7x ÚSPORY chytrou regulací tepla

Přestože náklady na vytápění/klimatizaci tvoří 50 - 80 % z celkových výdajů na energie, doposud se u rodinných domů nebo bytů stále ještě setkáváme s naprosto jednoduchým ovládáním tepla. K dosažení efektivní regulace tepla a úspor je zapotřebí se posunout o kus dál, směrem k chytrým řešením. Základem je individuální regulace teploty v jednotlivých místnostech a spolupráce zařízení domácnosti, což najdeme u některých řešení Chytrého bydlení nabízených na našem trhu.

V „chytré domácnosti“ mohou být propojena různá zařízení či systémy alternativního vytápění, rekuperace, klimatizace, meteostanice, ovládání žaluzií a dalších zařízení. Díky vzájemné komunikaci a spolupráci zařízení v rámci jednoho uceleného systému chytré domácnosti, dochází k efektivnímu využívání el. energie.
 

Jak tedy „Chytrý domov“ šetří energie? 

 

1. Automatickou individuální regulací tepla

V chytré domácnosti si můžete dopřát komfortní teplotu tam, kde ji potřebujete, a po dobu, kterou chcete, aniž byste k tomu museli vynakládat vlastní úsilí i zbytečné náklady. Každá místnost může být automaticky temperována na svoji individuální teplotu.

Jakým způsobem? V každé místnosti je umístěno teplotní čidlo a otopná tělesa jsou ovládána elektronicky. Pro jednotlivé místnosti tak můžete nastavit libovolnou teplotu v rámci vlastního časového plánu, který není závislý na ostatních místnostech. Pokud chcete mít např. v obývacím pokoji 23 °C, nemusíte se obávat, že bude v ložnici nebo na chodbě přetopeno. Individuální regulací lze dosáhnout významných úspor při vytápění domu či bytu.   
Klasická regulace teploty a individuální regulace tepla
 

2. Upřednostňuje výhodnější energii (alternativní zdroje tepla)

Pokud plánujete využít více zdrojů tepla než jen plynové nebo el. topení, je dobré vědět, že inteligentní systém dokáže upřednostnit čerpání energie z aktuálně výhodnějšího zdroje. Pokud potřebuje více energie, umí pracovat tak, aby v první řadě využil nejvýhodnější zdroj tepla: například řízením rolet umožní co nejvíce prohřátí místností přirozeným zdrojem tepla (solárních zisk), další potřebnou energii pro ohřátí místností využije z tepelného čerpadla, solárního či 
fotovoltaického systému. Až v případě nedostatku dodávané energie z obnovitelných zdrojů tepla, uplatní energii dodávanou konvenčními zdroji, např. plynovým kotlem.
 

3. Netopí do otevřeného okna

Častým znakem mnoha domácností je nevýhodný způsob přirozeného větrání. Velmi často se stává, že je v zimě otevřeno okno a přitom se topí. Jak tomu elegantně předejít? V chytré domácnosti můžete zapojit do hry také magnetické okenní detektory. Inteligentní systém „ví“, že je okno otevřeno a vypne po dobu jeho otevření daný okruh vytápění. V případě, kdy zapomeneme okno zavřít, může nás upozornit (například pomocí SMS nebo rozblikáním osvětlení či jinými způsoby), že teplota v místnosti poklesla pod sledovanou úroveň a měli bychom okno zavřít. Nejlepší způsob jak zajistit čerstvý vzduch v místnosti a přitom uspořit je nepochybně větrání s rekuperací. Více o rekuperaci se dozvíte zde.
 

4. Šetří energie i zbytečné starosti

Zhasli jste všechna světla, snížili teplotu na termostatu, vypli jste žehličku, zamkli jste? Myšlenky, které se mnohdy honí hlavou při odchodu z domova nebo dokonce, když jste na cestě. V chytré domácnosti jsou takové starosti zbytečné. O vše je postaráno stiskem „odchodového“ tlačítka - jedním stiskem pošlete systému najednou několik pokynů, které má udělat, aby byl váš dům vždy v bezpečí. Jedním z těchto pokynů může být také změna „komfortního“ režimu topení na „úsporný“. Samozřejmě, že vše můžete opět zkontrolovat i dodatečně změnit z aplikace v chytrém telefonu.
 

5. Nepřetápí zbytečně, když nejste doma

Podobně, jako každodenní režim, lze zvolit vlastní nastavení pro dovolenou (prázdninový režim). Jednotlivé místnosti jsou temperovány / chlazeny podle individuálně nastavených teplot. A ve chvíli, kdy dovolená na horách končí, nechce se nikomu vracet do studeného domu. Jednoduše stačí ještě před příjezdem změnit v chytrém telefonu aktuální „úsporný“ režim na „komfortní“ a uvítá vás příjemně vyhřátý domov.
 

6. Využívá solární zisky a předchází přehřátí místností

Chytrý domov pracuje s údaji meteostanice a ví, jaká teplota je v každé místnosti domu a jaká je venku. Pokud jsou v systému zapojeny také el. žaluzie / venkovní rolety, může je včas zatáhnout, aby předešel přehřátí místnosti a zbytečnému plýtvání energií klimatizací.

Nemusí přitom jít o úplné zatažení žaluzií, ale pouze o jejich vhodné naklopení tak, aby uživatel domu neztratil vizuální kontakt s vnějším okolím. Minimalizuje se tak přehřívání interiéru, protože v létě mohou rolety odrážet až 90 % sluneční energie. V chladnějších obdobích se žaluzie zase naklápí tak, aby získávaly nebo regulovaly příjem tepla ze slunečních paprsků pro přirozené prohřívání místnosti. Více o možnostech stínění se dozvíte zde.
 

7. Měří a zaznamenává spotřebu energií

V chytré domácnosti můžete kdykoliv sledovat spotřebu jednotlivých druhů energií – aktuální i minulou. Můžete také srovnávat hodnoty za předchozí den, uplynulý týden, měsíc, rok nebo za přesně zvolené období, ať už v grafech nebo číselných přehledech. Systém zaznamenává údaje z jednotlivých měřičů energií v reálném čase a předává tyto hodnoty o spotřebě el. energie, vody či plynu do systému. Systém tak umí sledovat, měřit a odvodit spotřebu energií pro další období, čímž můžete předejít i nechtěným výdajům. Chcete se dozvědět o měření energií? Více najdete zde.

Chcete se dozvědět více, prodiskutovat vaše pochybnosti, vyzkoušet si chytré bydlení naživo či navštívit showroom?

Kontaktujte nás. Bydlete chytře. Poradíme vám, jak na to! 
Asociace chytrého bydlení.
www.achb.cz

Zapojte se do soutěže nejlepšího projektu chytrého bydlení a chytrých prostor v nové či stávající stavbě. Soutěžní přehlídka pro architekty a projektanty – uzávěrka již 30. listopadu 2017!
Více na: http://www.achb.cz/soutez/

11.10.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444