5 zajímavých vylepšení pro vaše dveře

Zámek s magnetickou střelkou

Zámek s magnetickou střelkou

Dveře mají v sobě potenciál pozdvihnout nejen estetickou, ale i funkční úroveň celého vašeho interiéru. Toho můžete dosáhnout díky následujícím tipům.

1. Designově čistá zárubeň
Do nedávna se jednotlivé díly dveřní zárubně napojovaly tzv. "na pokos". To znamená, že viditelný spoj mezi svislou a vodorovnou částí je v úhlu 45°. Takový detail ovšem narušuje čisté přímé linie dveří a nepůsobí příliš moderně. Však se také používal již za časů našich babiček. Dnes už návrháři přišli na to, že designově nejčistším řešením, jak napojit vodorovné nadpraží ke svislému dílu, je tzv. "na tupo". Vzniklý spoj je svislý a koresponduje tak s celkovým designem dveří. Zdánlivý detail. Nepřehlédnutelný moderní efekt.

Zárubeň OBTUS - napojení „na tupo"                                                           Zárubeň NORMAL - napojení „na pokos"

TIP: V praxi se taková zárubeň nazývá OBTUS a oproti běžným zárubním bývá navíc vyrobena z materiálu s vyšší mechanickou odolností.
2. Moderní dveřní závěsy
Dokonale působící celek je vždy tvořen pouze perfektními detaily, proto i taková maličkost jako je design dveřních závěsů zasluhuje pozornost. Běžný závěs je tvořen ze dvou dílů a dveřní křídlo je na něm uchyceno pouze v jednom bodě. Moderní závěsy jsou více členité (3dílné) a odpovídají tak nárokům současného designu, který klade stále větší důraz na technicistní pojetí výrobků. Kromě toho je dveřní křídlo na tento závěs uchyceno ve dvou bodech, díky čemuž vydrží až 2x větší namáhání. Větší nosnost závěsů znamená dokonalejší vedení křídla.































Běžný závěs 80/10 - testován na 200 000 cyklů,                  Závěs TUKAN - testován na 500 000 cyklů, nosnost 60 kg / 2 závěsy
nosnost 40 kg / 2 závěsy 


TIP: Tyto moderní závěsy dodává česká firma SAPELI, a.s. pod označením TUKAN.
3. Nové technologie zámků
Klasickým zámkům už odzvonilo. Nové typy kování jsou vybaveny např. magnetickou střelkou, která je schovaná ve dveřích a automaticky se vysouvá při jejich zavření. Takový systém je velmi výhodný do prostor, kde se předpokládá časté otevírání a zavírání dveří. Magnetická střelka šetří vaše kování a prodlužuje mu životnost. Rádi boucháte dveřmi? Magnetická střelka je přesně pro vás.

TIP: Výhody magnetické střelky nejlépe poznáte, pokud si je vyzkoušíte na vlastní kůži, zkuste tedy navštívit specializované prodejny, kde si můžete prohlédnout i další tipy nových zámků.
4. Reverzní otevírání
Jedná se o technologii, která vám umožní otevírat dveře v opačném směru, tedy do vnitřní strany zárubně. V praxi to znamená, že už nejste omezeni polohou dveří vůči líci stěny a jejich následnému směru otevírání. Tohoto efektu se dá nejlépe využít např. na úzkých chodbách, kde byste rádi měli čistě zarovnané dveře s plochou stěny, ale zároveň nechcete dveřní křídlo otevírat směrem do chodby, kde by z nedostatku prostoru mohlo překážet. Estetika a praktičnost. To je reverzní otevírání.

TIP: Pokud si stále nevíte rady jak přesně reverzní otevírání funguje, nechte si poradit od specializovaných odborníků, kteří vám mohou poskytnout podrobné informace také o dalších typech otevírání dostupných na trhu. 
5. Vyspělé materiály
Chcete ušetřit na materiálu, ale bojíte se laciných imitací? Věřte, že dnešní umělé povrchy vypadají lépe, než byste čekali. Např. nový materiál SAPDECOR díky technologii 3D tisku věrně napodobuje přirozený reliéf dřeva. Při jeho výrobě se využívá nejnovějších nanotechnologií a nejedna návštěva si tak může myslet, že vaše dveře jsou z prvotřídní dýhy. Umělé povrchy jsou na trhu dostupné v oblíbených odstínech a typech dřeva.

TIP: Kromě zajímavých "vychytávek" myslete i na vaše bezpečí. Pokud si pořizujete prosklené dveře, je vhodné je vybavit bezpečným sklem, při jehož rozbití vám nebude hrozit poranění. Kromě toho je navíc až 6x odolnější a v běžném provozu domácnosti je jeho rozbití téměř nemožné.
31.10.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444