Aby sníh nezpůsobil škody

Nánosy sněhu je nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

Nánosy sněhu je nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

Letošní zima je na sníh štědrá. Děti a lyžaři to jistě přivítali, těm ostatním ale dělá nemálo starostí, zvláště pak majitelům nemovitostí. Těm zvláště při rychlém jarním oteplení totiž může způsobit mnoho škod. A to jak přímo na střechách domů, často ale také na dalším majetku, například na autech zaparkovaných blízko domu či v některých případech dokonce na zdraví kolemjdoucích! Tomu lze ale poměrně snadno předcházet. Stačí střechu proti sesuvu sněhu dobře zabezpečit.

Hala ke garážování sněžných roleb, Harrachov

Nánosy sněhu je nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

Sníh k zimě prostě neodmyslitelně patří. Podle údajů Státního Hydrometeorologického ústavu může maximální sněhová pokrývka na českých horách dosáhnout až 5 metrů, ve městech 75 centimetrů! Za jeden jediný den dokáže na horách napadnout až metr sněhu, ve městech zhruba 30 centimetrů.
 
Co dokáže sníh
Co tato čísla znamenají?  Na střeše o rozloze 100 m2 se při 30-centimetrové vrstvě může vytvořit ledovec vážící 30 tun!  A ten dokáže nadělat nepředstavitelné škody. „Může jít například o škody způsobené tíhou sněhu na budovách," říká Marek Vích, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa. „Nejčastěji jde o poškozené okapy, zachytávače sněhu, ale může jít i o jiné a podstatně větší škody, například prolomení krovu, byla-li vrstva sněhu silná a těžká. Hrazeny jsou ale i škody způsobené na pojištěném majetku pádem sněhu, například ze sousední střechy," dodává.

Bezpečnostní lávka pro bezpečný pohyb po střeše, např. při nutné údržbě, nebo opravě.

Nánosy sněhu je nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

V horších případech musí pojišťovna řešit také pojistné události, při nichž padající sníh někoho zranil. Vlastník budovy totiž v případě, že sníh či led ze střechy neodstranil, nebo na riziko alespoň neupozornil, odpovídá za škodu na zdraví a věcech. Nánosy sněhu je proto nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana. Čísla jsou totiž neúprosná.  "Pojišťovna Kooperativa za letošní zimu eviduje již 350 případů v očekávané hodnotě 12 milionů korun," upozorňuje tiskový mluvčí Marek Vích. „Očekává se ale, že se počet škod a částka pojistného plnění ještě zvýší, neboť škody se zjistí až po odstranění, odtátí sněhu."

 

Škodám se dá předcházet
Jak konkrétně se tedy bránit, aby nám sníh přinášel jen radost a nikoliv starost? Na tento problém by se samozřejmě mělo myslet již v projektu. Projektant by měl navrhnout takovou protisněhovou ochranu, která odpovídá klimatu v dané lokalitě. Základ je v samotném řešení střechy, v jejím spádu a výběru vhodné střešní krytiny. A to potom doplnit o bezpečnostní prvky.


„ Především na horách majitelé upřednosňují léty prověřenou falcovanou krytinu PLX z pozinkované oceli, která je hladká, s minimem spojů, takže je nejen odolná, ale zároveň zabraňuje tomu, aby se na ní sníh udržel. Hladký povrch krytiny umožňuje plynulé sjíždění sněhu. Ten pak dlouhodobě nezatěžuje krov, což je důležité zejména u starších objektů. V zátěžových oblastech je vhodné na střechy instalovat sněhové zábrany a rozrážeče sněhu, které ho zachytávají  především v době tání,“ říká Štěpán Lášek ze společnosti Lindab, která vyrábí střešní krytiny, okapy a další ochranné prvky ze švédské pozinkované oceli. Sněhové zábrany je vhodné umístit především v okapové části, nad balkony a nad vchodem. „Ocelové protisněhové rozražeče ve tvaru trojúhelníků je vhodné rozmístit po celé ploše střechy,“ dodává Štěpán Lášek z Lindabu. Pokud tomu tak není, sníh, sesouvající se ze shora, může vytrhnout vše, co vyčnívá z roviny střechy – spodní hrany tašek, prostupy střechou, v úžlabí části nařezaných tašek a podobně. I z tohoto důvodu se i na českých horách preferují pásové plechové krytiny bez rizikových spojů a výstupků. Ve vysokohorských zátěžových oblastech se pak, jak určují stavební normy, musí na okraj střechy namontovat účinnější zábrany v podobě desky nebo tyčového zátarasu.

Tyč - ukázka části bezpečnostní zábrany proti sesuvu sněhu. V praxi jsou používány  tři trubky nad sebou, které jsou zárukou dostatečné opory sjíždějícímu sněhu.

Nánosy sněhu je nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

Problém působí i námraza
Problémy na střeše často způsobuje i namrzání. Jestliže totiž po ranním mraze přejdou teploty z minusových hodnot na plusové, sníh začne tát a voda stéká do žlabů a svodových trubek. Večer ale voda a těžký sníh na střeše, ve žlabech i trubkách zmrzne, což způsobí, že se postupně ucpe odvodňovací cesta. Voda pak začne přetékat přes okraje žlabů a vytváří rampouchy, které mohou narůst do délky až 3 metrů a vážit i 100 kg. Tím může dojít k tomu, že okapy se pod tíhou ledu mohou odtrhnout a prasknout. I těmto škodám se dá ale předejít. Jak?

 

Nejjednodušším způsobem je zvolit takový okapový systém, který umožňuje bezproblémovou demontáž v zimním období. Na zimu okapy jednoduše odmontujete a vyloučíte tak riziko, že je poškodí zmrzlá voda nebo že je strhne sjíždějící sníh. Dalšími způsoby pak jsou například termokabely, které námrazu v okapech rozehřívají. Ochrana majetku i zdraví před sněhem je často majiteli domů z ekonomických důvodů zanedbávána a podceňována. Stačí však zima s větším množstvím sněhové nadílky nebo rychlé oteplení jaké nám připravilo letošní jaro a mohou vzniknout ohromné škody vyžadující vysoké finanční náklady. Nejjistější ochranou před zimou je kvalitní střecha se  správnou protisněhovou zábranou, ta má chránit celý dům s veškerým majetkem i zdraví kolemjdoucích, proto není moudré ji o nic z toho ochuzovat.

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444