7 + 1 tip, jak zbytečně nepřeplatit novou střechu

Stabilní střecha z klasických střešních tašek, např. z betonových či pálených, bude uživatelům dobře sloužit i několik generací.

Stabilní střecha z klasických střešních tašek, např. z betonových či pálených, bude uživatelům dobře sloužit i několik generací.

Vybíráte optimální střechu pro svůj dům? Pokud se potýkáte s napjatým rozpočtem a uvažujete o co nejlevnějším řešení, zřejmě si zaděláváte na velký problém. Nekvalitní střecha přinese více škody než užitku a ve výsledku si můžete gratulovat, pokud ji „pouze“ několikanásobně přeplatíte.

Výběru střešní krytiny je nutno věnovat maximální pozornost. Pokud je jediným kritériem stavebníka co nejnižší cena, může nakonec splakat nad výdělkem. Levná, ale nekvalitní střecha je pro váš dům i vaši peněženku časovanou bombou. Přečtěte si pár tipů, jak se potížím se střechou snadno vyhnout:
1. Pokrývači ve střetu zájmů
Nevíte, jakou střešní krytinu vybrat, ale ochotný majitel pokrývačské firmy má pro vás zaručený tip na to nejlepší řešení? Než začnete jásat, měli byste vědět, že pokrývači jsou často s výrobci střešních krytin předem domluveni a „jedou v tom společně“. Pokud vám tedy bude váš pokrývač vehementně doporučovat střechu z laciných plechů, buďte ve střehu. A zkuste se jej zeptat, zda je ochoten vám ukázat svůj vlastní dům a jeho střechu. Můžete se vsadit, že on sám bude mít na své střeše např. betonovou tašku či jinou trvanlivou krytinu, mnohem odolnější, než je levný plech.

 
Nekvalitní plechová krytina rychle ztrácí
původní vzhled.
 
2. Pozor na anonymní výrobce z Polska 
Nejeden majitel rodinného domku bydlící u hranic s Polskem by mohl vyprávět, jak se nechal napálit pokoutními výrobci ze země našich severních sousedů. Nakoupil „levně“ plechovou krytinu, při prvních potížích (a ty se u laciných plechů dostavují velmi rychle!) chtěl materiál i provedení reklamovat – ale měl smůlu. Po výrobcích ani vidu, ani slechu. Myslete tedy při výběru střechy nejen na to, aby byly materiály opravdu kvalitní a trvanlivé, ale také abyste firmu, výrobce i stavební společnost mohli v případě reklamací dohledat.
3. Silný vítr = stav nejvyššího ohrožení
Střecha by měla vydržet celý život, nejlépe několik generací. Pokud vám první silný vichr vytrhá krytinu a zkroutí levný plech, bude už zbytečné plakat nad rozlitým mlékem. Pokud preferujete nejlevnější řešení střechy bez ohledu na následky, připravte se, že náklady na opravu větrem poničené plechové střechy jdou často do desítek tisíc. Nemluvě o bezpečnostním riziku pro celou vaši rodinu i pro okolí. Raději ani nemyslete na to, na kolik by vás přišlo, kdyby vytržený plech někoho zranil. Pojišťovnu by samozřejmě ani nenapadlo, aby náklady na léčbu kvůli vaší levné střeše hradila. Zvolte proto raději poctivou střechu z kvalitních krytin, např. z betonových nebo pálených tašek.
 
Střešní krytina z levného plechu se může
uživatelům pořádně prodražit. Rizikem bude
každý silnější vítr.
 

4. Myslete včas na zimu a sníh
I když stavební práce probíhají většinou v teplejších obdobích roku, teprve zima prověří jejich kvalitu. Pro střechu to platí také. Věděli jste, že plech je nejméně vhodným materiálem, pokud jde o riziko sesuvu sněhu? Těžký sníh střechu mechanicky poškozuje. Mějte tato rizika na paměti, pokud vám bude výrobce či jeho spřátelený stavitel vnucovat nápadně levnou krytinu.

5. Voda a vlhkost nepřeje střeše ani domu
Tradičním problémem celé řady domů je kondenzace vody. Pokud zvolíte lacinou střechu z nekvalitních plechů, můžete se spolehnout, že dříve či později se s kondenzací vody pod plechem začnete potýkat. Přitom se dá devastaci střechy i domu kvůli vlhkosti snadno předejít – stačí vybrat kvalitní střešní krytinu. 
6. Střešní okno nebo komín? S levnou střechou na rekonstrukci zapomeňte
Rychlá a snadná instalace střechy je jedna věc, rychlá a snadná rekonstrukce – např. osazení střešního okna nebo vyústění komína – je věc druhá. V případě střechy z levného plechu jsou tyto dva benefity v nesmiřitelném protikladu: zatímco pokládka jednolité plechové krytiny je rychlá a jednoduchá, při následné instalaci komína či střešního okna se jedná o nákladný a pracný zásah do plechové krytiny. Myslete proto již při pořízení střešní krytiny na to, abyste si nezavřeli cestu k budoucím úpravám bydlení.
7. Staré dobré normy zaručí bezpečí a kvalitu
Ve stavebnictví jsou normy stále zárukou bezpečného a kvalitního řešení. Vyžadujte je také od střešních krytin a jejich výrobců. Věděli jste, že většina krytin z laciného plechu normy vůbec nesplňuje?

Střecha ze skládané krytiny, např. z betonových či pálených tašek, je nejen zárukou odolnosti, ale stane se také jednou z estetických dominant celého domu.

A jedna rada navíc: Vyberte střechu, která bude sloužit i vašim dětem
Kvalitní střecha by měla zajistit bezpečné a komfortní bydlení několika generacím. Levná střecha z plechu má několikanásobně nižší životnost, než např. střecha z pálených či betonových tašek. Výrobců odolných střešních krytin je přitom na trhu relativně dost, např. Bramac, Tondach, KM Beta, Mediterran a další. Seriózní výrobce je navíc nejen zárukou kvalitní střechy, ale také toho, že v případě reklamace bude zjednána náprava. Měli byste se tedy pídit po referencích uživatelů a renomé značky dříve, než podepíšete objednávku na dodávku střešní krytiny. Pamatujte, že při výběru střechy platí více než kdy jindy: dvakrát měř, jednou řež.
30.04.2014
  • Mediterran CZ, s.r.o.

    Tradice výroby betonových tašek Mediterran sahá až do roku 1920, kdy začala manuální výroba v obci Neded na Slovensku. Ještě i v současnosti v této oblasti nacházíme střechy pokryté 70-80 letou tzv. „mészárosovskou“ taškou. Výroba betonové krytiny byla zahájena jako rodinné podnikání a vývojem přešla od manuálního způsobu přes poloautomatizovanou technologii až k dnešnímu plnoautomatizovanému evropskému standardu zodpovídajícímu způsobu výroby. V současnosti nabízíme 5 základních řad našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444