AC Heating: Přechod starších topných soustav na moderní tepelné čerpadlo

Fakt, že tepelná čerpadla se stávají v novostavbách téměř standardem nebo se o nich při stavbě každého domu alespoň diskutuje, je jasný. Jak je to ale se staršími domy? Při splnění několika důležitých podmínek je možné  nainstalovat tepelné čerpadlo i do staršího rodinného domu. Výměna zdroje tepla přitom nemusí vždycky znamenat nutnost výměny radiátorů.

Novostavby – tepelné čerpadlo představuje výhodné řešení

U novostaveb je situace poměrně jednoduchá: správné dimenzování radiátorů nebo podlahového topení na teplotní spád 55/45°C přináší jen minimální náklady navíc oproti klasickým zdrojům vytápění a cena samotného tepelného čerpadla již dnes není nikterak závratná.

Například kompletní instalace systému moderního tepelného čerpadla vzduch-voda AC Heating řady Convert AWxx vybaveného, elektronickým expanzním ventilem, frekvenčním měničem (pro plynulé řízení výkonu) a ekvitermní regulací lze dnes pro střední rodinný dům pořídit jza zhruba 200 tisíc korun.

Skutečné navýšení nákladů na stavbu středního domu, pokud se místo plynového kondenzačního kotle instaluje tepelné čerpadlo, se pohybuje kolem 100 tisíc.
Tato investice do tepelného čerpadla přinese majiteli domu celkovou roční úsporu ve výši 25-30 tisíc korun. Za takové situace vychází finanční návratnost na 3-4 roky, přirozeně dle konkrétní situace.

AC Heating: Záruka 7 let

Tepelná čerpadla AC Heating jsou standardně dodávána se zárukou 7 let. Takto dlouhou záruku lze bez navýšení ceny nabízet jedině díky kvalitní technologii a zejména pak díky inverterovému řízení kompresoru. Použitím chytré techniky lze docílit nadstandardních parametrů v oblasti spolehlivosti a efektivity provozu. Proto se také tepelná čerpadla AC Heating osazují do novostaveb stále častěji. Při nejvýše čtyřleté návratnosti a sedmileté záruce se to zkrátka vyplatí.

Jak je to u starších domů a starších topných soustav?

Může se však tepelné čerpadlo nainstalovat i do staršího rodinného domu? Je zde několik faktorů, na které je třeba dát v tomto případě pozor, potom však zní odpověď jednoduše: „ANO“.

Tepelné čerpadlo namísto elektrokotle nebo starého plynového kotle


Existují dva hlavní rozdíly mezi topným systémem pro např. starý plynový kotel nebo elektrokotel:

  • teplota topné vody, resp. teplotní spád
  • průtok v systému

Staré topné systémy pracovaly s vyššími teplotami topné vody, zpravidla s teplotním spádem 90/70° C. Díky tomu si mohli projektanti dovolit osazovat do domů menší radiátory a slabší rozvodné trubky než je tomu u nových nízkoteplotních topných soustav.

Velké radiátory a dostatečné průměry trubek rozvodů představují výhodu


V první řadě je nutné prověřit, zda lze docílit dostatečného průtokového množství s nějakým „normálním“ oběhovým čerpadlem. Příklad: Vnitřní jednotka tepelného čerpadla AC Heating řady Convert AWxx je vybavena standardně oběhovým čerpadlem Willo Star RS 25/6. Pokud lze docílit průtoku v systému cca 15-30l/min, je vše v pořádku a můžeme postoupit dál.

Nízký průtok by vedl k velkému teplotnímu spádu a tím i ke špatné účinnosti. Lze říci, že čím menší je rozdíl teplot na vstupu topné vody do topné soustavy, tím lépe.
Neméně důležitým prvkem je teplosměnná plocha radiátorů. Jednoduše vyjádřeno: Pokud budou malé, bude zapotřebí vyšší teplota topné vody. Pro tepelné čerpadlo potřebujeme radiátory větší, tak aby i méně teplá voda dokázala do místnosti prostřednictvím radiátoru předat odpovídající množství tepla. Tepelné čerpadlo pracuje efektivněji, pokud může topit na co nejnižší teplotu.

Jak analyzovat současný stav staršího topného systému?

Pokud se rozhodneme tepelné čerpadlo do našeho staršího domu nainstalovat, je zapotřebí zjistit zda jsou průměry trubek topného systému a teplosměnná plocha topných těles v pořádku. Jsou v zásadě dvě možné cesty:

  • měření a zkoušení
  • výpočet projektantem nebo jiným specialistou
Pokud si pozveme domů projektanta nebo jiného specialistu a necháme ho stav systému posoudit a budeme-li se řídit jeho doporučením, máme situaci vyřešenou. Všichni prodejci systémů AC Heating jsou školeni, aby dokázali odpovídající poradenství poskytovat, a to zdarma.


Není těžké si poradit sám


Na druhou stranu, pokud projektant topení není zrovna „po ruce“ nebo je zaneprázdněn, lze improvizovat: měřit totiž znamená vědět. Pokud si v topné sezoně při největších mrazech změříme teplotu radiátorů, respektive určíme střední hodnotu jejich teploty v průběhu celého dne, můžeme na vhodnost použití tepelného čerpadla usuzovat sami. Budeme vědět, které radiátory bude zapotřebí posílit a které budou stačit. Topné soustavy bývají totiž velmi často silně předimenzované, což se v tomto případě hodí. Průtok v topné soustavě se dá změřit např. průtokoměrem nebo ještě lépe a snáze jej lze vypočítat na základě topného výkonu a rozdílu teplot na vstupu a výstupu stávajícího topného zdroje. Tento výpočet vám rádi poskytnou pracovníci týmu AC Heating.


Máme-li dobrý průtok i teplotní spád, je vyhráno. Pokud je problém s vysokou teplotou radiátorů, bude nutné pouze vyměnit topná tělesa za větší, což je vcelku jednoduchý a finančně nenákladný úkon. Horší je však, pokud zjistíme, že máme problémy s nízkým průtokem. Můžeme hledat pomoc buď v silnějším oběhovém čerpadle, případně si pomoci dalším oběhovým čerpadlem a hydraulickým oddělovačem (anuloidem) – tím může být samozřejmě i akumulační nádoba. Poslední možností je zcela nepopulární výměna rozvodů.


Za nové radiátory není třeba utrácet předem


Vcelku oblíbenou metodou postupu zákazníků firmy AC Heating je obrátit se na její odborníky, kteří na základě zjištěného stavu a provozních zkušeností zákazníka, odhalí možné problémy a stanoví scénář postupu. Ten může v hraničních situacích zahrnovat i jeden zkušební rok bez úprav s tím, že se ponechá stávající zdroj tepla a v případě problémů se použije. Na jaře je pak možné provést výměny radiátorů v místnostech, které to skutečně potřebují.

Zbavit se vytápění tuhými palivy je mnohdy snadné


Poměrně dobrou situaci mají majitelé domů s vytápěním tuhými palivy a nejlépe se mají ti, kteří mají topný systém dimenzovaný jako „samotížku“. Samotížně fungující topný systém má vždy dostatečné dimenze potrubí a navíc i velkou teplosměnnou plochu s velkou výkonovou rezervou pro rychlý zátop.

 

Topí se zpravidla jen několik hodin denně na vysokou teplotu, ale střední hodnota teploty radiátorů je většinou relativně nízká. Proto tedy stačí pokud tepelné čerpadlo do takového systému topí na nízkou konstantní teplotu po celý den i noc.


Jestliže je dům s původními radiátory zateplen a má třeba i vyměněná okna, je situace ve většině prováděných instalací bezproblémová a tepelné čerpadlo lze na takový topný systém bez dalších úprav připojit.
Majitelé domů, kteří přecházejí z vytápění tuhými palivy mají za určitých okolností navíc šanci získat státní dotaci ve výši až 60 tisíc korun.


Regulace rozhoduje o efektivitě provozu


Topologie starších topných soustav nebývá složitá. Zpravidla se jedná o jednookruhový systém, někdy vídáme navíc maximálně třeba okruh se směšováním napojený na podlahové vytápění. Tepelná čerpadla řady AC Heating Convert AWxx jsou pro tyto účely ideální, protože již v základním provedení obsahují ekvitermní regulaci, kterou by měl být každý moderní systém vybaven.

Tato regulace určuje teplotu výstupní vody do topného systému na základě venkovní teploty, vnitřní teploty v referenční místnosti a nastavené (požadované) teploty. Rozdíl mezi skutečností a nastavenou hodnotou se podílí na korekci ekvitermní křivky a proto lze hovořit o systému kvaziekvitermním. Teplota výstupní vody se reguluje změnou otáček kompresoru tepelného čerpadla což je jedinečné řešení, které přináší výrazně vyšší účinnost a mimo jiné i delší životnost kompresoru.


Co to znamená pro hydraulické zapojení do systému: Ovládací prvek tepelného čerpadla je zapotřebí umístit do referenční místnosti, která by je vytápěna radiátory s nejhorším dimenzováním. To proto, aby korekce ekvitermy byla prováděna správně a zároveň na co nejnižší potřebnou hodnotu. Ostatní místnosti budou následně korigovány např. termo-hlavicemi, případně podlahové topení přeregulované přímočinnou regulací na 40°C a zbytek doregulován systémem obyčejného termostatu a elektroserva v rozdělovači. Základní teplota výstupní vody z tepelného čerpadla bude však minimální možná v daný okamžik, což zajistí nejvyšší možnou finanční úsporu provozu.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444