Antique a krásné "maličkosti"

Ti, kteří nakupují vánoční dárky s dostatečným předstihem, si jistě nenechají ujít návštěvu listopadového veletrhu ANTIQUE v  Mánesu. Od 9. do 13. listopadu bude v prostorách známé pražské síně opět přítomno na šest desítek předních starožitníků z ČR, kteří se tentokrát zaměří zejména na drobné užité umění 19. až 20. století.

Na v pořadí 18. veletrhu tak budou vedle klasických komodit trhu starožitností vystaveny a návštěvníkům nabídnuty porcelán, hodinky, šperky, hrací strojky, tabatěrky a další drobné umělecké předměty.


Jak se na posledních veletrzích ANTIQUE stalo samozřejmostí (a vyhledávanou službou), pořádající Asociace starožitníků opět zajistí odborné poradenství zdarma pro širokou veřejnost. V průběhu celého pětidenního veletrhu budou stanoveny konzultační hodiny expertů na vybrané komodity - starožitné hodinky, drobný nábytek a bytové doplňky, mince, šperky a malbu 19. a 20. století. „Lidé mají veliký zájem o oceňování právě menších předmětů, obrazů nebo nábytku, k němuž nosí ne vždy vypovídající fotografie,“ říká Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků. „Čas od času se stane, že je před vyhozením zachráněna starožitnost v hodnotě i několika desítek tisíc korun.“


Nabídka jednotlivých vystavovatelů je v posledních letech stále atraktivnější. Před rokem se například mezi nabízeným zbožím objevil cestovní necesér (Rakousko-Uhersko, 18. stol.) v hodnotě 3 500 000 korun, unikátní jídelní servis Míšeň, ale i vyplétaný pérovaný invalidní vozík Thonet a řada atraktivních obrazů. Na kvalitu nabízených artefaktů dohlíží po celou dobu konání veletrhu odborná komise Asociace starožitníků.

Podzimní veletrh Antique má obvyklý dobročinný charakter. Příjem z prodeje vybraných předmětů poputuje opět na charitativní sbírku. Tradičně bude udělena i cena pro nejlepší artefakt veletrhu, kterou předá  prof. Milan Knížák,  patron veletrhu ANTIQUE, a čestný prezident Asociace starožitníků Dr. Richard Šubrt. Finanční odměna spojená s oceněním bude automaticky poukázána restaurátorským dílnám Národní galerie ČR na záchranu českého umění.


 

07.11.2006 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444