7 věcí, které byste měli vědět dříve, než se rozhodnete pro světlovod

Křišťálová kopule Crystal 400 HP v pálené tašce, statek – Praha 5

Křišťálová kopule Crystal 400 HP v pálené tašce, statek – Praha 5

Přemýšlíte, že byste si pořídili světlovod, ale máte spoustu otázek, na které stále hledáte odpovědi? Připravili jsme pro vás článek, kde se v sedmi důležitých bodech zastavíme u problematiky světlovodů a vy si tak ujasníte vše, co jste potřebovali.

1. Komu svěřit návrh světlovodu?

Nabízejí se tři možnosti. Můžete využít některý z e-shopů, nabídku střechaře, anebo si necháte zhotovit návrh od profesionála. První možností je internet, kde si můžete sehnat prospekty, ceníky, zjistit technické vlastnosti a porovnat je s jinými a pak si produkt objednat v e-shopu. Domů vám pak přijde krabice se světlovodem a vy si ho o víkendu zkusíte sami namontovat. Druhou možností je zavolat svého střechaře, ten si prohlédne vaši střechu a je docela možné, že vám může navrhnout světlovod, který je právě v akci ve stavebninách nebo jenž se snadno montuje. Anebo můžete oslovit profesionála. Ten si zjistí nejen to, jakou máte střechu, ale projde i místností, které mají získat více světla. Možná teprve s ním zjistíte, že nepotřebujete světlovod jako spíše osvětlenou místnost. Úkolem profesionála je přijet k vám, probrat s vámi do detailů situaci a navrhnout vám takový světlovod, který naprosto přesně splní vaše požadavky na osvětlení místnosti.
 
Koupelna zalitá osvěžujícím  zdravým denním světlem Brno  
Koupelna zalitá osvěžujícím
zdravým denním světlem - Brno
 

2. Není kopule jako kopule.

Dejte na naši radu a vyhýbejte si kopulím z levného plastového výlisku! Odborníci vám doporučí jako základní úroveň kvality materiál Plexiglass, nejvhodnější je ovšem kopule z křišťálu. A proč? Kopule je neustále vystavována měnícím se povětrnostním podmínkám, UV záření, smogu a těmto negativním vlivům dokáže odolat pouze české sklo. 
 

3. Povrch tubusu rozhoduje o životnosti a množství přeneseného světla.

Úkol tubusu je jasný – beze ztrát dovést denní světlo sesbírané křišťálovou kopulí do místnosti. Je tedy nutné zaměřit se na vnitřní povrch tubusu. Levnější varianty nabízejí tzv. odrazovou fólii, která je nalepena na vnitřní straně hliníkového tubusu, jehož vlastnosti jsou ovšem proměnlivé. Stále se v něm totiž mění vlhkost a teplota, což narušuje přilnavost této fólie, a tím pádem i odrazivost. Kvalitní a dlouhotrvající odrazovou vrstvu lze vytvořit chemickým napařením vrstev, a to ve vakuu. Tyto vrstvy obsahují stříbro a oxidy křemíku. Odrazivost poté činí neuvěřitelných 99 procent. 
Kuchyňský kout v rodinném domě v Litvínově  osvětlený denním světlem  
Kuchyňský kout v rodinném domě v Litvínově 
osvětlený denním světlem
 

4. Kvalitní rozptylovač podpoří výkonnost světlovodu.

Rozptylovač nebo difuzér zajišťuje rovnoměrné rozptýlení světla do interiéru. Neměli bychom tedy podceňovat materiál, z něhož je vyroben. Výrobci často používají plast, jelikož je o dost levnější než kvalitní sklo. Plast má ovšem nižší propustnost a bohužel dokáže zkreslovat barvy denního světla na rozdíl od skla solnodraselného složení, které je neunavitelné, a tak se s postupem času nesnižuje propustnost denního světla a nemění se jeho přirozenost.
 

5. Světlovod by měl být technicky vyřešen tak, aby bránil vytékání vody při kondenzaci .

Této hrozbě všech světlovodů lze zabránit pouze v případě funkční izolace tubusu, a to vnitřní i vnější. Proto neváhejte a zjistěte si přesné údaje o montáži a funkci této důležité části světlovodu. Špatně zvolená izolace vám může narušit funkci izolace samotné střechy nebo poškodit prostory interiéru. Dříve nebo později vám začne z difuzéru ukapávat voda. Nejideálnějším prvkem je dvojsklo nebo trojsklo, které je vyplněné argonem a zapečetěné v místě extrudovaného polystyrenu. Takovéto sklo vytváří izolační most mezi rozdílným prouděním teplot uvnitř tubusu.
Zdravé denní světlo v ložnici rodinného domu – BrnoZdravé denní světlo v ložnici rodinného domu – Brno

6. Světlovod nesmí být tepelným mostem.

Netopte pánubohu do oken, použijte dvojsklo vyplněné argonem, čímž dojde k přerušení tepelného mostu v tubusu. V zimě pak nebude tubusem unikat teplo z vyhřívané místnosti a zároveň k vám nepustí chladný vzduch. Dobrý světlovod také v létě nevyhřívá místnost.
 

7. Montáž světlovodu není pro kutily.

Světlovod funguje perfektně nejen za předpokladu, že je z kvalitního materiálu. Velmi záleží také na jeho montáži. Ta by měla být provedena profesionály. Pak lze očekávat, že si poradí s nejednou překážkou, protože měli možnost setkat se s rozdílnou náročností staveb, do nichž se světlovody montují, popřípadě s atypickými požadavky zákazníků. Skutečně profesionální firma vám dá záruku na montáž minimálně 10 let. 
Podkrovní kanceláře plné denního světlo – Praha
Více na www.lightway.cz.
10.07.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444