6 otázek při výběru koberce

Ať už si do pokoje pořizujete koberec metrážový nebo koberec kusový, tak vybírejte pečlivě. Nejen design je v tomto případě důležitý. A abyste si vybrali dobře, připravili jsme pro vás nejdůležitější informace.

Co znamená "typ vlasu"?


Možná vám na první pohled přijdou všechny koberce stejné, ale není tomu tak. Při výběru věnujte pozornost typu vlasu, materiálu a způsobu využití. Jednou z nejdůležitějších vlastností koberce je jeho nášlapná vrstva a způsob, jakým je vyroben vlas. Na hustotě vlákna k výšce vlasu závisí i jeho životnost. Čím je počet vláken vyšší, tím je koberec odolnější proti oděru.

Koberec se střiženým vlasem má konce smyček ustřižené tak, aby vytvořily vzpřímená vlákna, která se navzájem propletou. Protože je tento typ koberce hustší, je také o něco dražší. Vhodný je do běžného provozu domácnosti.


Do místností s vysokým provozem se hodí koberec, jehož povrch tvoří smyčka. Vlákno se u tohoto typu koberce neupravuje. Smyčka může být pravidelná nebo nepravidelná. Smyčka má dlouhou trvanlivost a je jednodušší na údržbu. Kombinací vlasu a smyčky je na koberci možné vytvořit plastický vzor. Takový koberec najdete v široké škále barev a designů, má skvělou tvarovou paměť, ale je méně odolný.

Z jakých materiálů se koberce vyrábějí?


Výběr materiálu ovlivňuje mnoho faktorů. Na podkladové vrstvě z gumy, latexu nebo filcu se setkáte s několika typy materiálů. Nejčastěji používané vlákno je polyamid (nylon). Je pružný a trvanlivý, odolává špíně, má dobré tepelně izolační a akustické vlastnosti. Hodí se do většiny obytných i komerčních prostor. Naopak koberec, který se nehodí do prostor s vysokou zátěží, je koberec z polypropylenu. Jeho cena odpovídá i nízké odolnosti proti špíně. Koberce z polyesteru mají neomezené barevné možnosti. Tento stálobarevný materiál s vysokým jasem je odolný proti skvrnám a hodí se do domácnosti a do málo namáhaných komerčních prostor. Příznivci přírodního materiálu se jistě zaměří na koberce z vlny. Ta dobře izoluje a tlumí hluk, je stálobarevná a trvanlivá. Přírodní materiál ale znamená i vyšší cenu.


Jaké mají koberce vlastnosti a životnost?


Při výběru nového koberce věnujte pozornost informačním piktogramům. Například se z nich dozvíte, jaké požární třídě koberec vyhovuje, zda je vhodný pro podlahové topení nebo jestli má certifikovanou protiskluzovou odolnost. Velmi důležité jsou také třídy zátěže, podle kterých poznáte, do jakých prostor se koberec nejlépe hodí.

Co všechno potřebujete k položení koberce?


Příslušenství k pokládce koberce nakupujte podle toho, jak se koberec chystáte položit. Při volné pokládce se vám bude hodit odlamovací nůž, lepenka (i oboustranná) a lišty. Při fixaci koberce pak fixační lepidlo nebo pěnový váleček. K celoplošnému lepení si nezapomeňte koupit ozubenou stěrku, ostrý nůž a napínák koberců.

V jakých variantách se koberce vyrábějí?


V sortimentu najdete nejen mnoho metrážových koberců, ale také velké množství dalších druhů kobercových podlah různých materiálů, barev a designů. Kusovým kobercem doladíte celkový vzhled místnosti a položit ho na jiné typy podlah. Vybírat můžete z koberců s vysokým vlasem, žinylkových koberečků, dětských koberců, přírodních koberců a koberců z kůže nebo z orientálních koberců. Typ koberce, který se jednoduše pokládá a v případě poškození snadno vyměňuje, se nazývá kobercové dlaždice. A dlouhé svinovací koberce, které můžete použít například do chodeb nebo na schody, určitě znáte pod názvem běhoun.


Jak o koberce pečovat?


Pokud máte na podlaze koberec, nevyhnete se pravidelnému vysávání a čištění. Prevencí před zanášením nečistot jsou čisticí zóny (např. rohožky). Na čištění velkých ploch (haly, komerční prostory) doporučujeme použít strojové čištění (parní čištění) speciálními stroji na bázi mokrého vysávání.

Čištění mokrou cestou je možné u koberce, který není položen na podlaze citlivé na vlhko a není k ní přilepen vodorozpustným lepidlem. Používá se např. voda s prostředkem na čištění vlny nebo speciální prostředky na kobercové podlahy.

Čištění pomocí prášku se používá v případě, že není možné použít mokré čištění. Na koberec nasypete speciální prášek, který do koberce "vmasírujete" a podle pokynů k výrobku po několika minutách vysajete. Nejčastěji se tímto způsobem čistí kusové koberce nebo přírodní vlákna.
14.10.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444