Airthings Wave - inteligentní detektor radonu ve vzduchu ochrání vás i vaše blízké

Radon je přírodní radioaktivní plyn, který vzniká postupnou přeměnou uranu. Ten se v přírodě vyskytuje v menší či větší míře v nejrůznějších horninách zemského pláště a to je důvod, proč se radon nachází prakticky všude kolem. Problém může nastat, pokud se zvýšená koncentrace tohoto plynu objeví uvnitř vašeho domu nebo bytu.

 
Nebezpečnost radonu dokresluje fakt, že je hlavní příčinou rakoviny plic mezi nekuřáky. Časem se přeměňuje na další radioaktivní prvky, jako jsou izotopy polonia, olova či bizmutu, které se při vdechnutí zachycují v dýchacích cestách a ozařují je. Radonový plyn ročně zabije 6 x více lidí než domácí požáry a otravy oxidem uhelnatým dohromady.
 

Cesty, kudy radon vniká do objektu

Existuje několik možností, jak se může radon dostat do domu:

1. trhliny v podlaze
2. kontakt zdiva s podlahou
3. trhliny ve zdivu pod terénem
4. spáry v podlaze
5. trhliny ve zdivu
6. mezery kolem přívodního potrubí
7. dutiny ve zdivu

Při krátkodobém pobytu v prostorách s vyšší koncentrací radonu jsou zdravotní rizika zanedbatelné. Záleží totiž nejen na jeho množství ve vzduchu, ale podstatná je také doba, po kterou radioaktivní plyn dýcháte. Proto je hlavním rizikem výskyt radonu v obytném či pracovním prostoru, kde se zdržujete dlouhodobě. Jeho koncentrace může v průběhu sezóny kolísat, ale často se mění i denně, proto by měla být radonovým detektorem vybavena každá obývaná nemovitost.  

bydlinek
TIP: Zjistěte si orientační úroveň radonu ve vaší lokalitě - Radonový index obcí ČR

Nejen detektor radonu

S chytrým detektorem Wave získáte už do hodiny od jeho instalace přesné údaje o množství radonu v místnosti. Jeho montáž je velmi snadná a provádí se za pomoci jediného šroubu, kterým připevníte na požadované místo magnetickou základnu.

Okamžitý přehled o hladině radonu pak získáte pouhým mávnutím ruky před detektorem. Tím aktivujete barevný indikátor s výsledky měření a podle jeho barvy zjistíte aktuální stav. Měření je velice přesné díky automatické kalibraci detektoru podle okolního prostředí. Při vysokých hladinách radonu se automaticky spustí zvukový alarm, který vás upozorní na možné riziko.

Airthings Wave můžete používat samostatně, ale daleko lepší přehled o údajích z měření kvality ovzduší a také další funkce získáte jeho propojením s mobilním telefonem či tabletem. V bezplatné aplikaci pro chytré telefony i tablety Android a iOS najdete aktuální úroveň radonu či teplotu a vlhkost v místnosti. V aplikaci lze najít také statistické údaje a grafy změn za poslední den, týden, měsíc nebo rok. Pomocí aplikace můžete připojit a spravovat více detektorů a také detektory aktualizovat.
 
 

Technická specifikace

  • Odběr radonu: Pasivní difuzní komora
  • Metoda detekce: Alfa spektrometrie
  • Provozní teplota: 4°C až 40°C
  • Rozsah měření: 0 – 9999 Bq/m³
  • Hmotnost: 219 g (včetně baterií)
  • Rozměry: Ø 120 mm × 36 mm (výška)


Chraňte zdraví své i vašich nejbližších před nebezpečnými účinky radonu. Zjistěte více informací na www.stasanet.cz.
18.03.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444