Aplikace fasádních minerálních desek v ETICS

Frontrock Max E

Frontrock Max E

Zateplování fasád obytných domů se stalo již nedílnou součástí nové výstavby či rekonstrukcí. Za dobu realizace ETICS však došlo k posunu jak na bázi materiálové, tak technologické. V následujícím textu se budeme věnovat vývoji a novinkám v oblasti izolačních desek z kamenné vlny od firmy Rockwool.

Do roku 2000 se prakticky používaly pro zateplování objektů pomocí izolačních desek z kamenné vlny buď desky s podélným vláknem s TR 15 (prodávaný pod obchodním názvem Fasrock) či desky s kolmým vláknem (lamely) s TR 80 (prodávané pod obchodními názvy Fasrock L či dnes Fasrock LL). Hodnota TR značí pevnost desek v tahu (tzv. rozlupčivost a udává se v kPa). Desky s kolmým vláknem se používají přednostně tam, kde chceme izolovat zaoblený povrch, neboť jejich konstrukce umožňuje bez problému ohýbání desek bez nutnosti nařezávání. Hodí se rovněž pro izolaci sloupů apod.
 
v oblasti zateplování se často vyskytují módní tmavé odstíny  
Vývoj nové desky
Součinitel tepelné vodivosti λD, jakožto ukazatel kvality izolačních schopností  desek, je u desek Fasrock = 0,039 W/mK dříve 0,040 W/mK a Fasrock L či LL = 0,041 W/mK. 
Výzkumní pracovníci firmy Rockwool od roku 1995 zkouší a testují desku nové generace, vyráběnou technologií dual density. Po důkladných testech a jejich vyhodnocení se deska začíná vyrábět v západní Evropě, např. v závodech v Německu a Švýcarsku. Na náročný západní trh byla uvedena deska Coverrock, která oproti klasickým deskám má podstatně lepší součinitel tepelné vodivosti (λD = 0,035 W/mK), má mimořádně tvrdý povrch desky, který umožňuje lepší přilnavost armovací hmoty a zvyšuje odolnost proti protažení desky hmoždinkou (tvrzená strana je opatřena logem). Deska je vyrobena ve třídě TR 10. Rockwool tímto řešením - desky vyráběné technologií dual density (dvojí struktura v průřezu = různé objemové hmotnosti) - odpovídá na zpřísněné tepelně technické požadavky. Deska díky vynikajícímu součiniteli tepelné vodivosti (asi 10% zlepšení oproti klasické desce) nabízí buď možnost použít menší tloušťku izolace, a tím i kratší hmoždinky, či při stejné tloušťce jako původní izolant poskytuje o 10 % lepší tepelně izolační vlastnosti. Dalším benefitem je zhruba o 36 % nižší objemová hmotnost, což znamená lepší manipulovatelnost, a tím zvýšení produktivity práce.
V roce 2007 vedení firmy Rockwool investovalo do technologie bohumínského závodu, který nyní zásobuje přednostně český a slovenský trh. Byla zde instalována nová technologie a od roku 2008 je vyráběna nová kvalitní deska pod názvem Frontrock Max E, vyráběná technologií dual density. Poznámka: Konkurenční monodensity desky s TR 10 přišly na trh se zpožděním 1,5 roku. Rockwool, a. s., tak byl prvním výrobcem desek pro ETICS, který vyráběl v ČR a na Slovensku desku s λD = 0,036 W/mK. V roce 2008 se po nutných certifikačních procedurách deska začíná dodávat do obchodní sítě a je postupně certifikována se stále větším počtem výrobců ETICS. 
Trendy v oblasti zateplování v posledních letech v ČR

1. Postupně se zvyšuje tloušťka izolace (v návaznosti na zpřísňující se legislativu)

2. Platí nová ČSN 73 2902 (Vnější tepelně izolační kompozitní systémy/ETICS – Navrhování a použití mechanického upevnění pro spojení s podkladem)

3. Prováděcí dokumentace se vyskytuje minimálně - odpovědnost za provedení tak často přechází na realizátora

4. Nastupuje zápustná montáž hmoždinek

5. Nastupuje nová generace hmoždinek (minimalizují tepelné mosty)

6. Nastupuje používání rozšiřovacích talířků u hmoždinek pro klasické desky (nejsou myšleny lamely)

7. Zvětšují se rozměry tepelněizolačních desek (nejen klasické formáty 500 x 1 000 mm, ale i 600 x 1 000 mm a 600 x 1 200 mm)

8. Často se vyskytují módní tmavé odstíny 

9. Rozhodujícím a bohužel často jediným kriteriem při realizaci ETICS je cena

10. Vyskytují se firmy s velmi nekvalifikovanými pracovníky, kvalita prací jednotlivých firem se velice liší - tlak na cenu se nutně odráží v kvalitě
 
   hmoždinky s rozšiřovacím talířkem 90 či 100 mm 
   (Bravoll, Ejot)
 
Úskalí při realizaci
Tyto trendy nepřinášejí žádná realizační úskalí, pokud pracovníci podílející se na realizaci ETICS (od projektantů, přes TDI a realizační pracovníky) dodržují platné technologické předpisy pro realizaci ETICS a normy. Přesto si dovolím upozornit na některá úskalí při realizaci, vyplývající z nových trendů:
 
 
   
1. V ČR je v současné době certifikováno pět systémů pro zápustnou montáž (Bravoll, Ejot, Fischer, Hilti, Sto)
 
   hmoždinky s rozšiřovacím talířkem 90 či 100 mm 
   (Bravoll, Ejot)
2. Existuje zápustná montáž i pro hmoždinky s rozšiřovacím talířkem 90 či 100 mm (Bravoll, Ejot) Tento typ osazení hmoždinek umožňuje díky většímu talířku:
- využít bezkonkurenční hodnoty průtahu hmoždinky deskou, a tak minimalizovat počet hmoždinek při realizaci
 
- zrychlit proces kotvení
- minimalizovat tepelné ztráty u hmoždinek;
- minimalizovat prokreslení hmoždinek na fasádě
 
Rád bych upozornil, že certifikovaná zápustná montáž není odfrézování vrstvy tloušťky 2 cm pro osazení víčka.
 
   
prokreslení hmoždinek na fasádě  
Rockwool, a. s., ve spolupráci s výše citovanými výrobci hmoždinek provedl řadu měření za účelem zjištění hodnoty odolnosti protažení desky Frontrock Max E hmoždinkou. Množství výsledků (podložených protokoly ze zkoušek v akreditovaných zkušebnách) o hodnotách průtahu hmoždinky deskou Frontrock Max E slouží jako podklad projektantům při stanovení počtu hmoždinek. Projektanti mohou využít i kalkulačku pro stanovení počtu hmoždinek zjednodušenou metodou dle ČSN 73 2902, kde naměřené hodnoty jsou již implementovány. Kalkulačka je nyní upgradovaná a poskytuje vysoký standart obsluhy.



Lepení desky 

Při aplikaci hmoždinek příslušných výrobců ETICS je nutno postupovat v souladu s pokyny výrobce systému (ETICS). Desky Frontrock Max E se obvykle nelepí celoplošně a převážně se používají v systémech mechanicky kotvených s doplňkovým lepením. V jednotlivých ETA je předepsáno minimální procentuální pokrytí desky lepidlem. V drtivé většině se jedná o 40 % plochy desky pokryté lepidlem. Při tomto způsobu lepení desek se posuzuje odolnost ETICS na působení sání větru pouze u hmoždinek.

   
     vzorové umístění lepidla na desce  
Lepidlo plní spíše funkci „zabezpečení rovinnosti“ pro následnou aplikaci vnějšího souvrství – eliminuje povolenou nerovnost podkladu. Přídržnost lepidla z hlediska kotvení systému se neuvažuje, to pouze zvyšuje bezpečnost systému. Lepení a procento pokrytí desky lepidlem má patrně i další důležitou funkci. To vyplývá z prvních měření prováděných CZB ČR na TAZUS. Z prvních výsledků je již dnes patrné, že vliv procentuálního pokrytí desek má zásadní význam na přenos smykových sil a odolnosti ETICS na tento typ zatížení.
 
Rady a doporučení 
Pokud jsou při realizaci použity módní velice tmavé odstíny, dochází vlivem enormně zahřívaného povrchu ETICS ke zvýšenému hydrotermickému namáhání (v podstatě smykovému namáhání) a není–li např. dodrženo předepsané minimální procentuální pokrytí lepidla na desce, mohlo by dojít ke vzniku trhlin. Je tedy nutné obzvláště dbát na správné pokrytí lepidla na izolantu! Je rovněž důležité, aby mechanické kotvy byly vždy osazeny dle zásady: Kde hmoždinka, tam lepidlo!
 
Jestliže se používají větší rozměry desek, je nutno si uvědomit, že pokud se vychází z pokrytí desky lepidlem platného pro desky rozměrů 500 x 1 000 mm, tak při desce o rozměrech 600 x 1 000 mm (event. 600 x 1 200 mm) se snižuje spotřeba lepidla na 35,25 % (event. 32 %), což snižuje procentuální pokrytí o 12 % (event. 20 %). Je tedy nutno procentuální pokrytí u desek větších rozměrů upravit! Např. na 3x průměr talíře 150 mm a šíři okrajového pásku celoobvodově zvětšit na 70 mm. Tím se dosáhne opět požadované 40% pokrytí i u desky o rozměrech 600 x 1 000 mm. Obdobný problém nastává i při použití hmoždinek.
Co říci na závěr?
Potenciální problém při realizaci ETICS s deskami Frontrock Max E je pouze v kvalitě provádění či návrhu. Jako soudní znalec musím dodat „…konečně tak, jako u všech jiných izolantů.“ Desky z kamenné vlny s Frontrock Max E (TR 10) jsou kvalitní, o čemž svědčí i neustále stoupající množství ETICS, které tyto desky bez problémů využívají. V Německu a Švýcarsku jsou desky stejné konstrukce využívány v ETICS více jak 12 let, a to bez problémů. Zde ovšem není jediným kritériem hodnocení nabídky cena.

Ing. Zdeněk Kobza
Soudní znalec ve stavebnictví a projektový manager Rockwool, a. s.
15.07.2013 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444