5 tipů, jak si poradit s ucpaným odpadem

Zatímco v koupelně jsou nepřítelem číslo jedna vlasy, vousy a tuk z kosmetiky, v kuchyni zlobí hlavně mastnota a zbytky potravin. Do záchodu máme zase ve zvyku házet staré jídlo. A někdy se v něm objeví i to, co do něj rozhodně nepatří a následně se v potrubí vzpříčí. Jenže když se nám odpad opravdu zanese, neřešíme v první chvíli, proč se to stalo, ale jak se toho zbavit. Tady je 5 způsobů, jak situaci vyřešit.

První po ruce je zvon

Gumovým zvonem je vybavená skoro každá domácnost, navíc se dá použít u všech odtoků. Zvon pracuje na bázi podtlaku, proto voda nad úrovní odtoku přímo musí být, jinak to nebude fungovat. Také ucpěte přepadový otvor. Zvon přiložte k odtoku tak, aby neunikal vzduch a pumpujte. Podtlakem se trubky uvolní. Když se udělá vodní vír, odpad je znovu průchozí.

Zvon
představuje spolehlivou první pomoc. Zabírá však na nepříliš vzdálené ucpávky. Pokud ani zvon nestačí, pak další kroky volte podle toho, který odpad se vám ucpal.
 

U dřezu a umyvadla rozeberte sifon

Sifon je potrubní koleno pod odtokem. Bývá opatřený zápachovou uzávěrkou. Díky ní se v něm stále drží sloupec vody, který funguje jako pachová zátka – proto odpad běžně nesmrdí. V případě dřezu a umyvadla se dá do sifonu snadno dostat zvnějšku. Jestli je tedy problém až za ním, musíte ho rozebrat a podívat se dovnitř.


Pod sifon postavte kbelík, rukou, hasákem nebo sika kleštěmi odšroubujte matici, která spojuje jednotlivé trubky, a nechte z něj odtéct vodu. Pak sifon zkontrolujte, může v něm být silná vrstva usazenin. Všechny nečistoty ručně vyberte.

Nenašli jste v něm nic, co by mohlo ucpaný odpad způsobit?
 

Pomůže instalatérské péro

Příčina je totiž nejspíš tam, kam rukou jen tak nedosáhnete. S tím si poradí instalatérské péro (neboli čisticí pružina či kanalizační spirála). Ať tomu říkáte jakkoli, vždy se jedná o kovovou pružinu s klikou na konci. K dostání je v různých délkách (asi od 3 až do 40 metrů).

Do potrubí se dostanete právě přes rozebraný sifon. S pérem je nutné pracovat ve dvou lidech. Jeden tlačí konec pružiny do potrubí, druhý točí klikou na opačném konci. Tím se péro zasouvá do potrubí. Táhněte při tom každý na svou stranu, aby pružina zůstala napnutá a nepřekroutila se. V takovém případě je totiž na odpis.

Jakmile se pružina zarazí, dostali jste se k jádru problému a můžete se snažit „zátku“ prošťouchnout. Přestaňte točit klikou a trpělivě se snažte usazeninu pérem prorazit. Když se vám podaří vytvořit v ucpávce díru, tlak vody nad ní ji zvětší a pomůže vám „zátku“ odstranit.

Mějte nachystaný kbelík a hadr, abyste při vytahování mohli pružinu průběžně otírat. Vždy pracujte v rukavicích, dobře oblečení a v pevných botách! Dávejte pozor, abyste se o nic neřízli nebo neškrábli. Přesto je práce s instalatérským pérem nejčastější a nejspolehlivější cestou, jak odpad uvolnit.
 

Ve vaně poslouží chemie

Ve sprchovém koutě nebo ve vaně je situace složitější. K sifonu se nedostanete a pružinu do odpadu tak lehce neprostrčíte. Pak přichází na řadu chemie – sáhněte rovnou po hydroxidu sodném. Řada jiných „speciálních“ produktů na trhu je stejně jen předraženým provedením téhož.

Pamatujte, že práce s čisticí chemií je vždy riskantní. Může totiž problém ještě zhoršit, a to tím, že v potrubí zatvrdne nebo poškodí jeho stěny. Striktně proto dodržujte pokyny výrobce na obalu. Při překročení vhodné dávky může dojít k větší katastrofě, než jakou se snažíte vyřešit.

Do odtoku nasypte množství doporučené výrobcem a zalejte ho horkou vodou. Nechejte ho asi 30 minut působit (prská to!), a nakonec odpad propláchněte. Při rozpouštění ve vodě hydroxid uvolňuje velké množství tepla. Roztok začne „vařit“ a naleptá překážky, které potrubí ucpaly. Právě kvůli vysokým teplotám ho nepoužívejte na hliníkové nebo starší PVC potrubí, aby se nezničilo.


Ještě silnějším prostředkem jsou přípravky na bázi kyseliny sírové (např. Melt), které si poradí i se silnými organickými usazeninami. V žádném případě je však nekombinujte s hydroxidem sodným! Chemická reakce by byla velmi prudká.

Jelikož jsou hydroxid sodný i kyselina sírová žíravinou, práce s nimi je nebezpečná. Vždy chraňte tělo vhodným oděvem a použijte rukavice a ochranné brýle. Při zasažení očí hrozí oslepnutí.

Nemáte-li hydroxid sodný po ruce, vystačíte si i se zásobami ze spíže. S vyčištěním odpadu pomáhá sůl, kypřicí prášek nebo jedlá soda, ideálně v kombinaci s octem a horkou vodou. Pořád platí, že je potřeba se dostatečně chránit. Opět dochází k chemické reakci, při které to prská.
 

Nejlepší obranou je prevence

Vyzkoušeli jste všechny způsoby a nic nezabralo? Příčinou ucpaného odpadu může být problém, který svépomocí nevyřešíte (třeba poškozené potrubí nebo chyba v jeho konstrukci). Pak nezbývá než zavolat zkušeného instalatéra.


Vždycky se ale vyplatí prevence – používat sítko, které zachytí vlasy a zbytky jídel, a chránit WC před věcmi, které do něj nepatří.
23.01.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444