu řešení osvětlení 50% úsporu energie.

K celkovému nasvícení budovy slouží 20 venkovních svítidel Thorn Altis, směrových LED modulů, které přinášejí oproti původnímu řešení osvětlení 50% úsporu energie.

Po několika měsíční rekonstrukci, která probíhala za plného provozu místního krajského úřadu, se ve Zlíně rozsvítil vyhlášený Baťův mrakodrap. Při rekonstrukci osvětlení exteriéru byla použita moderní úsporná LED světla Zumtobel a její sesterské značky Thorn, podtrhující ikonický ráz budovy, která je významnou kulturní památkou období funkcionalismu.

Rekonstrukce vnějšího osvětlení budovy byla provedena plně v souladu s požadavky památkářů a architektů a představuje nasazení kombinace desítek svítidel značek Zumtobel a Thorn. 
 
„Realizace osvětlení tak významné a legendami opředené budovy je pro nás příležitostí předvést to nejlepší z našeho portfolia moderních svítidel. Po dohodě s architekty a památkáři jsme zvolili moderní kompaktní světla, která jsou díky LED technologii nejen výkonná, ale současně i velmi úsporná. Celkovou spotřebu energie na osvětlení Baťova mrakodrapu se nám tím podařilo snížit o desítky procent. Se světly speciálně upravenými pro tento projekt mohou provozovatelé měnit barevnou náladu budovy a zapojit se do různých připomínkových akcí či oslav,“ říká Jan Vacek výkonný ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group.
K dosvětlení spodní části budovy byly použity kompaktní lehké LED prostorové světlomety Thorn Areaflood Pro.K dosvětlení spodní části budovy byly použity kompaktní lehké LED prostorové světlomety Thorn Areaflood Pro.

K celkovému nasvícení budovy slouží 20 venkovních svítidel Thorn Altis, směrových LED modulů, které přinášejí oproti původnímu řešení osvětlení 50% úsporu energie. K dosvětlení spodní části budovy byly použity kompaktní lehké LED prostorové světlomety Thorn Areaflood Pro a do chodníku kolem Baťova mrakodrapu byla vložena plochá kruhová LED svítidla Thorn Mica.
Osvětlení schodiště a slavného výtahu s kanceláří lze dle potřeby stmívat, lze i barevně osvětlit dle potřeb kraje samostatnými svítidly.Osvětlení schodiště a slavného výtahu s kanceláří lze dle potřeby stmívat, lze i barevně osvětlit dle potřeb kraje samostatnými svítidly.

K osvětlení proskleného schodiště a výtahové šachty pojízdné kanceláře byla použita moderní vysoce odolná a výkonná světla AMPHIBIA společnosti Zumtobel. Osvětlení schodiště a slavného výtahu s kanceláří lze dle potřeby stmívat a zároveň může měnit barvy podle aktuálních událostí – například na oslavu a připomenutí významných dnů.

Správní budova číslo 21 Baťových závodů, jedna z prvních výškových budov v Evropě, byla dokončena v roce 1938 podle projektu architekta Vladimíra Karfíka. Skelet sedmnáctipodlažní budovy vysoké 77,5 metrů postavilo 40 dělníků za dnes těžko uvěřitelných 160 dnů. Z technologického hlediska se jedná o zcela mimořádný objekt, který byl již v době svého dokončení vybaven klimatizací, páternosterem či potrubní poštou. Naprostým unikátem je kancelář ředitele umístěná ve výtahu.

Správní budova číslo 21 Baťových závodů je ikonickou stavbou regionuSprávní budova číslo 21 Baťových závodů je ikonickou stavbou regionu
30.06.2021

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444