Architekti společnosti DELTA a SWAP sbírají ocenění za výjimečné projekty ze dřeva

Projekt budovy pro univerzitu přírodní zdrojů a věd ve Vídni zvítězil v konkurenci dalších 59 soutěžících projektů

Projekt budovy pro univerzitu přírodní zdrojů a věd ve Vídni zvítězil v konkurenci dalších 59 soutěžících projektů

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Projektconsult tento úspěch okomentoval slovy: „…porota ocenila zejména vzhled a pozitivní dojem z nové univerzitní budovy jakožto moderní dřevěné stavby, která v heterogenním městském prostředí klade nezbytný důraz na přírodní materiály“.

Rozšíření kampusu BOKU ve Vídni-Döblingu

Nová budova rozšíří stávající areál BOKU (zkratka BOden-KUltur) ve Vídni-Döblingu a poskytne prostor pro seminární centrum, knihovnu, seminární místnosti, bazén a uživatelské místnosti na využitelné ploše 3000 m². Otevřené vstupní patro a patro na vyvýšené terase se stávají komunikačním rozhraním pro studenty a učitele z nedalekých stávajících budov a nové budovy. Dřevěná konstrukce zůstává čistá ve formě roštových stropů, kromě atmosférických vlastností dřevěného materiálu přispívá k příjemnému učení a pracovnímu prostředí vysoký podíl denního světla.

IFA Tulln je kancelářská a laboratorní budova za níž získali architekti DELTA a SWAP Dolnourakouskou cenu za stavby ze dřeva pro rok 2018

BOKU – Univerzita udržitelnosti

Univerzita přírodních zdrojů a věd o životě je univerzitou života a trvale udržitelného rozvoje a zaměřuje se na zkoumání a zajištění udržitelného využívání přírodních zdrojů. Udržitelnost je také nejdůležitější prioritou společností SWAP a DELTA, což je důvod, proč byla v projektu kvůli splnění energetických cílů podle platné certifikace zohledněna nejen dřevěná konstrukce, ale také kompaktnost budovy z hlediska energetické účinnosti.

Konsorcium prokázalo své odborné znalosti v oblasti udržitelnosti a výstavby dřevěných budov již ve svých předchozích projektech. Zářným příkladem je projekt laboratoře pro zemědělskou biotechnologii pro IFA Tulln, za kterou získala DELTA a SWAP v minulých dnech tzv. Dolnorakousku cenu za stavby ze dřeva pro rok 2018..

Na stavebním projektu IFA Tulln je jedinečná především prolínající se důsledná stavba ryze ze dřeva, která vyvolává příjemnou atmosféru a nezaměnitelnou estetičnost. Jako jedna z prvních kancelářských a laboratorních budov ze dřeva je projekt IFA Tulln průkopníkem v principu trvale udržitelných staveb. Je to inspirace a ukazuje to, že je možné stavět budovy s nejrůznějšími funkčními požadavky ze dřeva. Trvale udržitelný způsob stavby a dlouhá životnost budovy při používání mají dlouhodobý význam pro společnost.

Erik Štefanovič k těmto dvěma projektům z pozice jednatele společnosti DELTA dodává, že trvalou udržitelnost ve výstavbě a důraz na koncept architektury dle DELTA green line považuje za příjemnou povinnost architektů a projektantů při projektové přípravě a plánování. „Je pro mne ctí, že jsme mohli na takto významném projektu udržitelné výstavby partnersky spolupracovat. Rakouský stát jako investor hraje v případě projektu nové univerzitní budovy BOKU velmi důležitou roli, neboť jde příkladem ostatním. Bylo by příjemné, aby bylo více obdobných projektů také v ČR, které by byly vzorem přístupu k trvale udržitelné výstavbě“.
24.05.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444