5 důvodů, proč si „nepořídit“ světlovod

Světlovody jsou skvělým prostředkem k proniknutí přirozeného světla do vašich obydlí. Získaly si celosvětovou oblibu a v kontextu moderního, zeleného bydlení jsou naprosto zásadní. Důvodů, proč si světlovod pořídit je jistě mnoho. Zamýšleli jste se ale někdy, proč si ho „nepořídit“?

1. Nevíte, co je světlovod
To bývá hlavní důvod, proč si lidé světlovod nepořídí. Světlovod představuje geniálně jednoduché zařízení (přesvědčte se například na webu www.solatube.cz), které nepotřebuje žádný přívod elektřiny nebo další energie. Využívá přírodních zákonů souvisejících s odrazem a lomem světla. Jedná se o tubus, který bývá zaústěn na střeše, ale občas také v obvodové stěně. Zde se nachází jednoduchá nebo plochá kopule. Napojuje se na tubus, jehož vnitřní část je opatřena nátěrem, který zajišťuje vysokou míru odrazivosti světla. Tubus směřuje do interiéru a ve stropě je zakončen takzvaných difuzérem, který vypadá jako pěkné designové osvětlení.
 
2. Nenapadá vás, kde byste světlovod instalovali
Světlovody najdou využití v objektech pro bydlení, podnikání, výrobu i skladování. V obytných prostorech bývá nejtemněji na chodbách, na sociálním zařízení, v šatnách, studovnách, garážích, předsíních nebo kuchyních. Světlovod dokáže přivést denní světlo na poměrně velké vzdálenosti. Výjimkou nejsou světlovody s délkou deset a více metrů.
 
3. Vyhledáváte tmu
Proti gustu žádný dišputát – někteří tmu milují a jiní vyhledávají umělé osvětlení. Zkušenost však ukazuje, že většina lidí preferuje přirozené denní světlo. Nejrůznější výzkumy potvrzují, jak je pro náladu (ale také například zdravý vývoj dětských očí) důležité přirozené světlo nebo zdravá míra slunečních paprsků. Pokud nám přirozené světlo schází, většinou se to projeví zhoršením nálady, klesá soustředění, člověk se rychleji unaví a dochází ke snížení jeho výkonu.
 
4. Rádi věnujete stovky hodin instalaci nějakého zařízení
Instalace světlovodu je velmi snadná a zručnému řemeslníkovi zabere jedno odpoledne. Stačí dobře vyměřit průzor v interiéru, zjistit, zda v cestě zamýšleného světlovodu nevedou jiné sítě nebo trámoví, a na střeše připravit příslušný otvor. Odborníci například na serveru www.solatube.cz doporučují pořizovat světlovodné komponenty od jednoho výrobce nebo dodavatele uceleného systému. Komplexní řešení zaručuje, že všechny díly do sebe perfektně zapadají, nikde není třeba nic přibrušovat a přiřezávat, nevznikají tepelné mosty a díky přesně padnoucím těsněním se nemusíte obávat ani zatékání do střešní konstrukce.
 
5. Nevadí vám platit vyšší poplatky za elektřinu
Kouzlo světlovodů spočívá v nulových provozních nákladech. Využíváte potenciálu slunce nebo čisté oblohy. Po značnou část dne nemusíte rozsvítit světlo. Navíc si ke světlovodu můžete pořídit i fotovoltaické panely. Instalují se do vnitřku tubusu a během slunečného dne vyrábějí elektřinu, jež se uchovává v bateriích. Jakmile venku padne tma, pak se zmiňovaný difuzér mění v opravdové světlo, které „jede“ na sluneční energii z akumulátoru. Používáním světlovodu šetříte energii, a tedy životní prostředí. Se světlovody odpadá i jakákoliv údržba, čímž opět uspoříte na výdajích.
 
Už víte, proč si pořídit světlovod? Další argumenty najdete na www.solatube.cz.
10.03.2021 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444