All You Need Is Art

Umění je to, co potřebujete především. S tímto chytlavým sloganem vytáhl do boje o přízeň publika i galeristů mezinárodní veletrh ViennAfair, který ve Vídni začíná ve čtvrtek 21. dubna. Na jeho prvním ročníku, který se zaměřil na region střední Evropy, se do neděle 24. dubna představí na 90 galerií z dvaceti zemí. Českou republiku bude v sekci zavedených jmen reprezentovat GALERIE JIŘÍ ŠVESTKA, v kategorii menších nezávislých galeriích své autory představí pražský Display.

Pořadatele vedlo k organizaci prvního ročníku ViennAfair přesvědčení, že stoupá počet zájemců o soudobé umění. Vycházeli z toho, že Vídeň má v současnosti jednu z nejživějších galerijních scén v Evropě. Jarní nabídka výstav to potvrzuje – obchod s uměním je však trochu konzervativnější. Ne náhodou má Vídeň zvuk především u sběratelů starožitností a klasického umění. Proto pražská GALERIE JIŘÍ ŠVESTKA při výběru autorů do své kóje volila poněkud jiný, rozevřenější postup, než je u jejích zahraničních prezentacích obvyklé.

Na 75 metrech čtverečních (jeden z největších prostorů, jenž byl kdy českému umění věnován) budou vystavena díla autorů 60. a 70. let, a spolu s nimi nejnovější díla autorů nejmladší generace, zastupovaných galerií. Z klasiků se mohou návštěvníci veletrhu, jichž pořadatelé očekávají výrazně přes deset tisíc, těšit na obrazy Zdeňka Sýkory, práce na papíře Adrieny Šimotové a Jana Kotíka, sochy a objekty Karla Malicha nebo Stanislava Kolíbala. „Z mladé generace Čechů jsme do Vídně přivezli mimo jiné Markétu Othovou nebo Krištofa Kinteru. Myslím, že mladé vídeňské publikum by na oba mělo reagovat velmi vstřícně,“ soudí galerista Jiří Švestka. A dodává, že veletrh typu ViennAfair má zcela jistě své opodstatnění: české, rakouské, slovenské, slovinské polské, maďarské či německé umění se ve Vídni tradičně mísilo. Pořadatelé dokonce hovoří o aktuální silné vlně internacionalizace, jež je patrná ve vídeňských veřejných i soukromých výstavních síních.


Veletrh ViennAfair má za cíl ještě více posílit povědomí o současném středoevropském umění mezi obyvateli Vídně. Navzdory pozitivním trendům jsou soudobí autoři – v porovnání s trhy umění v Německu nebo Švýcarsku – v Rakousku nadále ve výrazné menšině. I přesto vsadila druhá pražská galerie na ViennAfair, galerie Display, výhradně na autory narozené koncem 60. a na počátku 70. let: Josefa Bolfa, Stana Filka, Juliuse Kollera, Jiřího Kovandu či Tomáše Vaňka. „Pozice českého umění za hranicemi není nikterak valná; veletrhy jsou samozřejmě dobrým prostředkem, jak to změnit – nejen umístěním českým autorů na trhu, ale například i zprostředkováním kontaktů s kurátory,“ myslí si David Kulhánek, zástupce galerie Display.

Výjimkou je GALERIE JIŘÍ ŠVESTKA, která se jako jediná domácí instituce soustavně (a bez státní podpory) věnuje propagaci tuzemských tvůrců v zahraničí. Několik let nechybí v programu významných světových veletrhů, jako jsou Art Basel, Art Basel Miami Beach nebo Art Cologne v Kolíně nad Rýnem.


ViennAfair se koná na vídeňském výstavišti Messe, v hale A, na ploše 4 tisíc čtverečních metrů. Vstupenky od 8 do 12 eur lze zakoupit také po internetu. Organizátoři přichystali i košatý doprovodný program.


Související stránky: http://www.viennafair.at

21.04.2005

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444