5 nejdůležitějších aspektů výběru vhodných rozvodů topení

Léto pomalu končí a s blížící se topnou sezónou určitě mnoho stavebníků řeší, jaké zvolit systémy topení, aby topili úsporně a šetrně k životnímu prostředí. Mají volit klasické, nebo podlahové topení? Mají se rozhodnout pro rozvody z mědi, anebo z plastu? A co dalšího mají při výběru zohlednit? Přinášíme 5 hlavních témat, nad kterými by se měl každý stavebník zamyslet.

1. Topení klasické, nebo podlahové

Asi nejzásadnější otázka zní – chcete mít v místnosti radiátory, anebo topit podlahou? Je nutné si uvědomit, že každá z těchto variant poskytuje zcela jiný druh tepla. V případě klasických radiátorů sice není teplo tak rovnoměrné, jako při využití podlahového topení, ale zase v okolí samotných radiátorů jsou zóny, kde je teplo intenzivnější. Pokud se topí podlahou, tak teplo přichází od nohou, a proto se cítíme ve větší tepelné pohodě. Náklady na pořízení otopného systému jsou v případě podlahového topení vyšší, náklady na samotné vytápění však zase nižší, a to až o 20 %.
 

2. Elektrika, nebo teplá voda?

Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo podlahové vytápění, musíte zvážit, zda půjde o variantu teplovodní, nebo elektrickou. Teplovodní vytápění je náročnější na vybudování, je ale efektivnější než vytápění elektrické. V případě tohoto topení je nutné pokládat trubky v podlaze tak, aby zaujaly co největší plochu. Lze je pokládat buď spirálovitě nebo hadovitě. Kotvení potrubí je možné pomocí systémové desky, která leží na vrstvě tepelné izolace. Další alternativou je pokládka na reflexní fólii s tepelnou izolací, kdy jsou trubky pomocí úchytů přikotvené k tepelné izolaci.
 

3. A co podlahová krytina?

Možná nemáte od začátku jasno o typu topení, ale o podlahové krytině ano. I dle toho se dá orientovat. Ne každá krytina je totiž vhodná pro podlahové topení, protože by například mohla snižovat efekt vytápění. Některé podlahové materiály je pak potřeba vyloučit i proto, že nedokážou odolat teplu. Jde například o podlahy z PVC nebo z pryže, vhodné nejsou ani koberce. Moderních podlahových krytin, které lze použít na podlahové vytápění, je však celá řada. Asi nejvhodnější se jeví využití keramické dlažby nebo kamene. Právě dlažba se totiž nejlépe naváže na podkladový beton a jindy studený materiál pak v kombinaci s podlahovým topením působí více než příjemně. V případě klasického topení může být podlahová krytina libovolná a není zde žádné omezení.
 

4. Regulace a rychlost

Cílem každého systému vytápění je zajištění maximální tepelného komfortu. S tím souvisí i rychlost, s jakou se zvýší či sníží v místnosti teplota. V případě ústředního topení stačí teplotu regulovat jednoduchým otočením kolečkem na radiátoru nebo na termostatu. Efekt se dostaví prakticky okamžitě. Podlahové systémy vytápění mohou být pro uživatele hůře ovladatelné, ale na druhou stranu distribuce energie probíhá mnohem rovnoměrněji. Topnou vodu stačí ohřívat na 30 - 40 °C a lidé mohou při zachování požadovaného teplotního komfortu teplotu na termostatu často snížit až o 2 stupně oproti klasickým topným systémům.
 

5. Materiály

Posledním, ovšem zcela zásadním tématem, je materiál. Osvědčeným materiálem topenářských rozvodů je měď, která je odolná, samonosná a relativně spolehlivá. Díky hladkému povrchu, který je rezistentní vůči korozi, má voda v měděné trubce malý odpor, což přispívá k lepšímu fungování celého topného systému. K nevýhodám topenářských rozvodů z mědi ovšem patří pracnost montáže, poměrně vysoká četnost spojů a tudíž i vyšší nebezpečí komplikací a celkově vyšší pořizovací cena. Podobné vlastnosti jako měď má i ocel, která má však nižší životnost.

Kvůli nevýhodám kovových materiálů na popularitě získávají rozvody topení z plastů. Výzkum a vývoj v oblasti plastů přinesl řadu osvědčených moderních materiálů s mimořádnými vlastnostmi, jako je odolnost proti teplotám, tlaku nebo nízká tepelná roztažnost. Oproti kovovým rozvodům mají potrubí z těchto materiálů delší životnost, nezanášejí se, ani nekorodují. Pořizovací cena za materiál, náklady na montáž a údržbu jsou výrazně nižší. Významná je i úspora času, protože montáž plastového potrubí je snadná a bezpečná. Kvalitativně i funkčně nejdokonalejším řešením realizace tlakových rozvodů dneška je použití vícevrstvého potrubí.  Hlavní inovaci na trhu ovšem dnes představují trubky vyrobené z polypropylenu nové generace – PP-RCT, typ 4. Právě tento materiál považují výrobci plastových potrubních systémů za materiál budoucnosti. Podobně jako se díky moderním materiálům stále ztenčuje sportovní oblečení – při zachování, anebo dokonce růstu kvality a funkčnosti - umožňuje materiál PP-RCT ztenčit i trubky a zároveň jim poskytnout celou řadu mimořádných vlastností. Trubky z materiálu PP-RCT tak nabízejí mnoho výhod, z nichž asi nejdůležitější je vysoká teplotní a tlaková odolnost a vysoká průtočnost i v menších průměrech. Rozvody z těchto trubek a tvarovek vykazují malé tlakové ztráty, a proto lze pro otopný systém realizovaný z těchto trubek volit méně výkonné oběhové čerpadlo, což představuje nemalé úspory.

Víte už, kterou variantu zvolit? Rozhodnete se pro topení v podlaze, pro ústřední topení, anebo dokonce pro kombinaci obou způsobů? Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, dbejte zejména na kvalitu použitých materiálů. Hlavními kritérii by měla být dlouhá životnost, odolnost a šetrnost k životnímu prostředí. Vložené investice se pak spolehlivě vrátí v ušetřených nákladech.
11.09.2018
  • Wavin Czechia, s.r.o.

    Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku 1990.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444