Aktuálně o financování bydlení

Bydlení a finance II.
Čas, který zbývá do konce letošního roku, je zároveň časem, který nás dělí od chvíle, kdy vstoupí v platnost novela zákona o stavebním spoření. Ta systém stavebního spoření podstatně změní a omezí i část jeho dosavadních výhod. Řada z nás tedy zvažuje, zda do konce roku 2003 urychleně smlouvu o stavebním spoření neuzavřít - znamená to totiž možnost využít výhodnějších podmínek stávajícího zákona i v příštích letech. BYDLENÍ.CZ vychází zájmu návštěvníků svých stránek o tuto sledovanou problematiku vstříc poradnou, ve které lze získat řadu potřebných informací. Dotazy čtenářů bude zodpovídat Ing. Tomáš Prčík, provozovatel portálu uverynabydleni.cz a autor knížky Stavební spoření v kostce, který v oblasti finančního poradenství působí již řadu let.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Otázka:

Zamýšlíme koupit starší rodinný dům za 600 000 Kč. Potřebovali bychom vyřídit půjčku přibližně na 1 000 000 Kč (koupě + rekonstrukce). Naše finanční situace je takováto: 1. čistý měsíční příjem 12 000 Kč, životní pojištění 500 Kč měsíčně, ukončené stavební spoření u Buřinky s 80 000 Kč a 2. čistý měsíční příjem 16 000 Kč, 2x neukončené stavební spoření u KB (1-2 roky), možnost ručení polovinou rodinného domu (cca 800 000 Kč). Co by pro nás bylo nejvýhodnější?
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Odpověď:
Možnost vyřízení úvěru současně na koupi a rekonstrukci domu je vcelku komplikovaná a z praktických důvodů se skoro nedělá.
V případě takovéto žádosti musí totiž žadatel doložit "účelovost" využití prostředků z úvěru na oba účely - koupi a rekonstrukci.
Doložení účelu koupě není problémem - k žádosti se pouze přiloží kupní smlouva či smlouva o smlouvě budoucí kupní. Pokud však žadatel současně žádá i o úvěr na rekonstrukci, musí již při žádosti o úvěr doložit stavební povolení nebo alespoň ohlášení stavebních prací, což lze velmi obtížně. Jediným způsobem, jak tuto podmínku splnit, je, že je stavební povolení vydáno již na prodávajícího a po převodu nemovitosti se pouze požádá o jeho převod na nového vlastníka. Situace, že by již prodávající měl vydáno stavební povolení, však nenastává často.
Financování Vašeho záměru bude proto třeba nejspíše rozdělit do dvou kroků - vyřízení úvěru na koupi a následné vyřízení úvěru na rekonstrukci.
Dlužno dodat, že právě v částkách okolo 400 000 až 800 000 Kč, které jsou relevantní pro váš případ, jsou hypotéka a úvěr od stavební spořitelny zhruba stejně výhodné - hypotéka nabízí sice nižší úrokové sazby, ale vyšší vedlejší náklady během výstavby.
Hlavním kritériem pro výběr banky je rychlost, s níž potřebujete zejména úvěr na koupi, vyřídit. Je-li úvěr nezbytné vyřídit a prodávajícím vyplatit do 1 měsíce, je vhodným nástrojem na koupi hypotéka. Pro získání peněz na rekonstrukci bych naopak doporučoval stavební spoření, poněvadž jsou stavební spořitelny během výstavby podstatně méně "náročné" než-li hypotéční banky, a vedlejší náklady spojené se získáním úvěru jsou také podstatně nižší.
Příjmy na získání úvěrů jsou ve Vašem případě dostatečné.
05.12.2003 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444