Aby se nízkoenergetická dřevostavba vyplatila

Při zvažování stavby rodinného domu proti sobě často stojí zděný dům a dřevostavba. Obě možnosti mají svá pro a proti a je dobré je předem pečlivě zvážit. Domy na bázi dřeva jsou dnes bezesporu na vzestupu už pro jednu ze svých hlavních výhod, a tou je rychlost stavby. Pokud má být výsledkem komfortní bezstarostné bydlení s nízkými náklady na spotřebované energie, je ovšem právě u dřevostaveb potřeba klást maximální důraz na kvalitu projektu, materiálů i provedení.

Technologie a provedení - garance úspěchu


Některé stavebníky s vysokými nároky na budoucí energetické úspory od dřevostavby odrazuje fakt, že dosažení požadovaných energetických parametrů je dosud často provázeno nutností vyšší investice, než je tomu u zděné stavby s obdobnými energetickými vlastnostmi. Dostupné technologie, moderní stavební materiály, jejich správné použití a kvalitní provedení stavby dokáží ale tuto nevýhodu eliminovat. Nízkoenergetické domy postavené na bázi dřeva tak mohou mít všechny výhody dřevostavby i výhody energeticky úsporného bydlení a jejich pořizovací cena přitom může být stejná nebo dokonce nižší než u srovnatelných zděných domů.

Ve výběru technologií, z nichž staví své dřevostavby, může být příkladem společnost Nízkoenergetické zděné domy a dřevostavby na klíč, s.r.o. Mimo jiné využívá osmivrstvé provedení obvodových stěn za použití panelů s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi, které zároveň zaručuje odvod vlhkosti mimo konstrukci domu. Součástí stěny je pětisložkový systém BASF MULTITHERM, který se skládá z vysoce odolné armovací vrstvy a neméně kvalitní omítky.



Vlastnosti panelu BASF MULTITHERM

  • Tepelný odpor 4,97 m2 * K/W
  • Součinitel prostupu tepla panelu tloušťky 150 mm 0,314 W/m2 * K
  • Součinitel prostupu tepla panelu tloušťky 150 mm + 100 mm EPS 0,176 W/m2 * K
  • Požární odolnost 45 REI
  • Vzduchová neprůzvučnost 36 db

Výhody proti běžnému panelu

 

  • O 30 % lepší tepelně izolační vlastnosti
  • O 30 % lepší akustické vlastnosti
  • Vyšší životnost
  • 100% ochrana proti škůdcům
  • V letních měsících udržuje teplo venku, v zimních měsících uvnitř domu
  • Vyšší úspora energie
  • Nesaje vodu
  • Rychlejší realizace výstavby

 

 

 

 

Počítejte, ale nešetřete na úkor kvality


Certifikované materiály a technologie ve spojení s dostatkem zkušeností a kvalitní realizací důvěryhodnou odbornou firmou provedou stavebníka bezpečně všemi úskalími, které může dřevostavba představovat. Například důraz na pečlivou práci se zpětným spojem a spodní izolací stavby chrání dřevostavbu před pronikáním vlhkosti zespodu. Použití velkoplošných panelů a klasické základové desky oproti technologii zemních vrutů zamezí mj. přístupu nejrůznějších škůdců, například hlodavců nebo mravenců, kteří mohou způsobit skutečnou pohromu. Vedle energetických úspor za vytápění a většího tepelného komfortu v zimě získáte i větší tepelnou pohodu v létě, protože dobře izolovaná stavba s kvalitními okny zabrání také přehřívání interiéru během letních veder. Kvalitní izolace v neposlední řadě chrání interiér před nadměrným hlukem. 

Skutečnost, že dřevostavbu lze postavit levněji a rychleji než zděnou stavbu, rozhodně neznamená, že si kvalitní nízkoenergetický rodinný dům snadno pořídíte svépomocí. Neodborně provedená dřevostavba může při následném užívání přinést řadu závažných problémů. Moderní technologie vyžadují odpovídající odborné znalosti. Jejich nedostatek a nedodržování předepsaných postupů mohou vést k mnoha problémům při samotné výstavbě i při následném užívání domu. Pokud si ale vyberete kvalitní stavební firmu s dlouholetými zkušenostmi a kvalifikovaným týmem, může vám dřevostavba poskytnout skutečně úsporné, bezpečné a pohodlné bydlení. Řada stavebníků si tuto skutečnost uvědomuje a protože mnozí uvítají i další služby, které jim náročný proces pořizování domu usnadní, přibývá zájemců o domy na klíč.
 

Rozhodnutí je jen na vás


Přes všechny výhody dřevostaveb řada lidí dává z nejrůznějších důvodů přednost zděné klasice. Rozhodnutí je na každém stavebníkovi. Společnost Nízkoenergetické zděné domy a dřevostavby na klíč nabízí komfortní a velmi kvalitní domy s nízkou spotřebou energií, které šetří finanční prostředky svých majitelů a přispívají k omezení koncentrací CO2 v ovzduší. Při rozhodování zda domek na bázi dřeva nebo zděnou stavbu by vám mohl pomoci fakt, že v jejím katalogu najdete Nízkoenergetické domy v obou vždy pečlivě propracovaných variantách - jak zděné rodinné domy tak dřevostavby na klíč.



K oblíbeným rodinným domům z portfolia této společnosti patří například prakticky řešený moderní dům na klíč 73 s užitnou plochou 107 m2. Dispozice 4 + kk zahrnuje velkorysé řešení spojení kuchyně a obývacího prostoru, na který navazuje terasa. Zvolíte-li dřevostavbu na klíč, firma zajistí stavební část projektové dokumentace a celá stavba zahrne technologie a materiály, z nichž některé jsou velmi oblíbené v sousedním Rakousku nebo Německu. Vedle zateplení BASF MULTITHERM jsou součástí stavby na klíč například nízkoenergetická okna VEKRA s titanovým kováním, střecha Tondach, kvalitní německé plovoucí podlahy značky EGGER, kotel na elektřinu nebo plyn, radiátory Korado a efektivní koupelnové podlahové topení. Z dalšího vybavení jsou to například keramická dlažba a obklady, dveře, zárubně i kování nebo vchodové dveře s bezpečným tříbodovým zamykáním.

Pro pohodlné bydlení velké rodiny nebo pro dvougenerační bydlení je určen atraktivní dům na klíč 65 s užitnou plochou 153 m2. Dispozice je 5+kk + garáž. I v tomto případě se můžete samozřejmě rozhodnout pro dřevostavbu s použitím výše vyjmenovaných technologií a prvků. Zděná varianta využívá pálené a nízkoenergetické zdivo POROTHERM.

www.domy-drevostavby-na-klic.cz
04.05.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444