Aktuální situace umocnila trend chataření. Víte, jak svou rekreační nemovitost správně zazimovat?

Letošní rok přinesl ideální podmínky strávit léto na chatě či chalupě. Dle statistiky Sreality se poptávka po rekreačních objektech zvedla o 47 %. Pro jejich pořízení se tento rok rozhodli i ti z nás, kteří dříve trávili dovolenou raději v zahraničí. Aktuálně však nastává čas, kdy budeme muset naše víkendové a prázdninové nemovitosti zazimovat. Víte, jak správně svou chatu či chalupu připravit na období chladnějších měsíců?

Velkou hrozbu může představovat zamrzlá voda

Prvním a nejdůležitějším krokem je odčerpání vody ze všech nádrží, vypuštění potrubí a uzavření přívodu vody. Nejen, že zamrzlá kapalina může způsobit poškození vodovodního systému, ale někdy dochází i k případům, kdy se kvůli nadměrnému rozpínání ledu potrubí zcela roztrhne. Je nezbytné zkontrolovat také splachovací nádoby, bojler, ventily, kohoutky nebo čerpadla. Pokud by se přece jen nějaká voda do některé z nádrží dostala, je dobré pro jistotu použít sůl či nemrznoucí směs, díky čemuž se sníží riziko zamrznutí.

Nezapomeňte vypnout elektřinu

Vytáhnout všechny elektrické spotřebiče ze zásuvky by mělo samozřejmostí pokaždé, když chatu či chalupu opouštíte. Na zimu je ale nezbytné také vyhodit všechny pojistky. Pozor si dávejte především u bojleru či kotle. Aby nevyhořelo topné těleso, je nutné elektřinu vypnout ještě před tím, než se rozhodnete vypustit vodu.

Rekreační nemovitosti jsou čím dál větším lákadlem zlodějů

Každý rok představují ohromnou část pojistných událostí právě vykradené chaty nebo chalupy. Je tedy nezbytné mít celý objekt dobře zabezpečený. Bezpečnostní zámky je vhodné využít i v případě garáží a kůlen, kde se nachází například dražší zahradní technika. Pokud se vám nechce odvážet elektroniku a jiné cennosti na zimu pryč, měly by být řádně ochráněné. 

„Pojištění rekreačních objektů je stejně důležité jako pojištění trvale obývaných nemovitostí, už jen proto, že v nich trávíme jen omezený čas. To nejenže dává více příležitostí zlodějům, ale vzniklou škodu zpravidla odhalíte až za delší dobu, po kterou může narůst. Například když rozbitým oknem do chaty celé týdny prší,“ upozorňuje Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

„Lidé si to očividně stále více uvědomují, soudě také podle toho, že jsme v průběhu letošního roku zaznamenali výrazný meziroční nárůst sjednaných smluv oproti předchozím třem rokům,“ dodává.

O společnosti Slavia pojišťovna

Slavia pojišťovna staví na dlouholetých zkušenostech sahajících až do roku 1868. Stabilita a tradice umožnily Slavia pojišťovně stát se silnou společností, která je současně schopna flexibilně reagovat na nové trendy. Široké spektrum jejích pojistných produktů a služeb využívají soukromé osoby i podnikatelé. V případě soukromých osob se jedná zejména o pojištění majetku a odpovědnosti nebo cestovní a úrazové pojištění. Slavia pojišťovna se dlouhodobě zaměřuje na zodpovědné řidiče, kterým v rámci autopojištění dokáže nabídnout mnohá zvýhodnění. Zároveň patří mezi lídry trhu v oblasti pojištění cizinců. Firmám nabízí např. pojištění odpovědnosti, aut a přepravy nebo majetková a technická pojištění. Mezi spokojené zákazníky Slavia pojišťovny patří také obce a města. Speciální servis poskytuje personálním agenturám a cestovním kancelářím.
 
04.12.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444