6 hříchů interiérového designu a jak je napravíte

K tomu, aby váš byt nebo dům lahodil oku, nemusíte být profíkem v zařizování interiérů. Existuje však několik hříchů, kterých by se neměl dopustit ani ten největší designový břídil. Které to jsou a jak se jim vyhnout?

Přehnaná sladěnost barev

Ačkoliv chromatické ladění interiéru je stále velmi oblíbené, neznamená to, že s ním vždy dosáhnete dechberoucích výsledků. Mnohdy se stává, že se člověk nadchne pro určitou barvu, ve snaze zakomponovat ji lehce do svého interiérového vybavení a doplňků, ale přeženete to, a celá místnost tak splyne do jedné barvy.

Náprava: Zvolte si jednu hlavní barvu, kterou doplňte minimálně o dvě vedlejší.

Nepromyšlený výběr osvětlení

Mezi další časté chyby patří nedostatečné nebo špatně zvolené osvětlení. Nedostatek světla při vaření, oslňující světlo při sledování televize, nebo žluté teplé světlo v pracovně, věřte nebo ne, ale tohle všechno se podepisuje na tom, jak se zrovna cítíte.

Náprava: Světlo vybírejte nejen podle vzhledu a ekonomičnosti, ale také podle barvy, rozsahu a intenzity. Pro každou činnost se hodí jiný druh světla. Zatímco studenější odstín bílé vám při práci napomůže ke zvýšení produktivity, u odpočinku či večerního čtení vám mysl zrelaxuje teplejší žluté světlo. Vyberte si například některé z řady světel Azzardo, v nichž se snoubí líbivý design a praktičnost.

Špatná velikost rohožek a koberců

Sedačka nebo křeslo přesahující přes koberec či rohožku, nebo naopak gigantický koberec pod malým konferenčním stolkem? Daleko pro tento nešvar chodit nemusíte, protože pokud si nelebedí přímo u vás doma, pak stačí zabrousit třeba jen k sousedům.

Náprava: I u koberců platí dvakrát měř, jednou kupuj. Vybíráte-li menší koberec do obývacího pokoje, jímž chcete podložit sedačku, při vyměřování rozmístěte veškerá křesla a židle v okolí tak, jako by se na nich sedělo. Koberec by měl vždy alespoň trochu přesahovat přes nábytek.

Interiér jako z katalogu

V bezchybných a dokonale sladěných katalogových interiérech hledejte inspiraci, nikoliv přesný náhled svého budoucího obýváku. Než abyste si pořídili všechny kusy nábytku ve stejném provedení, čímž byste právě dosáhli zmiňovaného katalogového vzhledu, vneste raději do interiéru kus sebe.

Náprava: Od nejednoho světového designéra uslyšíte, že počínaje vkročením do místnosti by se před vámi mělo rozprostřít město. A stejně tak jako ve městě se střídají různé linie, výšky a materiály, ani interiér by neměl být jednotvárný. Kombinujte, mixujte (opatrně) a vdechněte dané místnosti duši, třeba právě tím, co máte rádi, a hlavně – nekopírujte.

Hra na sběratele

Památeční sklo ve vitrínce, keramika po babičce, zvonečky pro štěstí, nebo stoleté svíčky stále uvězněné v celofánu… opravdu se bez těchto lapačů prachu neobejdeme? Interiéru povětšinou na kráse nepřidají, spíš naopak, a ještě k tomu nás při úklidu okrádají o čas.

Náprava: Zamáčkněte slzu, potlačte lítost a zbavte se všech serepetiček, které jste za svá sběratelská léta nastřádali.

Tip: Při zkrášlování jakéhokoliv interiéru mějte na paměti, že světlo opravdu dělá divy. Správně zvoleným osvětlením zútulníte, nebo dokonce zvětšíte, místnost či zvýrazníte zajímavé prvky. Designovým světlem z řady Azzardo, které Profisvítidla.cz nabízí, zase místnosti dodáte potřebný šmrnc. Prohlédněte si nabídku odívejte se zde.
29.03.2018

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444