7 tipů, jak rafinovaně využít vnitřní prostory šatní skříně

Bojujete doma s každičkým centimetrem místa? Problémy s úložným prostorem hravě vyřešíte prostřednictvím vestavěné skříně vyrobené na míru vašim přáním a každodenním potřebám. Kromě výhody v podobě úspory místa však získáte i praktického společníka, v němž se zorientovat nebude žádný problém. To ovšem za předpokladu, že si osvojíte alespoň pár základních zásad uspořádání vnitřních prostorů skříně.

4 otázky, na které si musíte odpovědět před pořízením skříně:

  1. Budete skříň používat pouze na oblečení, nebo do ní budete ukládat i sportovní potřeby a věci do domácnosti?
  2. Zvolíte dvoudveřové, třídveřové nebo čtyřdveřové skříně? Tato volba úzce souvisí s počtem sektorů uvnitř skříně.
  3. Plánujete do skříně ukládat složené oblečení, nebo oblečení na ramínkách, pro něž potřebujete více místa?
  4. Víte, jakou výšku skříně zvolit? Ideálně takovou, abyste do nejvyšších polic dosáhli bez použití stupínků či stoliček (max. 205 cm)
Jakmile si na výše uvedené otázky objektivně odpovíte, můžete přejít k vnitřnímu vybavení skříní, jehož součástí mohou být:

  • výklopné šatní tyče, výsuvné věšáky
  • drátěné programy, proutěné koše
  • výsuvné police, zásuvky
  • speciální držáky (třeba na žehličku, žehlicí prkno, šperky, pásky, šátky, kravaty apod.)

Při výběru skříně děláme jednu zásadní chybu

Spousta zákazníků vybírá skříně pouze na základě designu. Design je samozřejmě důležitý a musí ladit s celkovým rázem místnosti. Mnohem důležitější je však již zmíněné vnitřní uspořádání skříně, které přispívá k její praktičnosti a přehlednosti, jež úzce souvisí s časovou úsporou. Jak na ni? Odpovědí jsou následující tipy sestavené výrobcem vestavěných skříní Komandor.  

Tip č. 1: Nejpoužívanější věci mějte po ruce 

Odpadne tak zdlouhavé přehrabování, které vás v časovém presu hlavně po ránu zbytečně znervózňuje. Věci, které často nosíte či používáte, mějte ideálně ve výšce očí (70 - 180 cm). Vyvarujte se ukládání nejpoužívanějších věcí na dno skříně nebo do zmíněné výšky 70 centimetrů, kde byste se pro ně museli obtížně ohýbat.

Tip č. 2: Budiž světlo!

Součástí vnitřních, ale i vnějších prostor skříně může být praktické osvětlení. Pokud pravidelně vstáváte brzo ráno a nechcete drahou polovičku budit centrálním osvětlením, budou se vám světla ve skříni náramně hodit. Nezapomeňte ani na větší zrcadlo, v němž bude vidět celá vaše postava. Umístěno může být v blízkosti skříně nebo přímo na jejích dveřích. 

Tip č. 3: Pozor na sezónní věci a svetry

Kožichy a bundy pověste na ramínka a umístěte je do skříně tak, abyste zabránili jejich vzájemnému otěru. Kapitolou samou o sobě je ukládání pletených těžkých svetrů. Ty v žádném případě nedoporučujeme věšet na ramínka, protože jejich struktura by mohla vlastní vahou povolit. Ideální také je méně používané a sezónní věci uložit do zadních prostor skříně či vrchních polic, které obvykle nemáte ve výšce očí.

Tip č. 4: Usnadněte si život díky boxům na kolečkách

Spodní část (dno) skříně můžete opatřit praktickými boxy na kolečkách, do nichž budete průběžně třídit špinavé prádlo. Jakmile budou boxy plné, jednoduše je už roztříděné dovezete k pračce. Zvolit můžete boxy textilní, ale i plastové, které mohou být opatřeny třeba praktickým víkem. Mějte však na paměti, že špinavé prádlo by mělo být od toho čistého odděleno. To samé platí také pro bundy a svrchníky, které jsou plné nečistot z venkovního prostředí. 

Tip č. 5: Mějte pořádek ve spodním prádle

Jestliže nechcete zmíněné plastové boxy využít na špinavé prádlo, mohou zastávat funkci pořadačů spodního prádla. Jejich uložení věnujte nemalou pozornost. Třeba takové podprsenky do boxů volně rozložte a vyvarujte se jejich přeložení ve stylu jednoho košíčku vmáčknutého do druhého. Nejen, že byste zkrátili jejich životnost, ale také můžete tímto nevhodným uložením poničit jejich křehkou strukturu.

Tip č. 6: Nepodceňujte maličkosti

Zapomeňte na zdlouhavé přehrabování a hledání pasujících ponožek! Součástí vnitřního prostoru skříně mohou být také malé šuplíky, do nichž pohodlně uložíte kravaty anebo ponožky. Tyto šuplíky můžete nechat na očích, anebo je schovat za posuvné dveře. Pokud navíc zvolíte jejich mělkou variantu, orientace ve vnitřních prostorách skříně bude ještě jednodušší. Snažte se zároveň využívat prostor skříní na maximum a používejte speciální prvky, jako jsou držáky, úchyty vysavačů, drátěné botníky apod.

Tip č. 7: Vysavač, prachovka a boty k oblečení nepatří

Do skříně můžete samozřejmě uložit ledaco. Vyvarujte se však kombinace vysavače a oblečení. Protože je vysavač plný bakterií a mikroorganismů, do šatní skříně z pochopitelných důvodů nepatří. To samé pravidlo platí i pro případné prachovky nebo čisticí prostředky, které mohou tkaniny a textilie oděvu znehodnotit. K oděvům byste neměli odkládat ani boty, v nichž přijdete z venku. Pro ty se hodí botník na chodbě nebo v předsíni. Očištěnou obuv však již můžete uložit třeba do drátěných sektorů uvnitř skříně. 

Potřebujete poradit? Oslovte profesionály

Pokud si s vnitřním uspořádáním skříně nebo jejím vybavením nevíte rady, nepropadejte panice. S odbornou radou i doporučením přispěchají profesionálové, u nichž si skříň necháte zhotovit. Zkonzultovat s nimi můžete svoje představy i požadavky a společně zaručeně najdete odpovídající řešení. 


Autorem článku je společnost Komandor – zhotovitel vestavěných skříní a výrobce kování. Na jejich webu si můžete uspořádat a naplánovat skříň na míru pomocí online návrháře
31.07.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444