BIOCAT pro bytovou výstavbu - ochrana proti vodnímu kameni

Efektivní ochrana proti vodnímu kameni po celý životní cyklus vodovodní instalace
Škody způsobené vodním kamenem bývají velmi drahé, avšak lze jim zabránit. V bytové výstavbě musí být kvalita vodovodní instalace trvale zaručena, protože ovlivňuje provozní i servisní náklady. Spolehlivá a dlouhodobě účinná technika ochrany před škodami způsobenými vodním kamenem je u vodovodních instalací bytových objektů ústředním faktorem úspěšného hospodaření.

Dlouhodobá životnost bez škod vyvolaných vodním kamenem

Odborné společnosti, majitelé i uživatelé bytů, ti všichni vědí, jaké problémy může tvrdá voda způsobit. Neefektivní ochrana proti tvorbě vodního kamene často končí nepříjemnými ekonomickými následky. Vápenné usazeniny v potrubí ovlivňují funkci domovních instalací. Jsou příčinou rostoucích nákladů na energii, protože se snižuje efektivnost přenosu tepla. Jsou živnou půdou pro mikrofilmy odpovědné za přítomnost legionell. V těchto všech aspektech hraje kvalitní ochrana proti vodnímu kameni významnou roli.

Vícenáklady na energii v závislosti na vrstvě vápenných usazenin
Vícenáklady na energii v závislosti na vrstvě vápenných usazenin


Příklady zanešení z praxe
Příklady zanešení trubek z praxe

1 - nerezová trubka
2 - pozinkovaná trubka
3 - deskový výměník
4 - cirkulační čerpadlo

Přirozený a účinný princip ochrany

Katalyzátorová technologie BIOCAT bez použití chemických přípravků chrání domovní techniku a zajišťuje efektivní přenos energie. Inspirací pro tuto techniku ochrany je sama příroda:

Funkční schema principu BIOCAT
Funkční schema principu BIOCAT


Voda (1) protéká katalyzátorem BIOCAT naplněným granulátem (2), na jehož speciálně upraveném povrchu se usazují ionty vápníku a uhličitanu a tak se vytvářejí nepatrné krystaly (3). Ty se pak přímo vyplachují při každém odběru vody (4) a uvolňují místo pro tvorbu nových krystalků. To účinně zabraňuje usazování vodního kamene v potrubí a není nutné přidávat sůl nebo fosfát (6). Díky nepřítomnosti chemických látek následně nedochází ani k zatěžování odpadní vody. BIOCAT je proto ekologickou a hospodárnou alternativou k současným ionexům.

Příklad z použití technologie BIOCAT v Německu

V Karlsruhe využila městská realitní společnost více než 160 zařízení BIOCAT při rekonstrukci 2 000 bytových jednotek.

Markus Elsässer, vedoucí úseku v divizi správy nemovitostí, vzpomíná: „Nejdříve jsme pomýšleli na klasická změkčovací zařízení, která pracují se solí“. Když se objevila katalyzátorová technologie BIOCAT, změkčování pomocí soli šlo stranou. Podle zkušeností společnosti měl stávající systém vysoké nároky na údržbu. „Takto jsme mohli na doplňování soli zapomenout. A v žádném případě jsme nechtěli, aby cenou za nižší náklady na údržbu byla změna obsahu látek v pitné vodě“, říká Elsässer. O použití techniky BIOCAT rozhodlo to, že granulát je nutné měnit vždy teprve po pěti letech, a to v rámci pravidelného servisu, a při zachování plné kvality pitné vody.

Sídliště v Rintheimer Feld, Karlsruhe Sídliště Borstei v mnichovské čtvrti Moosach

Zařízením BIOCAT KS 5DDalším příkladem vhodného použití technologie BIOCAT je sídliště Borstei v Mnichově se 750 bytovými jednotkami. V minulosti opakovaně bojovalo s poruchami provozu instalací.

Vodní kámen v potrubí a výměnících tepla vedl ke zúžení průřezu a problémům s dodávkou vody. Prohlídka kontrolních úseků potrubí a deskových výměníků tepla po šesti a dvanácti měsících provozu s instalovaným zařízením BIOCAT KS 5D potvrdila účinnost zařízení. Vodní kámen se nevyskytoval v žádném z úseků.

Výhody běžného provozu

Majitelé a provozovatelé objektů se bez ohledu na spotřebu vody mohou po dobu pěti let spolehnout na dokonalou účinnost granulátu vkládaného do katalyzátoru. Teprve po této době je třeba provést jeho jednoduchou výměnu. Systémy na ochranu před vodním kamenem BIOCAT údržbu prakticky nevyžadují, za běžného provozu o ně domovní technici nebo jiní pracovníci nemusí nijak zvlášť pečovat. Granulát není třeba mít v zásobě ani ho dlouhodobě skladovat.

Přehled typů zařízení BIOCAT

Ochrana proti vodnímu kameni pro byty a rodinné domy – BIOCAT KS pro 3 až 38 osob

KS 3000 pro 3-4 osoby KS 5500S pro 18 osob KLS 3000-C pro 3-4 osoby
 

KLS 3000-C pro 3-4 osoby s hlídáním úniku vody a chytrou aplikací pro zobrazení servisních informací, upozornění na únik vody a přehled spotřeby. Automatické upozornění na pravidelnou servisní kontrolu po pěti letech provozu.

Ochrana proti vodnímu kameni pro větší projekty – BIOCAT KS 8000 až 25D pro 66 až 2 500 osob.

KS 8000 pro 66 osob KS 25D pro 2 500 osob
Výrobky BIOCAT budou uvedeny do prodeje během 1. kvartálu 2022.Duco Tech CZ s.r.o. logo

Autor článku: Ing. Zdeněk Kratochvíl, Duco Tech CZ s.r.o.
Email: zdenek.kratochvil@ducotech.cz

Společnost Duco Tech CZ s.r.o. je výhradním distributorem zařízení BIOCAT pro Českou a Slovenskou republiku.

01.02.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444