Balzám pro povrch

Časopis Udělej si sám přináší pravidelně každý měsíc množství cenných rad, nápadů a návrhů pro všechny, pro něž jsou kutilské práce v interiéru či na zahradě koníčkem. Tip, který jsme odtud pro čtenáře Bydlení.cz převzali tentokrát, přijde vhod těm, kdo se pustili do výroby nábytku z MDF - desek a chtějí docílit co nejlepší povrchové úpravy.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Je nutné si promyslet, jestli chcete MDF-desky nalakovat nebo napustit voskem. Abyste se mohli správně rozhodnout, přiblížíme vám jednotlivé možnosti. Povrch nábytku, ať už je vyroben ze dřeva nebo MDF-desek, se ošetřuje proto, aby byl ochráněn před vnějšími vlivy a aby vynikla jeho povrchová struktura. Oleje a vosky mají dlouhou tradici, zvýrazňují krásu materiálu a v případě poškození se dají opravit. Laky rovněž prohlubují barvu, jsou však odolnější proti oděru a vodě.
ČIRÝ AKRYLOVÝ LAK Čirý akrylový lak může být buď lesklý nebo sametově matný. Jedná se o rychleschnoucí a vodouředitelný jakostní lak, který nezapáchá. Snadno se s ním pracuje pomocí speciálního válečku z pěnové hmoty nebo mohéru. Při základovém nátěru se zředí přidáním 5 % vody, následují dvě vrstvy nezředěným lakem.

ČIRÝ LAK NA BÁZI UMĚLÉ PRYSKYŘICE Dnes vyráběné laky na bázi umělé pryskyřice již nezapáchají, přesto však stále obsahují rozpouštědla. Proniknou hluboko do povrchu dřevěných materiálů a dodají jim tak sytější odstín, l v tomto případě se první nátěr ředí (nepáchnoucím terpentýnem), následují dvě další vrstvy. Po každém nátěru povrch přebruste.

BÍLÝ AKRYLOVÝ NÁTĚR Kdo chce povrch nábytku opatřit krycím bílým nátěrem, ten má dnes snadnou volbu. Základní vrstva barvy se dá na povrch včetně hran snadno nanést pomocí pěnového válečku. Krátká doba schnutí (přibližně dvě až tři hodiny) umožňuje rychlý postup práce a plynulé nanášení dalších vrstev akrylové barvy. Nezapomeňte na přebroušení mezi jednotlivými vrstvami! Další výhody tohoto řešení: Štětec či váleček lze umýt vodou.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
BAREVNÝ AKRYLOVÝ NÁTĚR Barevné akrylové nátěry tmavých odstínů vyžadují tmavý základový nátěr, aby vlastní barva lépe kryla. Osvědčila se šedá základová barva, kterou si můžete koupit koupit jako hotovou, nebo bílá základová barva smíchaná s černou tónovací barvou. V případě všech barevných odstínů, jako je světle zelená, světle modrá, žlutá nebo oranžová, se základový nátěr provádí bílou barvou.

TVRDÝ VOSKOVÝ OLEJ Tvrdý voskový olej obsahuje rozpouštědla a dodává dřevu sytý základní tón. Základem této barvy jsou vybrané oleje a vosky jako vosk karnauba, který zajistí velmi tvrdý povrch (vhodný pro použití na dřevěných podlahách). Dvě vrstvy nátěru stačí pro vytvoření dobře ošetřeného povrchu, základový nátěr není nutný. Obzvlášť hedvábného lesku dosáhneme tak, že zaschlý povrch vyleštíme kartáčem.

TVRDÝ VOSK NA VODNÍ BÁZI Vosk, olej a voda? Spojení, které se zdá být na první pohled nemožné. Díky speciálním emulgátorům (spojovacím látkám) to však dnes již není problém. Nanášení tohoto druhu vosku je úplná hračka. Pomocí štětce na řídké barvy se nejprve nanese základový nátěr a následně se povrch natře tvrdým voskem. Přebroušení mezi vrstvami se neprovádí brusným papírem, ale jemnou ocelovou vatou, která je šetrnější k měkkému podkladu.
VOSK NA DŘEVO Barvy na vodní bázi nemusí být vždy vhodné prty druhy dřev, které obsahují mnohrůzných látek (jakkyselina tříslová v dubu a třešni). Výsledkem může být zpomalené schnutí a nechtěné zbarvení materiálu. Existují však i základové nátěry obsahující rozpouštědla, které je možné pdokonalém zaschnutí přetřít vodouředitelným tvrdým voskem. Plocha se leští speciálním leštícím hadříkem, který se netřepí a nepouští části vláken.

DEKORATIVNÍ VOSKOVÁ LAZURA Dekorativní povrchy se vytvářejí např. pomocí lazurové barvy, skrze kterou prosvítá původní povrch. U barevných MDF - desek se tak dá dosáhnout zvláštního účinku. K tomuto účelu je vhodný dekorativní vosk obsahující rozpouštědla, který se rozprostře po povrchu a současně pronikne hluboko do materiálu. Dekorativní vosk se nejlépe nanáší štětcem. Kýženého efektu dosáhnete tenkými tahy. Následně povrch vyleštěte.
06.02.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444