Balkonové a posuvné dveře – propojení interiéru s exteriérem

Balkonové dveře - francouzské okno

Balkonové dveře - francouzské okno

Velké prosklené dveře si pořizujeme kvůli dostatku světla a solárních zisků, ale taků kvůli snadnému přístupu na terasu či zahradu.

Na výběr máme z několika způsobů otevírání dveří.

Klasické otevírání balkonových dveří

Nejjednodušší variantou jsou jednokřídlové či dvoukřídlové balkonové dveře, někdy je označujeme jako francouzská okna. Pokud máme dost prostoru na jejich otevření, pak to je zcela vyhovující řešení. Otevíravé křídlo umožňuje i ventilaci. Provedení balkonových dveří může být s okenním rámem, ale i s nízkým dveřním prahem.

Posuvné dveře sklopně odsuvné

Tyto posuvné dveře se kombinují s napevno instalovaným velkoformátovým oknem. Fungují tak, že nejprve je přitáhnete k sobě, směrem do interiéru, a pak je odsunete po kolejnicích stranou. Tím se zasunou za pevně zasklené okno. Konstrukce rámu a křídel je stejná s ostatními okny, liší se především typem kování, které umožňuje posuv.

Zdvižně posuvné dveře

Zdvižně-posuvné dveře HS PORTAL se nejprve lehce nadzvednou otočením kliky a potom posunou do strany po své kolejnici, opět za původně sousedící velkoformátové okno. Tyto posuvné dveře nachází využití hlavně tam, kde požadujeme skutečně velkorysé prosklené plochy. Díky důmyslně skrytým vozíkům ve spodní části křídla poskytují dveře nejen dokonalou estetiku, ale i naprosto komfortní posuv i velkých a těžkých křídel v kolejnici.

„Tento systém dveří je možný v mnoha variantách členění, ale všechny varianty už nelze dokonale
utěsnit. Pro pasivní domy doporučujeme jednokřídlové provedení s fixním a posuvným křídlem,“ říká Zora Stupňánková ze společnosti SLAVONA.


Na obrázku vllevo: Práh posuvných dveří HS portal je takřka bezbariérový.  Obrázek uprostřed: Jednokřídlové zdvižne posuvné dveře HS portal (schema A).  Vpravo: Sklopně odsuvné dveře s nízkým prahem.

Bezpečnost a bezbariérovost

Velké formáty prosklení nabízí otázku, co by se stalo v případě rozbití skla. Co kdyby na dveře někdo upadl… Sklo může být velmi nebezpečné. S ohledem na bezpečnost prosklených ploch se nabízí použití bezpečnostních izolačních trojskel. Nejoblíbenější jsou lepená skla, která současně ochrání i před nezvanými návštěvníky. Uvnitř takového skla je bezpečnostní fólie. Další výbornou variantou jsou tepelně tvrzená skla, která mají zvýšenou odolnost proti rozbití, pokud ale se přece jen podaří je rozbít, pak se rozpadnou na malé kousky s oblými hranami a neublíží.

Vlevo: Balkonové dveře - francouzské okno. Vpravo: Jednokřídlové posuvné dveře (sklopně odsuvné)

Tam, kde bude průchod dveřmi frekventovaný, preferujeme bezbariérové prahy, nebo alespoň co nejnižší. Balkonové i zdvižně posuvné dveře mohou být opravdu takřka bezbariérové. V případě sklopně odsuvných musí být pod prahovou lištou kolejnice. Nicméně i zde se výška pro překročení významně snížila a při použití varianty s prahem se nemusíme bát poškození, na práh samozřejmě můžeme bez obav šlápnout.

Velké sklo – světlo a teplo

Velké prosklené plochy mají velký význam díky poskytnutí denního světla a značným solárním ziskům, které využíváme v chladných měsících. Rozhodně však nesmíme podcenit stínění oken, jinak bychom v létě naopak měli problém s vysokými teplotami v interiéru.
 
Dnes jsou již standardem izolační trojskla za příznivé ceny, které poskytují vysokou tepelnou izolaci (běžné trojsklo dosahuje Ug=0,5W/m2K). Proto jsou velkoformátová okna nejen efektní, ale jejich skla při vhodné orientaci vůči světovým stranám a využití solárních zisků  poskytují příznivou energetickou bilanci domu.
02.11.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444