5 důvodů, proč si pořídit zdravotní židli

Věděli jste, že bolesti bederní páteře jsou jednou z nejdražších zdravotních obtíží placenou z veřejného zdravotnictví? Více než 80 procent celé populace zažije alespoň jednou během pracovní části svého života bolest bederní páteře. Podle zdravotních statistik ČR jsou bolavá záda druhou nejčastější a nejdražší nemocí z povolání.

Židle místo posilovny i fyzioterapeuta

Sedavé zaměstnání v kanceláři si vysloužilo titul nejnebezpečnější práce na světě. „Dlouhodobé pasivní sezení způsobuje nejen trvalé bolesti zad, krční páteře nebo hlavy, ale i nemoci oběhové soustavy, nadměrné ukládání tuku a dokonce i cukrovku.“, varuje Adam Zaydlar z Centra zdravého sezení. Řešení je přitom jednoduché – je jím častý a pravidelný pohyb. Nemusíte přitom spěchat do tělocvičny, na kurty nebo obouvat běžecké boty. Abyste se zdravě hýbali a posilovali svaly zad a trupu, nemusíte ze židle vůbec vstát, stačí změnit nezdravé sezení v pasivní pozici na židli v aktivní pohyb.
 
Díky dynamickému sezení na pohyblivém sedáku je zajištěna a aktivně udržována ergonomicky zdravá pozice páteře a pánevní mobilita, a to díky nevědomému zapojování vnitřního svalstva středu těla a hlubokého stabilizačního systému (tzv. core), které tvoří přirozenou podporu páteře. Zdravotní židle SpinaliS s pohyblivým sedákem kombinuje pohodlí kancelářské židle se zádovou opěrkou a pozitivní účinky balancování na gymnastickém míči. Právě opora zad je při dlouhodobém sezení nezbytná, míč je cvičební náčiní, na kterém doporučují fyzioterapeuti sedět maximálně 2 hodiny denně, aby nedocházelo k přetěžování zad.
 

Zdravotní židle na pružině pomáhá 5x:

1. Držet tělo vzpřímeně.    
2. Zmírňovat tlak na meziobratlové ploténky.    
3. Bez námahy posilovat postulátní, břišní i zádové svaly, které při pasivním sezení ochabují.    
4. Odstraňuje bolesti zad a krku.  
5. Příznivě ovlivňuje vaši kondici.

Ergonomickou židli nekupujte

Zdravá židle a správně nastavené pracovní místo jsou pro naše zdraví klíčové. Odborníci varují před ergonomickými židlemi. Tyto židle, všeobecně považované za zdravé, jsou placebem pro váš rozum, vyžíračem peněženky a jedem pro vaše záda. „Problémem je, že ergonomická židle pasivně udržuje záda v anatomicky ideální pozici, avšak za předpokladu, že vydržíte sedět nehnutě po celou dobu.“, vysvětluje Mgr. Adam Zaydlar  z Centra zdravého sezení. „Při pasivním sezení zádové a břišní svaly nepracují a ještě více ochabují, všechno to „zdravé polstrování‘ zabraňuje jakémukoli zapojení svalů, které stabilizují páteř!“ Zdravotní židle SpinaliS byla vyvinuta před více než 18 lety na základě klinického testování, získala řadu světových ocenění a certifikátů a je chráněna několika patenty. I v Česku je již řadu let uznanou zdravotní pomůckou, kterou doporučují lékaři jako jedinou židli vhodnou pro dlouhé sezení.

Židle SpinaliS jsou certifikovanou zdravotní pomůckou, která bolestem zad nejen předchází, ale dokonce je léčí. S výběrem vhodné židle vám pomůže školený personál v Centru zdravého sezení, které nabízí i možnost bezplatného krátkodobého zapůjčení zdravotní židle na otestování doma nebo v kanceláři. Na výběr je deset různých typů kancelářských a profesních zdravotních židlí pro každou postavu i pracoviště v ceně od 16 928 Kč vč. DPH (13 990 Kč bez DPH).

Více informací na www.zdravotni-zidle.cz.
 

Pojmy a dojmy aneb Jak vybírat židli

 
Při výběru vhodné židle můžete narazit na několik běžně užívaných termínů, kterými jsou kancelářské židle, ergonomické židle a zdravotní židle. Výrobci si leckdy s označením produktu nelámou hlavu a to může nezkušeného zákazníka při výběru vhodné židle zmást.
 
Z následujících tabulek lehce zjistíte, která židle bude nejvíce vyhovovat vašim potřebám. V dalších odkazech v levém menu pak naleznete podrobnější popis jednotlivých typů židlí, abyste je uměli jednoznačně identifikovat.
 
Doporučená doba sezení na židli denně:
 
  1-2 hod. 3-4 hod 5-12 hod. Ergonomie židle
Kancelářské židle vhodná nevhodná velmi nevhodná žádná nebo téměř žádná
Ergonomické židle ideální vhodná nevhodná tělo se přizpůsobuje židli
Zdravotní židle (sedák na pružině)
ideální ideální ideální židle se přizpůsobuje tělu

Zdravotní důsledky při celodenním sezení:
 
  Skolióza páteře
Vyhřeznutí ploténky Bolesti zad
Pohyblivost pánve*
Kancelářské židle způsobuje hrozí způsobuje žádná (statický sedák)
Ergonomické židle přispívá hrozí způsobuje žádná (statický sedák)
Zdravotní židle (sedák na pružině)
zabraňuje nehrozí odstraňuje velmi dobrá (pohyblivý sedák)

*Tabulka popisuje zdravotní důsledky při celodenním sezení (8 a více hod. včetně občasných přestávek) na uvedeném typu židle.

02.07.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444