6 kroků pro snazší pořízení nových oken a dveří

Co můžete udělat proto, abyste si usnadnili výběr nových oken a dveří? Předem si zjistěte, jak celý proces od poptávky až po montáž probíhá. Přečtěte si tipy, co vás čeká a na co si dát pozor přímo od českého výrobce dřevěných oken a dveří, společnosti JANOŠÍK OKNA-DVEŘE.

1. Podklady k oknům a dveřím

Nejprve si ujasněte, o jaký typ oken nebo dveří máte zájem. Chcete dřevěná, nebo dřevohliníková okna? Okna či dveře moderního designu, klasičtějších oblejších tvarů, nebo rustikálního vzhledu? Nabízíme řešení pro každý typ architektury. Prohlédněte si všechny modely oken a dveří.

Abyste mohli získat co nejpřesněji zpracovanou cenovou kalkulaci, promyslete si, jak by měla vaše nová okna a dveře vypadat. Zaměřte se na:
 
  • typ dřeviny
  • zasklení
  • povrchovou úpravu 

Ke kalkulaci jsou podstatné rozměry a členění oken. Ty jsou u novostaveb často součástí projektu nebo přímo zakresleny v půdorysech a pohledech na dům. V tomto případě stačí zaslat tento dokument. Pokud jej nemáte, stačí okna včetně rozměrů a členění načrtnout v ruce.
 
Připojte také, o jaké další služby máte zájem. U novostaveb téměř vždy společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE realizuje i montáž a dopravu. U starších domů a bytů nabízí také demontáž, likvidaci stávajících oken či dveří a zednické práce. Nezapomeňte připsat adresu stavby, aby vám mohla být započtena doprava.

Čím jasnější představu popíšete, tím přesnější bude i kalkulace. Pokud si nejste jisti, firma vám s výběrem ochotně pomůže. Pokud zvažujete více variant, například se rozhodujete mezi dřevěnými a dřevohliníkovými okny, poptejte obě, abyste si udělali představu o rozdílu ceny.
2. Kalkulace oken a dveří

Často zákazníci po firmách chtějí nastřelit orientační cenu například za m2 určitého typu okna. To se ovšem nevyplácí. Okna jsou složitý výrobek a takový odhad ceny může být zavádějící. Kalkulaci provádí sofistikovaný výpočetní program, který počítá s každým centimetrem materiálu, odvedenou prací, komponenty, službami a také množstevní slevou, která může hrát na větších zakázkách velkou roli.

Společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE vám zdarma ze zaslaných podkladů připraví cenovou kalkulaci šitou na míru přímo vám.
3. Dopilování specifikace oken a dveří

Když vám obchodní zástupce firmy JANOŠÍK OKNA-DVEŘE zašle první cenovou kalkulaci, málokdy se stane, že je i finální. U oken je mnoho variabilních prvků, které je potřeba upřesnit a sladit s domem. Pokud však nejde o razantnější úpravy, s cenou se již v podstatě nehýbe. Obchodní zástupce vám s výběrem oken poradí v každém případě - pokud chcete ušetřit, nebo pokud je váš rozpočet vyšší a můžete si dovolit více.
 
Vše lze upřesnit i po telefonu či mailu, ale je to zdlouhavé. Ideální je proto schůzka v některé ze vzorkoven firmy, kde můžete vidět a osahat si všechny nabízené varianty oken a dveří. Sami si tak nejlépe vyberete kliky, povrchovou úpravu dřeva, barevnost okapnic, typy distančních rámečků, profilaci oken, barevnost hliníkového opláštění apod. A v neposlední řadě uvidíte všechny typy nabízených oken vedle sebe, kde je můžete porovnat. K vidění jsou také vchodové dveře, posuvná okna a různé atypické prvky.

Je pochopitelné, pokud ani po delší rozvaze nebudete přesvědčeni. U výběru oken a dveří jde vždy o nemalé investice. Navíc se občas objeví firma „rychlokvaška" s ne úplně kvalitními produkty, a proto je důležité reference firmy prověřovat. 

Společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE vás ráda vezme do výroby (Valašské Příkazy), kde nejlépe uvidíte kvalitu oken a dveří, která by následně dorazila i k vám.
4. Zaměření oken a dveří

Když je specifikace oken a dveří vyjasněna, vy souhlasíte s cenou i firmou (kvalita x reference x česká výroba x tradice x služby x naplnění požadavků x cena), je potřeba ověřit, aby vše dokonale sedělo.

Technik si s vámi na stavbě domluví schůzku, aby změřil a prověřil, jestli jsou navržené varianty v pořádku a jestli nehrozí problémy při montáži oken a dveří.

Po zaměření firma zaktualizuje specifikaci dle reálného stavu na stavbě. Pokud jsou i všechny doplňky upřesněny, máme v ruce zadání oken a dveří do výroby.
5. Smlouva a termín dodání

Aby firma mohla objednat materiál a začít s výrobou, je třeba mít vše písemně potvrzeno. Podepíše se smlouva a je třeba uhradit zálohu. Zbytek zákazník doplatí až po montáži a předání zakázky.

Od okamžiku podpisu smlouvy a složení zálohy se odvíjí termín dodání vašich oken a dveří. Ten záleží především na aktuální naplněnosti kapacit výroby a pohybuje se mezi 5 a 9 týdny. Horní hranice se týká spíše dřevohliníkových oken, dodání hliníkového opláštění trvá nejdéle. Nejdelší termíny dodání bývají na podzim a koncem roku, nejkratší na začátku - nemusí to ale platit vždy.
6. Montáž a předání oken a dveří

V této fázi se u vás několik týdnů nic neděje. Až s blížícím se termínem dodání se vám ozve vedoucí montáže, aby si s vámi domluvil vyhovující termín. Následně dorazí montážní tým, okna osadí. Namontované výrobky s vámi kus po kusu projde, jestli je vše v pořádku a sepíše předávací protokol. Pak už jen zbývá doplatit zakázku a užívat si nových oken a dveří.
 
Máte další otázky nebo chcete rovnou poptat cenu oken či dveří? Kontaktujte společnost JANOŠÍK OKNA-DVEŘE.
26.01.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444