7 tipů: Jak vybrat bezpečnostní dveře

Bezpečnostní dveře jsou velmi vyhledávaným a ceněným artiklem. Zaručují totiž svým uživatelům bezpečí a ochranu majetku. Na českém i zahraničním trhu je jejich množství natolik velké, že běžný uživatel se v této nabídce lehce ztratí.

Ať už sháníte dveře interiérové nebo exteriérové, při výběru je dobré dbát několika důležitých kritérií. Níže vás provedeme 7 výstižnými kroky, které vám pomohou vybrat vhodné a kvalitní bezpečnostní dveře.

1. Míru zabezpečení určuje bezpečnostní třída  

Bezpečnostní třída se řadí k nejdůležitějšímu kritériu pro výběr bezpečnostních dveří. Tato třída značí výdrž jednotlivých prvků při případné snaze o jejich překonání zlodějem. Bezpečnostní třída je 6. stupňová. Mezi nejvýhodnější bezpečnostní třídy patří 3. a 4. Dveře 1. a 2. třídy je možné překonat i bez odborných znalostí zámků, a to za použití jednoduchého nářadí. Naopak třídy 5. a 6. se využívají pro armádní účely nebo pro dveře do bankovních trezorů. Prakticky jsou nepřekonatelné, ale investice do prvků těchto bezpečnostních tříd je až 10 násobná oproti třídě 3. a 4.

 

2. Výběr zámku  

Množství zámků se vám sice může zdát bezpečné, avšak nejen kvantita, ale především kvalita zámků je podstatná. Aby zámek odolal případnému pokusu o násilné vniknutí, musí být opatřen bezpečnostní cylindrickou vložkou. Je doporučováno mít vložku stejné bezpečnostní třídy, jako jsou samotné dveře. Budete-li mít například dveře i vložku ve 4. bezpečnostní třídě, můžete si být jisti vysokou mírou zabezpečení. Současně si pohlídejte, aby byl zámek opatřen  bezpečnostním kováním. Bezpečnostní kování se od klasického liší kvalitou použité oceli a jeho montáž a demontáž je možná pouze zevnitř. 

 

3. Nechte si vše v klidu namontovat 

Pokud uvažujete o koupi bezpečnostních dveří, je nutné zmínit montáž. Nejsnazší je nechat si dveře namontovat od odborníků. Celý proces montáže je relativně složitý. Je potřeba vyměřit prostor, vybetonovat nové zárubně a v neposlední řadě usadit dveře tak aby byly plně funkční. Solidní společnosti nabízejí montáž automaticky společně s cenovou nabídkou na nové dveře. 

 

4. Bez nových zárubní nebudou dveře bezpečnostní 

Zárubně jsou důležitým prvkem, který lemuje okraj dveří. Jsou zasazené do zdi a v případě běžných zárubní jsou ze dřeva či ze železa. Naproti tomu bezpečnostní zárubně jsou tvořeny profilovými rámy z oceli. Tyto rámy jsou větší tloušťky než u klasických dveří a jsou vylité betonem. Musí totiž udržet křídlo, které váží mnohdy i více než 60 kilogramů. Při osazení nových originálních zárubní je zaručen bezproblémový chod rozvorového mechanizmu. Pokud byste zárubně instalovali sami a špatně, je možné, že případná reklamace na funkčnost rozvorového mechanizmu by nebyla vyslyšena.

 

5. Klidný spánek vám zaručí neprůzvučnost 

Neprůzvučnost neboli zvuková izolace, chrání vaše nejintimnější soukromí a zároveň vás chrání před denním hlukem z chodby. Bezpečnostní dveře dokážou zabránit hluku v hodnotě 43dB. Pro představu zvuk o síle 43dB vydává standardní pračka. Není třeba pořizovat si za každou cenu bezpečnostní dveře s tak vysokou izolací. Pro panelový dům s hlučným provozem na chodbě se běžně doporučuje hodnota útlumu 37dB.

 

6. Nejen zvuková, ale i tepelná izolace je důležitá 

Dalším parametrem, který je vhodné zmínit, je požární odolnost. Požární odolnost chrání nejen vás ale i vaše sousedy. Určuje dobu, po kterou dokáží dveře odolat ohni nebo vysokým teplotám. Označuje se zkratkami EI nebo EW. Doba odolnosti se uvádí v minutách a základními třídami jsou 30, 45, 60 a více. Podle zákona musí dveře odolat požáru minimálně po dobu 30 minut. Pokud tedy pořizujete dveře do panelákového domu nebo do bytu požadujte od výrobce příslušný certifikát. 
 

 

7. Dveře musí také nějak vypadat 

Tak jako u předchozích bodů je i vzhled velmi důležitý. V první řadě je třeba si uvědomit, zda vybíráme dveře pro jeden byt nebo zda pořizujeme vyšší počet dveří. Pokud nakupujete bezpečnostní dveře pro celý dům najednou, je vhodné je zvenčí barevně sladit. Zevnitř může mít každá bytová jednotka úpravu individuální. Pokud vybíráte pouze jedny dveře, nemusíte svou fantazii nikterak omezovat. Společnosti prodávající bezpečnostní dveře nabízí ve svých obchodech nepřebernou paletu barev a dekorů. 

Podívejte se na přehledný souhrn:


29.05.2017 | PR
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444