AC Heating, tepelná čerpadla: V zimě topíme, v létě chladíme

Lidé si již zvykli využívat tepelná čerpadla v zimě k topení a celoročnímu ohřevu topné vody.  Nároky zákazníků postupem doby rostou, proto někteří výrobci standardně nabízí též chlazení domu a ohřev bazénové vody.

S narůstajícími požadavky zákazníků, kteří si chtějí užívat komfortních teplot nejen v zimě, ale i v letních obdobích, rostou i nároky na výrobce tepelných čerpadel.  Společnost KUFI INT s.r.o., divize AC Heating má díky velkému počtu realizací (již více než 2000) dostatek praktických zkušeností, díky kterým vám navrhne a nainstaluje tepelné čerpadlo jako kompletní řešení vytápění/chlazení, včetně regulace celého topného systému.

Chlazení v létě

Během letního období lze tepelné čerpadlo využít jako zdroj chlazení. Neznamená to však, že se budete v létě koupat ve studené vodě. Díky správnému technickému návrhu zapojení, je možné oddělit okruh chlazení od okruhu vytápění a řídit si tyto okruhy samostatně dle svých konkrétních potřeb a požadavků.

V režimu chlazení tepelné čerpadlo odebírá teplo topné vodě a tím ji ochlazuje. Ochlazená voda je následně vháněna zpět do topné, nyní už můžeme psát do chladící soustavy.

Chlazení lze řešit dvěma základními způsoby:

1. Chlazení podlahovým topením

Tento způsob je možné využít pouze pro systém podlahového topení. Z fyzikálního a konstrukčního hlediska totiž není možné vhánět chladnou vodu do radiátorů, jelikož nejsou na tento způsob využití konstruovány. (Radiátory využívají fyzikálních jevů, kdy teplá voda stoupá a studená klesá – v našem případě by to znamenalo, že vháněná studená voda by ihned skrze radiátory protekla a nestihla by si předat teplo se vzduchem v místnosti, navíc by docházelo ke kondenzaci na povrchu tělesa). Využívá se absorbce tepla, které vzniká dopadem slunečních paprsků na podlahy.
Je potřeba si uvědomit, že v tomto případě nelze docílit takového komfortu, jako u klasické klimatizace.  Je však možné snížit pokojovou teplotu o několik stupňů, což může během horkých dní lidskému tělu také výrazně ulevit. Regulace xCC kontroluje teplotu chladící vody ve vztahu k teplotě vzduchu v místnosti tak, aby se předcházelo kondenzaci na povrchu podlahových krytin.

Výhodou tohoto řešení je pořizovací cena a snadné zařazení do již existujícího systému. Tento způsob chlazení je vhodné doplnit rekuperací, která v domě udržuje cirkulaci vzduchu a eliminuje tím nežádoucí fyzikální jev - studený vzduch u země a horký u stropů.

2. Plnohodnotné chlazení pomocí fan-coilů (Fan coil unit)

Zapojením fan- coilů resp. konvektorů s ventilátorem do systému s tepelným čerpadlem je již možné docílit plnohodnotného chladícího efektu srovnatelného s klimatizacemi. Pořizovací cena je vyšší, než využití systému chlazení pomocí podlahového topení zejména z důvodu připojení dalšího samostatného okruhu a fan -coilu. Ve fan- coilu horký vzduch předává své teplo kolující studené vodě a pomocí ventilátoru je ochlazený vzduch vháněn zpět do místnosti.

Každý prvek, který chladí, je nutné pečlivě izolovat, to platí zejména u novostaveb na bázi dřevostaveb.  Z toho důvodu má každý fan-coil odvod kondenzátu vzdušné vlhkosti, případně jej lze dovybavit čerpadlem kondenzátu.

Tepelné čerpadlo v létě  - ohřev bazénové vody

Zákazníci se často dotazují na možnost ohřevu bazénové vody. Provoz bazénu není levnou záležitostí a je tedy logické, že zákazník chce využít tepelné čerpadlo jako nejlevnější zdroj i zde. Tepelné čerpadlo s řídicím systémem xCC reguluje teplotu bazénové vody, podle požadavků uživatele např. s maximálním využitím vysokého topného faktoru v odpoledních hodinách, kdy je vyšší teplota okolního vzduchu. Řídicí systém xCC se postará o celou bazénovou technologii, tedy nejen o dodávku tepla do bazénového výměníku, ale i o ovládání filtrační technologie.

Tepelné čerpadlo Convert AW je ekologický, bezúdržbový a velmi spolehlivý zdroj vytápění/chlazení domu. Umožní vždy dosáhnout maximálního komfortu vašeho domu.

Za tým AC Heating Martin Neprášek
info@ac-heating.cz
www.ac-heating.cz

31.05.2016 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444